CookiesSony NEX-5R

2 september 2012 06:35 door Hans Wind

Sony NEX-5RDe Sony NEX-5R hybride spiegelloze camera biedt de voordelen van fotograferen in DSLR-kwaliteit terwijl de nieuwe systeemcamera nog compacter is. Deze systeemcamera kan een mooie opstap betekenen voor gebruikers van een compact fototoestel of dienen als tweede camera voor fotografen die niet willen inboeten aan beeldkwaliteit of bediening wanneer ze licht bepakt onderweg willen zijn.

Dankzij een resolutie van 16,1 effectieve megapixels levert de sensor in APS-C -formaat gedetailleerde foto’s en haarscherpe Full HD-video’s. Deze sensor wordt gecombineerd met een krachtige BIONZ-beeldprocessor die zorgt voor scherpe, ruisvrije beelden, ook bij sfeeropnames in geval van weinig licht. Dit met een hoge lichtgevoeligheid tot ISO 25600.

Voor het eerst bij een Sony-camera met verwisselbare objectieven combineert Fast Hybrid AF fase- en contrastdetectie voor goede scherpstelprestaties in de meeste opnamesituatie. Eerst wordt de afstand tot het onderwerp snel gedetecteerd door de Auto Focus met fasedetectie. Daarna wordt de contrastdetectie geactiveerd. In de Speed Priority Continuous-modus schakelt de NEX-5R automatisch over naar AF-tracking met fasedetectie. Zo kan de gebruiker scherpe beeldopnames tot 10 frames per seconde realiseren bij bewegende objecten.
Sony NEX-5R viewerDe camera instellen, foto’s maken, foto’s bekijken en delen werkt volgens de fabrikant plezierig dankzij het intuïtieve lcd-aanraakscherm, dat wordt aangevuld met een volwaardige regelknop en functieknop: een veelzijdige combinatie voor iedere fotograaf die de flexibiliteit van een
reflexcamera gewend is. Verder is de ‘Touch Shutter’ een nieuwe functie waarmee de gebruiker scherpstelt en de sluiter slim kan bedienen via het aanraakscherm.

Het heldere aanraakscherm kantelt tot 180 graden, zodat je met gemak zelfportretten op armlengte maakt. Bovendien zullen enthousiaste fotografen ook de digitale waterpas op het scherm toejuichen; zeerhandig bij het fotograferen van landschappen en architectuur.

Het filmen in Full HD is eveneens geoptimaliseerd dankzij een nieuwe ‘Auto Slow Shutter’-functie die schemerige situaties zoals nachtscènes detecteert en automatisch overschakelt naar een lagere sluitersnelheid voor heldere sfeervideo’s.

Geintegreerde Wi-Fi en PlayMemories App

De NEX-5R is de eerste Alpha camera met geïntegreerde Wi-Fi om eenvoudig beelden draadloos te delen en op te slaan. Je foto’s en video’s zet je draadloos over naar een smartphone of tablet waarop de gratis PlayMemories mobiele app van Sony is geïnstalleerd. Of back-up alle
kostbareherinneringen rechtstreeks op een netwerk-pc. De foto’s zijn draadloos en rechtstreeks te bekijken op een DLNA-compatibele televisie. Delen kan zelfs zonder router, rechtstreeks vanaf de camera naar een televisie die Wi-Fi Direct ondersteunt.

De creatieve mogelijkheden van de NEX-5R zijn op elk ogenblik te upgraden. De nieuwe PlayMemories Camera App van Sony is ’s werelds eerste downloaddienst* waarmee je nieuwe functies op aanvraag kan installeren, via de pc met usb of rechtstreeks via Wi-Fi.

De volgende apps zijn verkrijgbaar vanaf de introductie: Picture Effect+, Bracket Pro, Multi Frame NR, Smart Remote Control en Direct Upload. Bovendien heeft Sony nog enkele nieuwe apps gepland, waaronder Photo Retouch en later ook Time-lapse en Cinematic Photo.

Enkele nieuwe accessoires zijn de LCS-SL10, een elegante draagtas gemaakt van een zacht materiaal, ideaal is voor reserve-objectieven en de beschermfolie PCK-LM13 met antivingerafdrukcoating die het lcd-scherm beschermt.

Sony NEX-5R prijs en beschikbaarheid

De Sony NEX-5R kost 750 euro en is vanaf oktober 2012 beschikbaar in zwart of wit met 18-55mm objectief

Bron: Sony