CookiesSony HDR-UX1E en Sony HDR-SR1E camcorders

19 juli 2006 11:15 door Hans Wind

Sony HDR-SR1ESony introduceert vandaag twee nieuwe High Definition-camcorders met DVD- of HDD-opname

De Sony HDR-UX1E

  • 1080i HD-opname op 8 cm DVD in AVCHD-formaat
  • Ook bruikbaar met DVD+R DL voor langere opnametijd
  • ClearVid CMOS-sensor voor een superieure beeldkwaliteit

De Sony HDR-SR1E

  • 1080i HD-opname op een 30GB harddisk in AVCHD-formaat
  • Hoogwaardige opname dankzij hoge bitrate van 15Mbps
  • One Touch Burn-functie voor eenvoudig archiveren
  • ClearVid CMOS-sensor voor een superieure beeldkwaliteit

Met de introductie van twee nieuwe High Definition-camcorders annonceert Sony ook een nieuwe standaard voor HD-opname genaamd AVCHD. AVCHD is ontwikkeld om 1080i HD-video te kunnen opnemen op diverse media, inclusief DVD en harddisk. Zowel de nieuwe camcorders als de ontwikkeling van AVCHD weerspiegelen Sony’s geloof in HD en haar sleutelrol binnen deze snel ontwikkelende sector.


Met de nieuwe camcorders speelt Sony in op twee trends. De eerste is de groeiende rol van HD en de mondiale beweging naar HDTV als de nieuwe TV-standaard. De tweede Trend is de opkomst van camcorders gebaseerd op schijfopname die gebruikers direct toegang biedt tot elk deel van een opname.

Naast de snelheid en het gemak van schijfopslag bieden deze nieuwste Sony-camcorders het AVCHD-formaat voor een superieure beeldkwaliteit. AVCHD combineert de uiterst efficiénte MPEG-4 AVC/H.264-videocodec met een 5.1-kanaals Dolby Digital-audiosysteem voor de echte voordelen van HD: 16:9 breedbeeld, meerkanaals digitaal geluid en resoluties tot 1080i. In het AVCHD-formaat opgenomen schijfjes kunnen worden afgespeeld op AVCHD-compatibele apparaten zoals de DVD-stations van PC’s en Blu-ray Disc™ spelers/recorders van Sony en andere producenten die AVCHD ondersteunen.

Naast de overeenkomsten tussen de twee HD-camcorders zijn er ook verschillen. De Sony HDR-UX1E is ’s werelds eerste HD-camcorder waarmee HD-beelden worden opgenomen op een (8 cm) DVD. Efficiént, want tijdens het filmen wordt direct gearchiveerd op DVD. De Sony HDR-SR1E maakt ook gebruik van het AVCHD-formaat voor HD-opname, maar legt de beelden vast op een interne 30GB harddisk in plaats van een 8 cm DVD. De HDR-SR1E is daarmee de eerste HD Camcorder die HD-beelden opneemt op harddisk.

De Sony HDR-UX1E: 1080i HD-video rechtstreeks naar DVD met AVCHD
De HDR-UX1E is net zo veelzijdig als gebruiksvriendelijk. De eerste keus die het apparaat biedt is die tussen opname in de HD- of SD (Standard Definition)-modus. Bij een keuze voor HD biedt het AVCHD-formaat vier beeldkwaliteitsopties, van een 5Mbps Long Play-optie tot de nieuwe, ultrahoogwaardige AVCHD 12M (HQ+)-modus. In de laatstgenoemde modus wordt HD-video vastgelegd met 12Mbps, wat resulteert in een verbluffende detail- en kleurenweergave.

Ook dubbellaags bruikbaar voor een langere opnametijd
Een hogere beeldkwaliteit betekent natuurlijk ook meer gegevens. Daarom ondersteunt de HDR-UX1E naast het DVD-R-, DVD-RW- en DVD+RW-formaat ook het DVD+R DL (Double Layer)-formaat. Double Layer betekent dat het schijfje aan één zijde twee lagen bevat voor opname. Bij gebruik van deze DVD+R DL-schijfjes kan met de camcorder ongeveer 60 minuten aan HD-video worden opgenomen in de 5Mbps-modus, tegenover 45 minuten in de standaard 7Mbps-modus en 27 minuten in de hoogwaardige 12Mbps HQ+ modus.

Verschillende afspeelmogelijkheden
Voor het bekijken van opgenomen beeldmateriaal biedt de HDR-UX1 diverse mogelijkheden. De camcorder kan rechtstreeks worden aangesloten op een HD-Ready TV via de HDMI (High Definition Multimedia Interface)-aansluiting of component-aansluiting, of op een PC via USB 2.0. Een andere optie is om het schijfje zelf in het DVD-station van een PC te plaatsen en af te spelen met behulp van de met de camcorder meegeleverde AVCHD-weergavesoftware ( hiervoor is AVCHD-ondersteuning vereist. AVCHD-weergave wordt niet ondersteund door MPEG-2 – alleen stand-alone DVD-spelers )
Het schijfje kan ook worden afgespeeld op een AVCHD-compatibel Blu-ray station, een PLAYSTATION®3 van Sony Computer Entertainment of een Blu-ray speler/recorder.

De Sony HDR-SR1E: 30GB harddisk voor extra lange opnametijd in 1080i HD
Net als bij het zustermodel kan met de HDR-SR1E worden gekozen tussen de HD- en SD-modus. Deze Camcorder biedt ook meerdere HD-opnamemodi, alle met een sterk verlengde opnametijd dankzij de geïntegreerde 30GB harddisk.

