CookiesSony introduceert extra televisie dienst voor blinden en slechtzienden

2 juli 2007 06:41 door Hans Wind

Sony introduceert extra televisie dienst voor blinden en slechtziendenDe titel van dit bericht klinkt misschien als een tegenstelling maar dat is het toch niet. Sony roept de TV industrie – zowel fabrikanten als TV makers en zenders ”“ op om de campagne te volgen om producten en diensten te leveren voor blinden en slechtzienden.

“We zijn allemaal gewend om ondertitels op TV te zien en te gebruiken, maar wat veel mensen niet weten is dat de technologie bestaat om een soortgelijke dienst beschikbaar te maken voor de ongeveer 30 miljoen visueel gehandicapte mensen die we in Europa hebben,” zegt Andreas Ditter, Vice President TV Operations Europe. “De complete Sony BRAVIA televisie reeks geeft nu toegang tot Audio Description (AD) als standaard die, in combinatie met een commitment om het bewustzijn op AD gebied te verhogen, als doel heeft de beschikbaarheid van die dienst te vergroten.”

Audio Description (AD) is een extra gesproken geluidskanaal voor blinden en slechtzienden. Tijdens korte onderbrekingen in de programma dialoog legt een extra stem de kernpunten van het verhaal uit waardoor visueel gehandicapten de verhaallijn beter kunnen volgen.

Audio description is al beschikbaar in een aantal Europese televisie programma’s maar tot nu toe was doorvoor een extra set-top box of satelliet ontvanger nodig. Alle Sony Bravia televisies zullen nu standaard een ingebouwde digitale televisie ontvanger hebben waarmee AD ontvangen kan worden zonder de noodzaak voor een extra decoder.

Een probleem dat in Nederland overigens nog steeds bestaat is het feit dat de kabelbedrijven vaak geen ondersteuning geven aan ingebouwde digitale tuners. Op dat punt hebben we in ons land dus nog een extra weg te gaan.

Hoewel BRAVIA televisies nu standaard Audio Description ondersteuning geven is er nog wel een lange weg te gaan voordat de hele bedrijfstak deze dienst levert. Gebrek aan bindende wetgeving en geringe bekendheid van AD zijn daarbij duidelijke knelpunten.

Op dit moment is Engeland het enige land waar AD als wettelijke eis wordt opgelegd aan TV zenders. De huidige regels schrijven onder andere voor dat alle BBC kanalen zo’n 8 procent van hun wekelijkse programma’s moeten voorzien van AD.

Naar onze mening een initiatief dat veel meer ondersteuning verdient voor de mensen die helaas elke dag zijn aangewezen op zeer lage resolutie TV.

Ook Panasonic heeft al een aantal toestellen met ingebouwde digitale tuner en AD.

Voorzover ons bekend ondersteunen de Nederlandtalige TV zenders geen AD.