CookiesSony NEX-VG10E camcorder met verwisselbaar objectief

15 juli 2010 11:47 door Hans Wind

Sony NEX-VG10E camcorder met verwisselbaar objectiefDe Sony NEX-VG10E is volgens de fabrikant de eerste HD-camcorder ter wereld met verwisselbaar objectief voor consumenten. Deze Handycam is uitgerust met een extra grote Exmor APS HD CMOS-sensor, die de gebruiker in staat stelt prachtige cinematografische beelden te creëren door de achtergrond onscherp te maken. Met de NEX-VG10 richt Sony zich op fervente amateurfilmers en fotografen die meer mogelijkheden willen dan conventionele videocamera’s.

Deze eerste camcorder voor consumenten is geschikt voor verschillende hoogwaardige E-objectieven. Het voordeel hiervan is dat gebruikers dezelfde mogelijkheden hebben als fotografen met een digitale reflexcamera. Momenteel zijn er drie E-objectieven verkrijgbaar voor de NEX-VG10E. Daarnaast kunnen gebruikers via de optionele adapter LA-EA1 ook een groot assortiment aan bestaande objectieven met A-type bajonetbevestiging gebruiken. Of ze nu kiezen voor een van de bekroonde Sony G-objectieven, een Carl Zeiss-portretobjectief met een vaste brandpuntsafstand of andere modellen – van macro- tot supertele-objectieven, gebruikers hebben de volledige vrijheid.

Cinematografische beelden met de NEX-VG10E
De NEX-VG10 heeft een Exmor APS HD CMOS-sensor van 14,2 effectieve megapixels en Sony’s krachtige BIONZ-processor om video’s en stilstaande beelden op te nemen met een zeer hoge resolutie. De beeldsensor van APS-C-formaat is ongeveer 19,5 keer groter dan de standaardsensor in andere camcorders voor consumenten en stelt gebruikers in staat gebruik te maken van een uiterst goede scherptediepte instelling. Zo ontstaan prachtige cinematografische beelden met een zachte, onscherpe achtergrond. De mogelijkheid om ook foto’s van DSLR-kwaliteit te nemen, biedt gebruikers extra opnameflexibiliteit. Het is dan niet nodig om zowel de camcorder als fotocamera mee te nemen.

Continue opnemen
De Full HD 1920×1080-videobeelden worden opgenomen in AVCHD-formaat met een bitsnelheid van maximum 24 Mbps voor superieure details en helderheid. Met een groot aantal digitale fototoestellen en digitale reflexcamera’s zijn ook HD-video-opnames te maken. Een belangrijk verschil is dat gebruikers met de NEX-VG10E vrijwel onbeperkt continu kunnen opnemen met een Memory Stick PRO Duo of SD-geheugenkaart naar keuze. De gemaakte Full HD-video-opnames of genomen foto’s in JPEG-formaat zijn snel over te brengen naar een opslag- en montageomgeving op de pc.

De NEX-VG10E wordt standaard geleverd met een E18-200mm F3,5-6,3 OSS-objectief met beeldstabilisatie, dat een krachtig 11x optisch zoombereik biedt. Het ontwerp van het objectief is geoptimaliseerd voor video-opnames: dit hoogwaardig E-objectief biedt soepele autofocus en diafragmaregeling. De ingebouwde Optical SteadyShot-beeldstabilisatie zorgt voor duidelijkere videobeelden wanneer uit de hand wordt gefilmd. Bij groothoekinstellingen biedt Active Mode nog meer trillingscorrectie, zodat wandelend filmen geen video’s vol geschud en gewiebel oplevert. Het objectief beschikt ook over een cirkelvormig diafragma om videobeelden en foto’s met prachtige achtergrondeffecten te creëren.

Geluid net zo goed als beeldkwaliteit
Om tegemoet te komen aan de behoeften van veeleisende amateurfilmers, biedt de NEX-VG10E uitstekend geluid die het beeld evenaart qua kwaliteit. De stereomicrofoon (Quad Capsule Spatial Array Stereo Microphone) maakt gebruik van geavanceerde algoritmen om signalen van vier afzonderlijke omnidirectionele elementen te combineren. Het resultaat is een uitzonderlijk helder stereogeluid met een zeer gerichte gevoeligheid: dit stelt gebruikers in staat meer geluid van hun onderwerp en minder storende omgevingsgeluiden te registreren. Er is ook een aansluiting om een optionele externe stereomicrofoon aan te sluiten. Daarnaast is er een hoofdtelefoonaansluiting om het geluid te beluisteren tijdens het opnemen.

Met een fotorealistische resolutie van 921.000 pixels biedt het 3-inch Xtra Fine LCD-scherm met TruBlackTM-technologie (7,5 cm) een uitzonderlijk gedetailleerde weergave van de beelden en menu-instellingen en een hoog contrast. Het lcd-scherm wordt aangevuld door een elektronische zoeker met een hoge resolutie van 1.152.000 pixels, die het kadreren en controleren van shots een stuk gemakkelijker maakt. De zoeker helpt de gebruiker ook in fel daglicht heldere beelden op te nemen. De kijkhoek is dan gemakkelijk aan te passen voor optimaal bedieningscomfort.
Naast zijn revolutionaire creatieve mogelijkheden is de NEX-VG10E een zeer compact, stijlvolle camera, dat comfortabel en evenwichtig in de hand ligt, zelfs voor beginners. Dankzij het intuïtief te gebruiken draaiwiel en sneltoetsen zijn de menu’s van de camcorder eenvoudig te navigeren en de opname-instellingen eenvoudig te bedienen. Om professionele resultaten te verkrijgen, kunnen gebruikers de diafragma-, sluitertijd-, belichting- en witbalansinstellingen nauwkeurig handmatig regelen.

Er zijn veel officiële accessoires waaronder de richtmicrofoon ECM-CG50, die op de accessoireschoen van de camcorder te bevestigen is. Er is ook een keuze aan optionele oplaadbare batterijen, waaronder de NP-FV100, waarmee maar liefst 330 minuten continu in HD is op te nemen. Als optie is ook de speciale zachte draagtas LCS-VCD verkrijgbaar.
Gebruikers kunnen gratis de Vegas Movie Studio HD Platinum 10-videomontagesoftware downloaden om spectaculaire HD-films te maken. Met de krachtige tools om video’s te monteren, kleuren te corrigeren en geluid te mixen is het eenvoudig om thuis goede resultaten te bereiken. Gebruikers kunnen hun films bovendien op het web zetten, branden op een Blu-ray Disc of op dvd’s met aangepaste menu’s en afbeeldingen.

Een mooi filmpje over de NEX-VG10 is te bekijken op YouTube.

Sony NEX-VG10E prijs en beschikbaarheid
De consumentenadviesprijs van de Sony Handycam NEX-VG10E is 2.000 euro voor de body + 18-200mm F3,5-6,3 objectief. Deze Full HD camcorder is beschikbaar vanaf september 2010.

Bron: Sony


Sony NEX-VG10E prijs vergelijking