CookiesSony KD-55X8505B 4K Ultra HD TV review

8 augustus 2014 10:19 door Hans Wind

Sony KD-55X8505BIn deze Sony KD-55X8505B review kijken we uitgebreid naar deze nieuwe 4K Ultra HD TV. Op dit moment wordt deze televisie in sommige winkels al rond de 2.000 euro aangeboden en dat is toch een prijsniveau dat aanzienlijk lager is dan we tot nu toe gewend waren voor Ultra HD TV’s van 55 inch. Sony heeft 4K Ultra HD duidelijk als speerpunt gekozen en dat is, alles bij elkaar, voldoende reden om deze TV eens in een review onder de loep te nemen.

Onze review is gebaseerd op enkele weken dagelijks huiskamergebruik van de Sony KD-55X8505B die gekoppeld was aan een Ziggo kabelaansluiting, een Sony 4K speler en uiteraard aan het Internet.

In de X8505B serie bestaat naast dit 55 inch model ook nog de Sony KD-49X8505B met 49 inch scherm en de Sony KD-65X8505B met een 65 inch beeldformaat.

Installatie

Sony KD-55X8505B ontwerpIn de stevige doos treffen we, naast de TV met standaard, het volgende aan: een snelstartgids, garantiepapieren, een dikke papieren handleiding waarvan 16 pagina’s in het Nederlands, een klassieke afstandsbediening en een touchpadversie en twee 3d-brillen.

Sony heeft qua ontwerp vaak eigenzinnige ideeën en dat ik ook het geval bij deze TV die twee stevige v-vormige steunen heeft die aan de zijkanten van het scherm, of in het midden kunnen worden geplaatst. De TV heeft hierdoor een strakke, moderne uitstraling.

De gebruiker wordt tijdens de installatie netjes door de verschillende stappen geleid en na korte tijd verschijnt dan ook het eerste TV beeld op het scherm.

De KD-55X8505B is voorzien van 4 HDMI aansluitingen, heeft WiFi en WiFi-Direct ingebouwd en kan uiteraard ook bedraad op het thuisnetwerk worden aangesloten. Via NFC kan screen mirroring worden opgestart met een geschikte telefoon. Een neerklapbare webcam is ingebouwd voor bijvoorbeeld gebruik met Skype. De volledige specificaties kunt u lezen op de Sony website.

Afstandsbediening en menu’s

Touch afstandsbediening van de Sony KD-55X8505B 4K TVVeel TV-merken leveren tegenwoordig zowel een klassiek model afstandsbediening als een touchpad exemplaar. De Sony KD-55X8505B is hierop geen uitzondering. De klassieke versie komt in grote lijnen overeen met de afstandsbedieningen die we al jaren kennen. De Touchpad uitvoering is vooral handig bij navigatie in het Smart TV deel van de televisie.

De menu’s wijken wat af van de structuur die we bij andere merken gewend zijn maar ze zien er netjes uit. Zoals te verwachten spelen Sony diensten een belangrijke rol in het Smart Tv deel. Er zijn zeer veel internationale Apps aanwezig maar het Nederlandstalige deel is nog wat mager, zo konden we bijvoorbeeld buienradar en RTL gemist niet vinden. De zoekfuntie is handig maar werkt helaas niet bij het zoeken naar Apps en dat zou wel handig zijn gezien het grote aantal Internationale Apps.

De EPG is duidelijk. Het geluid van de actieve zender blijft aanwezig maar er is geen verkleinde beeldweergave van de actieve zender.

Beeld en geluid

Dan komen we bij de kern van deze Sony KD-55X8505B 4K Ultra HD TV: het beeld. In de standaard instelling levert de TV al een goed beeld al is de kleurverzadiging wel wat hoog ingesteld. Zowel rood als groen worden daarbij naar onze mening wat te “enthousiast” getoond. Nadat we die instelling wat lager hadden gezet gaf de TV een prachtig beeld met mooi gebalanceerde weergave en goede scherpte, mede dankzij de ingebouwde upscaling. Huidtinten worden zeer mooi weergegeven en de zwartwaarden zijn zeer goed waardoor een mooie contrastweergave ontstaat.

Natuurlijk hebben we ook even de Ultra HD weergave getest met Netflix en content vanaf USB. Dat zag er allemaal bijzonder fraai uit. Hetzelfde geldt voor foto’s die plotseling met 4x meer beeldpunten op het scherm verschijnen. De werkelijke kwaliteit van de Sony KD-55X8505B kwam naar voren nadat we hem hadden aangesloten op de 4K harddisk speler die we van Sony te leen kregen. Indrukwekkende kwaliteit.

De TV heeft een behoorlijke, ruimtelijke geluidsweergave als blijft aansluiten op een externe geluidsinstallatie aan te raden als u vaak films bekijkt.

Sony KD-55X8505B review samenvatting

De Sony KD-55X8505B uit deze review is een zeer goede 4K Ultra HD TV met een relatief scherpe prijs.

Het smart-tv gedeelte mag wat ons betreft voor het Nederlandstalige deel nog wat worden uitgebreid.

Na enkele kleine veranderingen in de instellingen toont de 55X8505B een prachtig scherp en gebalanceerd beeld.