CookiesSony NEX-5T digitale camera met WiFi en NFC

27 augustus 2013 12:54 door Hans Wind

Sony NEX-5T digitale camera met WiFi en NFCDe Sony NEX-5T heeft een compacte behuizing en een Exmor APS HD CMOS-sensor. Door de grote sensor maakt deze camera foto’s en video’s van bijna professionele beeldkwaliteit. De nieuwe Sony NEX-5T heeft ook een snel Hybrid AF systeem voor nauwkeurige autofocus.

Met NFC is een One Touch draadloze verbinding te maken met een smartphone. Via Smart Remote Control is de camera ook te bedienen vanaf een

Deze camera past in een broekzak of een tas en is daarmee een geschikte partner voor enthousiaste fotografen die foto’s van DSLR-kwaliteit en uitgebreide instelopties willen, terwijl ze minder materiaal met zich mee hoeven te dragen.

Draadloze verbinding met Near Field Communication

Met wifi-direct maak je een verbinding tussen de NEX-5T en je smartphone, pc of tv, zodat je draadloos foto’s kunt overbrengen. Het is ook de eerste Sony-camera met verwisselbare E-vattinglens en Near Field Communication. NFC biedt het extra gemak van een One-touch draadloze verbinding met Android-smartphones en –tablets (Android 4.0 of hoger), zodat foto’s eenvoudig zijn te delen en de camera zelfs op afstand is te bedienen.
Er hoeft niets te worden ingesteld – je hoeft je telefoon met NFC alleen tegen de NEX-5T te houden en er wordt meteen een draadloze verbinding gemaakt. Met de ingebouwde Smart Remote Control kun je de sluiter vanaf je smartphone inschakelen. Ideaal voor groepsfoto’s omdat de fotograaf nu ook in beeld kan staan. Voor het overbrengen van afbeeldingen naar pc of tv vanaf een niet-NFC-smartphone of -tablet moet een wifi-verbinding worden gemaakt.

Sensor van de Sony NEX-5T

Binnenin de NEX-5T bevindt zich een APS-C-sensor van 16,1 effectieve megapixels die meer licht opvangt dan de kleine sensor in compactcamera’s. Resultaat: foto’s van DSLR-kwaliteit en Full HD-video waarin zelfs de kleinste details te zien zijn, met zeer geringe beeldruis, voor nog scherpere opnames in schemerlicht en sfeeropnames binnenshuis.

Geavanceerde Fast Hybrid AF combineert fasedetectie-autofocus, om snel bewegende onderwerpen te traceren, met AF-contrastdetectie voor absolute nauwkeurigheid. Met deze bijzondere combinatie wordt snel en nauwkeurig scherp gesteld, welke scène ook in beeld gebracht wordt.

Met de NEX-5T zijn eenvoudig goede foto’s van jezelf te maken. Het kantelbare LCD-scherm, is tot 180 graden omhoog te kantelen, zodat je jezelf goed kunt zien terwijl je de camera op een armlengte houdt. Dankzij de Auto Portrait mode hoef je niet meer te gokken om mooie zelfportretten te maken, de compositie wordt automatisch uitgesneden voor de beste portret- of macrofoto. De digitale ’waterpas’ zorgt voor een rechte horizon. Daarnaast zijn er talloze mogelijkheden om artistieke creaties helemaal op eigen smaak af te stemmen. De speciale Control Dial en toewijsbare FN-knop, waarmee de meest gebruikte functies onmiddellijk op zijn te roepen, bieden extra snelheid en flexibiliteit.

PlayMemories Camera Apps

Er zijn steeds meer Play Memories Camera Apps te downloaden die meer leuke en fotografische functies aan de NEX-5T toevoegen. Je kunt kiezen uit een hele reeks gratis en betaalde beeldeffecten en handige apps. De ideale manier om creatieve mogelijkheden uit te breiden naarmate je fotoambities groeien.

Er is daarnaast een nieuwe Lens Compensation-app waarmee doorgewinterde gebruikers subtiele beeldcorrecties voor verschillende lenzen doeltreffend kunnen opslaan en toepassen. Instelbare correctie kan worden toegepast om ongewenste schaduwen, chromatische afwijkingen en tonvormige vertekeningen te compenseren.

