CookiesSony HXR-NX30E HD camcorder

6 april 2012 09:28 door Hans Wind

Sony HXR-NX30E HD camcorderDe Sony HXR-NX30E HD-camcorder is de kleinste en lichtste professionele handycam van deze fabrikant tot nu toe. Het nieuwe model, dat deel uitmaakt van de NXCAM-serie, maakt gebruik van de beeldstabilisatietechnologie ‘Balanced Optical SteadyShot’. Hierdoor worden schokeffecten tijdens het filmen aanzienlijk verminderd.

De NX30E camcorder is onder andere ontworpen voor videografen, journalisten, onderwijsinstellingen en zakelijke gebruikers.

De ‘Balanced Optical SteadyShot’ werkt anders dan conventionele beeldstabilisatiesystemen. Normaliter ‘zweeft’ een los lenselement waardoor schokken van de camera worden gecompenseerd. ‘Balanced Optical SteadyShot’ maakt van de gehele lenseenheid een zwevend element. Dit vermindert het schokeffect bij bewegingen tijdens het filmen aanzienlijk. Het apparaat is ideaal voor situaties waarbij andere stabilisatieapparatuur (denk aan een statief) niet praktisch is, bijvoorbeeld in een voertuig of mensenmenigte.

Ingebouwde projector

De camcorder beschikt ook over een ingebouwde projector. Met de ingebouwde videoprojector kan de gebruiker beelden afspelen op elk geschikt plat vlak, Door deze voorziening is de camcorder ideaal voor het terugkijken van opnamen als er geen monitor aanwezig is of als het gebruik van een monitor niet handig is.

Meer handige functies

De camera maakt gebruik van AVCHD-compressie. Deze compressie op basis van MPEG-4 wordt gebruikt voor camcorders die opnames maken in Full-HD (1920 x 1080 pixels). Daarnaast beschikt het apparaat over 96 gigabyte aan intern geheugen, goed voor ruim 8 uur aan opnamen in de hoogste HD-kwaliteit (28 Mbps). Tevens heeft de camcorder een dubbele sleuf voor SD-kaarten of Memory Stick PRO Duo-geheugenkaarten voor extra opnamecapaciteit.

HXR-NX30E technische informatie

De nieuwe HXR-NX30E neemt full-HD op met een Carl ZeissVario-Sonnar T-lens voor een hoogwaardige optische kwaliteit, scherpte en helderheid. De 1/2.88-inch beeldsensor van de camcorder gebruikt de Exmor R CMOS-technologie van Sony, waardoor de prestaties bij weinig licht sterk verbeteren en onnatuurlijke effecten als gevolg van het zogeheten rolling shutter-effect worden verminderd. Ook is er een verscheidenheid aan beeldsnelheden mogelijk, zoals 1080/50p, 25p, 50i en 720/50p.

Sony HXR-NX30E prijs en beschikbaarheid

De HXR-NX30E HD-camcorder wordt in juni 2012 verwacht voor een adviesprijs van 2.300 Euro.

Bron: Sony Professional