Voorbeelden zijn een 5Mbps Long Play-modus voor een opnametijd van elf uur, de standaard 9Mbps-instelling die een opnametijd biedt van zes uur en 30 minuten en een speciale superhoogwaardige ‘XP’-modus. Deze modus biedt een hoge bitsnelheid van 15Mbps voor een enorme helderheid en een superieure detail- en kleurenweergave. Op de harddisk kan bovendien tot vier uur aan HD-video van XP-kwaliteit worden vastgelegd.

One Touch Burn-functie voor eenvoudig branden van DVD’s
De met de HDR-SR1E meegeleverde software maakt het archiveren van beeldmateriaal op een PC een stuk eenvoudiger, en er is meer. Dankzij een speciale functie kunnen opnamen met één druk op de knop overgebracht worden van de camera naar een (12 cm) DVD. In combinatie met de PC-software en de USB aansluiting van de camcorder biedt de One Touch Disc Burn-functie precies wat de naam aangeeft. In de SD-modus opgenomen beeld wordt overgebracht naar de PC en automatisch op een DVD gebrand. In de HD-modus opgenomen videomateriaal wordt gebrand met behulp van AVCHD software, zodat er een AVCHD-schijfje ontstaat.

Afspeelmogelijkheden
De camcorder kan rechtstreeks worden aangesloten op een HD-compatibele TV via de HDMI-aansluiting of component-aansluiting, of op een PC via standaard USB 2.0. Voor het bekijken van de inhoud van een met One Touch Burn gemaakt AVCHD-schijfje gelden dezelfde opties als bij de HDR-UX1E – een AVCHD-compatibel Blu-ray station, een PLAYSTATION®3 van Sony Computer Entertainment of een losse Blu-ray speler/recorder.

HDD Smart Protection-systeem
Om de veiligheid van opnamen te waarborgen is de harddisk meervoudig beveiligd door middel van Sony’s HDD Smart Protection-systeem. De eerste bescherming tegen ongelukken bestaat uit speciaal ontwikkelde mechanische schokdempers, maar dat is niet het enige. De 3G-sensor detecteert de plotselinge beweging bij een val en trekt onmiddellijk de schijfkoppen van het schijfoppervlak, waardoor beschadiging wordt voorkomen. Als er op dat moment wordt gefilmd, slaat de camera de stroom van videobeelden op in een buffergeheugen totdat de harddisk weer stabiel en operationeel is. Pas daarna worden weer gegevens naar de schijf geschreven. Zo gaat er niets verloren.

Gemeenschappelijke kenmerken van de Sony HDR-UX1E en Sony HDR-SR1E – ClearVid CMOS-sensor
De HDR-UX1E en HDR-SR1E hebben verschillende opvallende kenmerken gemeen, boven alles de nieuwe, unieke Sony ClearVid CMOS-sensor. Door gebruik te maken van de manier waarop het menselijk oog kleuren en details waarneemt biedt de ClearVid CMOS-sensor een uitzonderlijk hoge resolutie en gevoeligheid. De hoge prestaties van de sensor, zelfs bij weinig licht, plaatsen de camcorders in een geheel eigen klasse.

De ClearVid CMOS-sensor biedt vele voordelen. Het belangrijkste is wellicht een groter dynamisch bereik, waardoor details in de schaduw op een zonnige dag behouden blijven en niet wegvallen in het donker. De technologie biedt ook een streeploos beeld zonder schitteringen of verticale doorloop bij (spot)lichten.

4 megapixel foto’s
Ook voor hoogwaardige foto’s zijn deze camcorders een ideaal. Beide modellen zijn voorzien van de Sony Enhanced Imaging Processor, een exclusieve beeldchip die nieuw ontwikkelde signaalverwerkingsalgoritmen toepast op de 2 megapixel signalen van de ClearVid CMOS-sensor voor bijzonder heldere en gedetailleerde 4 megapixel foto’s.

3,5-inch Clear Photo LCD plus
Om hoge kwaliteits opnamen te maken moet de gebruiker kunnen zien wat de camera ziet, en daarom heeft Sony de HDR-UX1E en HDR-SR1E uitgerust met Clear Photo LCD plus-schermen. Deze camcorderschermen zijn met hun beelddiagonaal van 3,5 inch de grootste op de markt, wat veel voordelen biedt bij het gebruik.

Dankzij een kleurenbereik dat ca. 1,6 keer groter is dan bij eerdere schermen biedt Clear Photo LCD plus ook levendigere rode-, rijkere groene- en diepere blauwe kleuren. Ook is het contrastbereik van het scherm 1,6 keer vergroot, waardoor zwart echt zwart is, schaduwen beter worden weergegeven en kleuren meer verzadigd en natuurgetrouwer zijn. Het levensechte beeld helpt gebruikers bij het maken van bewuste of onbewuste keuzes tijdens het filmen, waardoor nog betere resultaten worden bereikt.

Bedieningsring
Ten slotte is er de bedieningsring. Essentiéle functies zoals scherpstellen, de belichting, AE shift of witbalans kunnen via het camcordermenu aan de ring worden toegewezen. Als de gebruiker een handmatige aanpassing wilt uitvoeren, kan de ring (via een knop aan de zijkant van de lens) voor optimale controle worden geactiveerd.

Voor beide camcorders is een complete serie accessoires leverbaar, inclusief de nieuwe LCS-HCF zachte draagas. De tas is vervaardigd van leder en biedt een ideale pasvorm voor beide camcorders zodat bescherming wordt geboden zonder onnodig grote omvang. De tas heeft handige buiten- en binnenvakken voor accessoires zoals een reservebatterij en 8 cm DVD-media. De tas wordt geleverd met een comfortabele draagband met het Sony-logo.

Sony HDR-UX1E prijs vergelijking
Sony HDR-SR1E prijs vergelijking