De 2.0 update van Smart Remote Control biedt Autofocus-controle rechtstreeks van het touchscreen van een smartphone of tablet (vereist installatie van de laatste versie van PlayMemories Mobile). Je krijgt meer controle over je afbeeldingen door aanpassingen die je met je vingertoppen kunt maken: EV-compensatie, diafragmaopening, sluitersnelheid, ISO en witbalans. Bovendien kun je met MF Assist (handmatige focus) nauwkeurig de scherpte van portretten en macro-opnames controleren op het grote beeldscherm van mobiel of tablet.
Het eveneens vernieuwde Direct Upload (versie 2.0) stroomlijnt de foto-overdracht naar sociale netwerken, overal waar een wifi hotspot in de buurt is. (Direct Upload ondersteunt momenteel Flickr; In de toekomst zullen meer diensten worden ondersteund; Ondersteunde SNS-uploadsites verschillen per regio) Door de Flickr Add-on te installeren kun je beelden rechtstreeks naar Flickr uploaden.

Nieuwe E-mount lenzen

De nieuwe Carl Zeiss Vario-Tessar T E 16-70mm F4 ZA OSS (SEL167OZ) is een veelzijdige hoogwaardige zoomlens met ingebouwde Optical SteadyShot voor scherpere foto’s uit de hand. Ook nieuw is Sony’s allereerste G Lens voor camera’s met E-vatting. De nieuwe E PZ 18-105mm F4 G OSS (SELP18105G) is een all-rounder met Optical SteadyShot en soepele, geruisloze zoomwerking, ideaal voor het maken van zowel Full HD-video’s als foto’s.

Sony NEX-5T specificaties

• Cameratype: Digitale camera met verwisselbare lens
• Lenscompatibiliteit: E-vattinglenssysteem. Kan ook gebruikt worden met A-vattinglenzen met een optionele adapter (continue AF ondersteund met LA-EA2)
• Beeldsensor: APS-C-type (23,5 x15,6 mm) Exmor™ APS HD CMOS-sensor met 16,1 effectieve megapixels
• Processor: BIONZ-beeldprocessor
• ISO-gevoeligheid: ISO 100 – 25.600 (foto’s)
• HD-video-opnames: Full HD AVCHD Ver. 2.0 compliant / MPEG-4 AVC/H.264; MP4; tot 1920 x 1080 50 p
• LCD: 7,5 cm (3 inch) breed, type TFT (Xtra Fine LCD) met 921 k dot-resolutie, kantelt ongeveer 180 graden naar boven, ongeveer 50 graden naar beneden; drukgevoelig touchscreen
• Digitale Zoom Clear Image Zoom: circa 2x (foto’s) | Smart Zoom: circa 1,4x/2x (foto’s) |
Digitale Zoom: circa 4x (foto’s/ video’s)
• SteadyShot INSIDE: (Optische beeldstabilisatie mogelijk met bepaalde E-vattinglenzen)
• Autofocussysteem: Snelle Hybride AF (fasedetectie AF/contrastdetectie AF); 99 scherpstellingspunten (fasedetectie AF) / 25 scherpstellingspunten (contrastdetectie AF);
Volgende scherpstelling
• Beeldeffect: 11 types (15 variaties): Posterisation (kleur, Z/W), Pop Colour, Retro Photo, Partial Colour (R,G,B,Y), High Contrast Monochrome, Toy Camera, Soft High-key, Soft Focus, HDR Painting, Rich-tone Monochrome, Miniature
• Continuous Burst Shooting: Tot 10 frames per seconde (in Speed Priority Continuous Mode)
• Batterijduur (foto’s): Circa 330 opnames (CIPA meting)
• Externe flitser (meegeleverd): GN7 (in meters bij ISO 100)
• Andere kenmerken: Zelfportretkadering en zelfportret; Gezichtsherkenning en glimlachsluiter; Superieure AUTO; Sweep Panorama (2D); Auto HDR; DRO; Opnames uit de hand bij schemerlicht; Creatieve stijlen; Fotocreativiteit; wifi; Laden via USB; PlayMemories Camera Apps (in sommige landen); NFC
• Media: Memory Stick PRO Duo/ Memory Stick PRO-HG Duo/Memory Stick XC-HG Duo; SD/SDHC /SDXC geheugenkaart
• Afmetingen (B x H x D): Circa 110,8 mm × 58,8 mm × 38,9 mm (zonder delen die uitsteken)
• Gewicht: Circa 218 g (alleen body) | Circa 276 g (met batterij en Memory Stick PRO Duo)
• Meegeleverde software: PlayMemories Home, Image Data Converter SR Software

Sony NEX-5T prijs en beschikbaarheid

• De Sony NEX-5T is vanaf half september 2013 in zwart of wit verkrijgbaar voor 700 euro.

• De Sony SEL1670Z is van half september 2013 verkrijgbaar voor 1.000 euro.

• De Sony SELP18105G is vanaf november 2013 verkrijgbaar voor 600 euro.

Bron: Sony