CookiesSony NEX-C3 digitale camera met HD video

8 juni 2011 10:57 door Hans Wind

Sony NEX-C3 digitale camera met HD videoDe nieuwe Sony NEX-C3 is volgens de fabrikant de kleinste en lichtste digitale camera met verwisselbaar objectief in zijn soort met APS-C sensor (8 juni 2011).

De NEX-C3 is verkrijgbaar in twee kleuren (zwart en zilver), heeft een metalen behuizing en een gestroomlijnde greep. Door de belangrijkste schakelingen te verkleinen, is het gewicht van de camerabehuizing gedaald tot 225 gram. Dat is bijna 6 procent minder dan zijn voorganger de NEX-3. Ook de beeldkwaliteit, de functies en de handzaamheid van de NEX-C3 zijn verbeterd.

De resolutie van de grote Exmor APS HD CMOS-sensor is verhoogd tot 16,2 effectieve megapixels, waardoor zowel foto’s als videomateriaal in 720p HD TV kwaliteit helder worden vastgelegd.
Deze grote DSLR-sensor maakt het mogelijk om professioneel wazige ‘bokeh’-achtergrondeffecten te creëren, zowel voor HD-videomateriaal als gewone foto’s.

NEX-C3 met lenzenPhoto Creativity interface

Voor gebruikers die minder vertrouwd zijn met het fotografievakjargon zijn met de NEX-C3 eenvoudig geavanceerde parameters in te stellen voor foto’s en HD-video. De intuïtieve nieuwe ‘Photo Creativity’-interface vervangt technische termen zoals ‘diafragma’, ‘belichtingswaarde’ en ‘witbalans’ door de meer intuïtieve termen ‘wazige achtergrond’, ‘helderheid’ en ‘kleur’.
Met het bedieningswieltje achter op de camera zijn eenvoudig menuopties te selecteren die vervolgens met een voorbeeld op het scherm te zien zijn. Verwarrende menuopties of raden naar het effect dat fotografie termen/opties zullen hebben op de compositie zijn daarmee verleden tijd. Ook zijn twee of meer verschillende instellingen te combineren om nog geavanceerdere creatieve effecten te bereiken.

NEX-C3 Picture Effect

De NEX-C3 biedt een nieuwe, in de camera geïntegreerde ‘Picture Effect’-instelling waarmee gebruikers tijdens de opnames extra impact kunnen toevoegen aan hun foto’s of HD-video’s, zonder zich zorgen te moeten maken over het bewerken van de foto’s achteraf. De effecten kunnen vooraf worden bekeken op het camerascherm, zodat de fotograaf het resultaat van een gekozen effect meteen te zien krijgt, en niet na de opname. Het inspirerende assortiment artistieke opties omvat Retro Photo, High-key, Toy Camera en Posterisation. Verder kunnen ook makkelijk kleureffecten worden gerealiseerd, waarbij één enkele kleur monochroom wordt benadrukt tegenover de andere kleuren van het beeld. Om dit populaire effect te krijgen met specifieke software voor fotobewerking, zijn doorgaans een hele reeks lastige stappen nodig; met de NEX-C3 gebeurt dat automatisch en meteen.

LCD-scherm

Het 7,5 cm grote Xtra Fine LCD-scherm met hoog contrast is onder elke hoek te kantelen voor meer kijkcomfort. Het maakt gebruik van de TruBlack-schermtechnologie voor contrastrijke beelden met rijke en diepe zwarttinten. Een uitstekend display, ook wanneer buiten in fel zonlicht foto’s genomen worden.

Multi-frame beeldtechnieken: 3D Sweep Panorama, Auto HDR en Handheld Twilight
Dankzij de geavanceerde multi-frame beeldtechnologieën van Sony biedt de NEX-C3 nog meer mogelijkheden. Met 3D Sweep Panorama zijn extra brede beelden in 3D op te nemen die achteraf op een 3D-televisie zijn af te spelen. Auto HDR ‘combineert’ drie snel opeenvolgende belichtingen om extreme schaduwpartijen en details in één enkel frame vast te leggen en te benadrukken. Op dezelfde manier combineren de modi Handheld Twilight en Anti-Motion Blur automatisch zes belichtingen om vloeiende beelden met weinig ruis vast te leggen: zo worden onscherpe beelden door handbewegingen of een bewegend onderwerp in gewone lichtomstandigheden vermeden.

