CookiesSony NEX-VG900E Full Frame HD camcorder

12 september 2012 08:18 door Hans Wind

Sony NEX-VG900E Full Frame HD camcorderDe Sony NEX-VG900E Handycam is een nieuwe Full Frame HD camcorder met verwisselbare E-mount objectieven. Videomakers beschikken daarmee over alle voordelen van een fullframe-sensor. Daarnaast komt Sony met de Handycam NEX-VG30E. Dit is de opvolger van de NEX-VG20E en beschikt over dezelfde APS-C-beeldsensor als zijn voorganger.

De Handycam NEX-VG900E met 35 mm sensor biedt een zeer goede beeldkwaliteit, veel creatieve mogelijkheden en benut het artistieke potentieel van de verwisselbare objectieven van Sony en Carl Zeiss volledig.

Met een resolutie van 24,3 effectieve megapixels is de door Sony ontwikkelde Exmor CMOS-sensor in de NEX-VG900E tot 40 keer groter dan zijn tegenhanger binnen de gewone consumentencamcorders. Verder is deze sensor meer dan twee keer zo groot als de APS-C-sensor in de andere Handycam-modellen met verwisselbare objectieven.

NEX-VG900E frontNaast het feit dat deze Handycam de gebruiker toelaat ‘bokeh’-effecten (vervaging) te creëren dankzij het toenemende aantal Alpha-objectieven, garandeert de hoge gevoeligheid ervan ook bijzonder scherpe beelden met weinig ruis. De grote sensor geeft moeiteloos de fijnste toongradaties weer, zodat veeleisende fotografen hun creatieve ideeen kunnen realiseren.

Dankzij de nieuwe sensor kan de NEX-VG900E ook fullframe foto’s met 24,0 effectieve megapixels vastleggen, de kwaliteit die je verwacht van een professionele spiegelreflexcamera. Foto’s zijn vast te leggen in RAW-formaat, zodat de gebruiker de volledige vrijheid heeft in het nabewerken van foto’s.

Met Cinema Tone Gamma en Cinema Tone Colour, functies die de kleurverloopeffecten nauwkeurig onder controle houden, zijn video’s te maken in de 25p/24p-modus. Of de gebruiker kiest voor 50p-opname in AVCHD-versie 2.0. Er zijn veel creatieve mogelijkheden dankzij de 2 verschillende Picture Effect-modi. Zo zijn makkelijk ‘in-camera’-effecten te realiseren voor zowel HD-videomateriaal als foto’s.

Een ‘seesaw’-hendel helpt de gebruiker snel en eenvoudig in te zoomen tijdens het filmen. Bij de compatibele E-Mount-objectieven met ingebouwde zoomdrive controleert de hendel de optische zoom; bij objectieven met een vaste brandpuntsafstand bedient hij elektronische zoom.

Zodra een DT-objectief met E-Mount of A-Mount wordt bevestigd, schakelt de NEX-VG900E automatisch over van fullframe-bediening naar APS-C-modus. Hierdoor kunnen gebruikers ook optimaal gebruikmaken van hun collectie DT-objectieven die eigenlijk vooral bedoeld zijn voor camera’s met een kleinere APS-C-beeldsensor.

Bij de camcorder wordt ook de LA-EA3 adapter geleverd, zodat fotografen ook fullframe DSLRobjectieven met A-mount kunnen gebruiken.

Er is een ruim aanbod bedieningsopties en handmatige instellingen: diafragmaprioriteit, sluitertijdprioriteit of handmatige belichting zijn allemaal te selecteren, de witbalans is handmatig in te stellen in functie van de vereisten van iedere scène. Aanpassingen aan iris, sluitertijd en signaalversterking zijn makkelijk uitvoerbaar via direct bereikbare toetsen. Een accurate, handmatige scherpstelling wordt ondersteund door de professionele peakingweergave en een vergrotingsknop bovenop de handgreep.

De XGA OLED Tru-Finder garandeert details, contrast en natuurgetrouwe kleurweergave. Naast de Tru-Finder is de Handycam ook uitgerust met een verstelbaar XtraFine LCD-touchscreen, voorzien van Sony’s technologie voor sterk contrasterende beelden met diepe zwarttinten.
Deze NEX-VG900E garandeert kwalitatief hoogstaand geluid als een belangrijk onderdeel van de HD-video-ervaring. Een Quad Capsule Spatial Array-microfoon is voorzien van vier omnidirectionele microfoonunits die makkelijk kunnen overschakelen naar stereo-opname of 5.1-kanaals surround sound. De opnameniveaus zijn aanpasbaar, waarbij de geluidsniveaumeter op het lcd-scherm voor accurate visuele informatie zorgt. Verder is er ook een aansluiting voor een hoofdtelefoon, zodat je het geluid tijdens de opname meteen kunt controleren.

De nieuwe Multi Interface Shoe zorgt voor de nodige compatibiliteit voor de accessoires, inclusief de optionele XLR-K1M adapterkit die een monorichtmicrofoon en XLR-aansluitingen van professionele kwaliteit toevoegt.

De Handycam NEX-VG30E, de opvolger van de NEX-VG20E, biedt verschillende professionele verbeteringen zoals bij de NEX-VG900E. Met een resolutie van 16,1 effectieve 3 megapixels verzekert de Exmor APS HD CMOS-sensor van deze nieuwe camcorder een uitstekende beeldkwaliteit bij gebruik van de beschikbare E-Mount objectieven.

Net als de NEX-VG900E laat ook deze Handycam toe om vloeiend, filmisch Full HD-videomateriaal vast te leggen tegen framesnelheden van 50p, 25p of 24p, ondersteund door een ruim aanbod Picture Effect-modi. De NEX-VG30E is net als de NEX-VG900E uitgerust met dezelfde XGA OLED Tru-Finder, een groot aantal handmatige bedieningen en de ‘seesaw’-zoomhendel. De NEX-VG30EH wordt geleverd als een kit, inclusief het nieuwe E PZ 18-200 mm F3.5-6.3 OSS Power Zoomobjectief dat een veelzijdig bereik heeft van groothoek tot en met telefoto. Naast de snelle en stille scherpstelling en de Optical SteadyShot beeldstabilisatie heeft dit objectief op zijn behuizing ook een bijkomende ‘seesaw’-hendel waarmee je vloeiend en professioneel kan inzoomen tegen instelbare snelheden.

Sony NEX-VG900E prijs en beschikbaarheid

• De NEX-VG900E kost 3.300,- euro (body) en is beschikbaar vanaf november 2012.

• De NEX-VG30EH kost 2.700,- euro (body + E PZ 18-200mm) en is beschikbaar vanaf december 2012.

• De NEX-VG30E kost 1.800,- euro (body) en is beschikbaar vanaf december 2012.

Bron: Sony