CookiesSony KD-84X9005 84 inch LCD TV met Ultra HD resolutie

29 augustus 2012 16:45 door Hans Wind

Sony KD-84X9005 84 inch LCD TV met met Ultra HD resolutieDe Sony KD-84X9005 is een 84-inch (213cm) LCD TV met Ultra HD resolutie en passieve 3D weergave. Sony zal de KD-84X9005 gefaseerd introduceren.

Deze nieuwe televisie beschikt over een 4K lcd-scherm bestaande uit ongeveer 8,29 megapixels (3840 x 2160), wat overeenkomt met 4 maal de resolutie van de Full HD-standaard. De TV beschikt over de 4K X-Reality PRO-processor, Sony’s oplossing voor een hoge beeldkwaliteit met een superresolutie, geoptimaliseerd voor de 4K lcd-televisie. Deze beeldprocessor kan diverse soorten content weergeven in verschillende resoluties, zoals digitale HD-uitzendingen of content op Blu-ray-schijven. De kijkers zullen de pixelstructuur niet kunnen waarnemen ook al zitten ze de helft dichter bij het scherm dan bij een Full HD-televisie (waarvoor een kijkafstand van 3-5 maal de schermhoogte wordt aanbevolen).

Het ‘10 Unit Live Speaker’ laterale luidsprekersysteem, geoptimaliseerd voor dit breedbeeldschermgrootbeeldscherm, is gecombineerd met Sony-audiotechnologie voor het verwerken van geluidssignalen, wat een krachtig driedimensionaal geluid oplevert met diepe bassen en hoge tonen.

Sony KD-84X9005Het is ook mogelijk om op het grote scherm digitale foto’s in deze hoge resolutie te bekijken. Verder is er ook ‘PlayMemories Studio’, een speciale PlayStation 3-software waarmee hogeresolutiefoto’s makkelijk te beheren zijn en af te spelen op de 4K-televisie.

Sony is sterk betrokken bij de ontwikkeling van de professionele omgeving voor het bekijken en creëren van 4K-content. Dat betreft de wereldwijde uitrol van zijn 4K digitale bioscoopprojectoren in diverse bioscoopzalen wereldwijd tot de uitbouw van een volledige reeks productieapparatuur, inclusief het vlaggenschip, de ‘F65’ CineAlta 4K professionele videocamera. In de sector van de consumentenelektronica heeft Sony de ‘VPL-VW1000ES’ homecinemaprojector op de markt gebracht.

Sony streeft er verder ook naar om zijn BRAVIA-televisieaanbod te verstevigen met de lancering van dit soort 4K hoge resolutie breedbeeldtelevisies met hoge resolutie, waardoor het zijn technische deskundigheid op het vlak van de 4K maximaliseert en nieuwe manieren biedt om te genieten van HD televisie.
Belangrijkste kenmerken:

Sony KD-84X9005 kenmerken

• Breedbeeld in hoge resolutie
Het 4K (3840 x 2160) lcd-scherm telt vier keer meer pixels dan een Full HD-scherm, wat 52 ppi (pixels per inch) oplevert. De kijkers zien niet de pixelopbouw van het scherm en dat levert een realistisch en haarscherp beeld op, ook al zitten ze de helft dichter bij het scherm dan bij een Full HD-televisie (waarvoor een kijkafstand van 3-5 maal de schermhoogte wordt aanbevolen).

• 4K X-Reality PRO
Sony heeft het algoritme geoptimaliseerd voor zijn ‘X-Reality PRO,’ de beeldprocessor voor superresolutie en multi-frameanalyse, door een database voor 4K lcd-televisies toe te voegen. Er is ook een 4K upscalefunctie beschikbaar. Via deze ‘omzetfunctionaliteit’ krijgt al het filmmateriaal van internetvideo’s met lage resolutie tot digitale HD-uitzendingen en content op Blu-ray schijven een upscale naar een 4K-resolutie.

• Breedbeeldkwaliteit in 3D
Het 84-inch grote 4K-scherm en de 4K X-Reality PRO technologie zorgen ervoor dat de kijker geniet van 3D-filmmateriaal in een beeldkwaliteit die Full HD-resolutie sterk overstijgt. De KD-84X9005-televisie zorgt voor een upscale van ‘Blu-ray 3D’-beelden in Full-HD-resolutie naar 4K-beelden (3840 x 2160) en geeft deze weer op het polariserende scherm weer in een resolutie van 3840 x 1080 pixels, respectievelijk links en rechts (stereoscopisch). De bijbehorende 3D-bril is licht en aangenaam om dragen dankzij het passieve design, en vereist geen batterijen.

• PlayMemories Studio
PlayMemories Studio is speciale PlayStation 3-software waarmee het organiseren, bewerken en bekijken van video’s en foto’s even makkelijk en intuïtief wordt als het spelen van een game. Verder is nog een functie toegevoegd waardoor ‘PlayMemories Studio’ 4K-resolutiebeelden kan creëren, zodat de consument digitale de foto’s genomen met zijn digitale camera kan bekijken op de 4K-televisie.

• Geluid
De nieuwe 4K-televisie bevat veel Sony audio technologie, van de signaalverwerking tot en met de luidsprekers. De eigen ‘Signal TO Sound’-architectuur garandeert een krachtige geluidskwaliteit.
Het 10 Unit Live Speaker-systeem is een driewegssysteem bestaande uit 10 luidsprekers (totale output uitgangsvermogen is 50W) dat is geoptimaliseerd voor televisiegebruik. Het kan aan de zijkanten van de 4K-televisie worden geïnstalleerd, in de richting van de kijker, en is geoptimaliseerd voor breedbeeldtelevisies. Het realiseert een krachtig en breed geluid met positionerende heldere tonen, van diepe basklanken tot midden tonen in het middelste zoals spraak en een hoogge bereik voor muziek. (de luidsprekers kunnen tevens verwijderd worden om het systeem de televisie te upgraden met een audioset).
De 4K-televisie integreert Sony’s originele ‘Clear Phase’-technologie voor de reproductie van een natuurlijk geluid.
‘S-Force Front Surround 3D’ creëert de 5.1-kanaals surround sound via de frontluidsprekers en ‘omhult’ de kijker als het ware met een driedimensionaal geluidsveld.

Sony is van plan om diverse netwerkdiensten te gaan leveren via het ‘Sony Entertainment Network (SEN)’. Met één druk op de ‘SEN’-knop op de afstandsbediening krijgen gebruikers toegang tot de diensten van de ‘Sony Entertainment Network’ service-portaalsite, een portaalsite voor BRAVIA-televisies die zijn uitgerust zijn met een internetfunctionaliteit. Op die manier kunnen gebruikers snel en makkelijk gebruikmaken van elke gewenste onlinedienst door hun favoriete applicaties gewoon te registreren in de ‘Favorieten’-lijst.

Sony KD-84X9005 prijs en beschikbaarheid

De adviesprijs van de Sony KD-84X9005 is 25.000 euro. De TV zal in december 2012 beschikbaar zijn.

Bron: Sony

Update mei 2013:

In de X9005 serie is naast de Sony KD-84X9005 ook nog leverbaar:
• De Sony KD-55X9005 met 55 inch scherm
• De Sony KD-65X9005 met 65 inch scherm