Energie

De NEX-C3 doet nog beter zijn best om ook tussen twee laadbeurten door foto’s en video’s vast te leggen. Een verbeterde energie-efficiëntie zorgt ervoor dat met één volle batterij tot 400 foto’s zijn te nemen. Dat is ruim 20 procent meer dan met de NEX-5/NEX-3.

Macro-objectief met E-Mount

De veelzijdigheid van de compacte camera’s met E-Mount wordt uitgebreid met nieuwe accessoires die nog meer opnamemogelijkheden bieden. Het assortiment verwisselbare E-Mount objectieven wordt aangevuld met de SEL30M35, momenteel (8 juni 2011) ’s werelds lichtste levensgrote macro-objectief (138 gram) voor camera’s met verwisselbare objectieven. Dit kwalitatieve F3.5-macro-objectief van 30 mm biedt een vergrotingsfactor 1:1 en een minimale werkafstand van nauwelijks 2,4 cm, waardoor het perfect is om gedetailleerde close-ups te nemen van kleine onderwerpen zoals bloemen en insecten. Ondanks het feit dat de SEL30M35 compact is, heeft het slechts één ED-glas en drie asferische lenselementen nodig om een minimum aan afwijkingen en een uitermate hoge scherpte en contrast af te leveren. Verder heeft dit objectief ook een soepele en geruisloze autofocuswerking, en wordt het geleverd met een bijbehorende objectiefkap.

HVL-F20S flitser

Optioneel is ook de nieuwe HVL-F20S, een flitser die op de Smart Accessory Terminal van de camera is te bevestigen. Deze flitser wordt rechtstreeks door de camera van energie voorzien en heeft dus geen batterijen nodig. Deze ultracompacte en superlichte camera is daarmee handig voor op reis. Met een ruim richtgetal van 20 (GN20 – 50 mm, bij ISO 100) en een aanpasbare kop is deze ideaal om natuurlijke invul- en weerkaatsingseffecten te creëren bij portretfotografie en dagdagelijks gebruik.

Het uitgebreide assortiment bijpassende accessoires bestaat onder andere uit een nieuwe camerahoes, een zachte draagtas, riemen en accessoirekits.

Firmware-update versie 04 voor NEX-5 en NEX-3

Vanaf 20 juni 2011 zal voor de bestaande NEX-5- en NEX-3-camera’s een firmware-upgrade beschikbaar zijn die de nieuwe ‘Picture Effect’-functie toevoegt, zoals die geïntroduceerd wordt op de nieuwe NEX C3. Verder zal deze upgrade ook een ‘Peaking’-functie toevoegen die helpt om de handmatige scherpstelling nog preciezer uit te voeren. Deze meest recente versie 04 van de firmware-update voor NEX-5/NEX-3 is gratis verkrijgbaar voor geregistreerde gebruikers en kan worden gedownload op: http://support.sony-europe.com/.

Sony NEX-C3 prijs en beschikbaarheid

De consumentenadviesprijs van de NEX-C3A (body + 16mm objectief) is 580,- euro en is beschikbaar vanaf augustus 2011.
De consumentenadviesprijs van de NEX-C3K (body + 18-55 mm objectief) is 630,- euro en is beschikbaar vanaf augustus 2011.
De consumentenadviesprijs van de NEX-C3D (body + 16 mm + 18-55 mm objectieven) is 730,- euro en is beschikbaar vanaf augustus 2011.
De consumentenadviesprijs van de SEL30M35 is 250 euro en is beschikbaar vanaf oktober 2011.
De consumentenadviesprijs van de HVL-F20S is 130 euro en is beschikbaar vanaf augustus 2011

Bron: Sony

 
Sony NEX-C3K (body + 18-55 mm) prijs vergelijking