CookiesSony NXCAM merk introductie

1 december 2009 11:00 door Hans Wind

Sony NXCAM merk introductieSony Professional heeft de introductie aangekondigd van zijn nieuwe NXCAM™-familie; een merk dat de implementatie van AVCHD™-technologie voor het professionele segment vertegenwoordigt. Het NXCAM-assortiment is speciaal ontworpen om professionals en semi-professionals te laten profiteren van de voordelen van een naadloze en gebruiksvriendelijke productieworkflow.

Met AVCHD kunnen HD-beelden worden vastgelegd op een breed scala aan media waaronder 8 cm DVD-schijfjes, harddisks, geheugenkaartjes en ingebouwd flashgeheugen. Het opnameformaat is in korte tijd op grote schaal in de Sony-consumentensector geaccepteerd. Nu non-lineaire montagetools en IT-producten zich steeds verder hebben ontwikkeld, komt Sony met producten voor videografen in het semi-professionele segment op basis van deze file-based MPEG-4 AVC/H.264 Long-GOP beeldcompressie.

Migratie naar hybride file-based formaat
Sony heeft met het XDCAM EX-assortiment al veel aan kracht gewonnen in de file-based camcordermarkt voor omroepen. Het NXCAM-assortiment is een aanvulling op de ontwikkelingen waarbij het bestaande HDV-assortiment migreert naar een hybride file-based tapeformaat. Volgens Sony is nu de tijd gekomen om een memory-based camcorder voor het instapsegment in productie te nemen, waarbij gebruik wordt gemaakt van de nieuwste AVCHD-technologie met goedkope geheugenkaarten voor de consumentenmarkt. In combinatie met de jongste innovaties op het gebied van lens- en sensorontwerp, zal dit product beeldprestaties van een hoge kwaliteit bieden in professionele marktsegmenten zoals de evenementenvideografie of bedrijfsvideoproducties.

Prototype
Op Sony’s evenement Power of Images in Londen (25 en 26 november) werd het prototype van een camcorder gedemonstreerd om de voorlopige functies en eigenschappen van het product te laten zien. Het ging hierbij om een 3 x 1/3 inch Exmor CMOS-camcorder met ClearVid-array en een 20x zoomlens uit de serie ‘G’ die het eerst te zien was op de HVR-Z5E.

De camcorder registreert AVCHD-opnames tot wel 24Mbps en 1920×1080 pixels in High Definition in zowel interlace- als progressive mode, samen met 720/50p en MPEG-2 SD voor PAL-opnames. Bovendien zal de camera worden uitgerust met 2-kanaals lineaire PCM-audiofunctionaliteit. En maakt het gebruikt van Memory Stick Pro Duo™ als opnamemedium samen met een optionele 128 GB Flash Memory Unit voor het maken van hybride opnames.

Bron: Sony Professional