CookiesSony PMW-350 schoudercamera introductie

20 oktober 2009 15:47 door Hans Wind

Sony PMW-350 schoudercamera introductieSony breidt de professionale XDCAM EX-familie uit met de PMW-350 schoudercamera en de PMW-EX1R handheld camera.

De nieuwe modellen combineren de HD imaging-prestaties van XDCAM EX met een aantal interessante nieuwe functies. Dat is onder meer een DVCAM recording(1) met standaard definition – voor het eerst beschikbaar voor XDCAM EX-gebruikers.

De PMW-350 en PMW-EX1R zijn ontworpen om XDCAM EX nog aantrekkelijker te maken. De nieuwe modellen leveren solide prestaties en zijn volgens Sony de beste in hun klasse met een solide workflow, ondersteunt door een gevestigd netwerk van aangesloten partners. Vanaf het moment dat PMW-EX1 in 2007 voor het eerst werd geïntroduceerd, heeft Sony XDCAM EX verder ontwikkeld tot een productfamilie die voldoet aan de eisen van een toenemend aantal gebruikers. De nieuwe camcorders zijn uitgebreid met nieuwe toepassingen en nieuwe kwaliteitsniveaus. Zo zijn er verbeteringen doorgevoerd in functies, prestaties, productieflexibiliteit en ergonomie.

Camcorder PMW-350 schoudercamera
De PMW-350 borduurt voort op Sony’s prijswinnende camcorder-design. Deze maakt gebruik van drie Exmor CMOS-sensoren van 2/3-inch met een resolutie van 1920 x 1080 voor volledige HD opname. De gevoeligheid is F12. De camcorder beschikt ook over DVCAM-recording via de optie CBK-DV01 en is geschikt voor studioconfiguratie, met tijdcode in/uit, gen-lock in, en HD-SDI en HDMI uit.
Het ontwerp van de PMW-350 profiteert van de beste technologie voor schoudergebruik; enerzijds met een laag zwaartepuntcentrum en anderzijds met het lichte gewicht om stabiliteit op de schouder te verzekeren. De bekende operationele lay-out blijft bestaan. Daar staan Sony-camcorders immers om bekend. Een andere essentiële functie is een ultrazuinig stroomverbruik van 15 W. Daardoor werkt de camcorder langer op één enkele accu wat beter is voor het milieu.
De camcorder wordt in twee versies op de markt gebracht: het model PMW-350L (alleen body) en de PMW-350K (met lens). De lens die bij de PMW-350K wordt geleverd, is ontworpen door Fujinon. Deze biedt auto- en manuele focus met 16x zoom en een bajonetsluiting van 2/3-inch. Onafhankelijke focus, zoom en irisringen, autofocusmodus, manuele focusomschakeling en een brandpuntsafstand van 8 tot 128 mm (gelijk aan 31,5 tot 503 mm op een lens van 35 mm) zijn ook belangrijke functies.
Volgens Sony spreekt de PMW-350 gebruikers aan die willen migreren naar HD met geheugen op SxS memory kaarten. Het is een welkome aanvulling die samen met Sony’s Professional op disc-based XDCAM HD422 familie het meest krachtige tapeless assortiment vertegenwoordigd.

Camcorder PMW-EX1R handheld
De PMW-EX1R is de opvolger van de PMW-EX1 (Sony’s eerste professionele, op SxS meomory kaarten gebaseerde camcorder, die een revolutie veroorzaakte in 2007 in de videoproductie). De PMW-EX1R beschikt op verzoek van gebruikers over een aantal nieuwe functies. Dit zijn onder andere: DVCAM recording, een HDMI-output, een zoeker met een hogere resolutie en Auto Iris-met één druk op de knop.
Net zoals bij zijn nieuwe tegenhanger voor op de schouder is de PMW-EX1R ergonomisch verbeterd. De verbeteringen omvatten een verbeterde handgreep, S&Q-modus (Slow en Quick) met één druk op de knop en gemakkelijk toegankelijke schakelaars. Extra voordelen van de PMW-EX1R zijn: zoomen via een soepele hendel, een optie voor inversie van een afbeelding en tot maar liefst 15 seconden opname in het cachegeheugen.

Nieuwe SxS-1 geheugenkaart
De camcorders zijn niet de enige nieuwe opties. Sony introduceert twee mediaopties samen met de nieuwe PMW-350 en PMW-EX1R. De eerste is Sony’s nieuwe SxS-1-geheugenkaart die wordt toegevoegd aan de bestaande SxS PRO-geheugenmedia in het assortiment. Deze is ontwikkeld als een betaalbare kaart, maar met een grote capaciteit. De 32GB SxS-1 beschikt over een zeer hoge dataoverdrachtsnelheid (800 Mbps) en een uiterst grote betrouwbaarheid. Deze heeft een gemiddelde levensduur van vijf jaar met dagelijks gebruik. De indicatie van de levensduur wordt weergegeven in de zoeker van de nieuwe camcorders.

Nieuwe adapter
De tweede nieuwe mediaoptie is de adapter MEAD-MS01. Deze kan worden gebruikt met Sony’s Memory Stick Pro HG Duo HX Series-media. De kaart is beschikbaar met een capaciteit van 4 GB en hoger en kan worden gebruikt als ’nood‘-kaart voor productie of als een kostenbewuste optie voor videografen in het beginnersegment.

Onderling compatibel
Sony’s huidige XDCAM EX-modellen, de camcorders PMW-EX1 en de PMW-EX3 en de recorder PMW-EX30, zijn via een software-upgrade ook compatibel met de nieuwe SxS-1 en MEAD-MS01 met geheugenstick. Deze is begin 2010 beschikbaar. Ook kan de nieuwe mobiele opslagunit PXU-MS240 gebruikt worden om data over te dragen van de SxS PRO-geheugenkaarten naar de unit voor back-up of het overzetten van videoclips. De unit slaat de inhoud op een verwijderbare harde schijf (HDD)-cassette op, model PXU-HC240, die tot maar liefst 240 GB aan data kan opslaan.

De software ‘Clip Browers’ die bij de nieuwe camcorders wordt geleverd, wordt ook naar versie 2.6 bijgewerkt. Deze beschikt over een reeks nieuwe functies, waaronder: ondersteuning voor nieuwe opnameformaten (2) en vier audiokanalen. Een extra verbetering is dat Clip Browser nu automatisch ‘flash bands’ die in beelden voorkomen, opspoort en corrigeert. Ook heeft deze een manuele modus waardoor de te corrigeren beelden te selecteren zijn via de functie ‘vooruitblik’.

De geplande verkrijgbaarheid voor de nieuwe producten:
• PMW-350K (met lens), januari 2010
• PMW-350L (alleen lichaam), januari 2010
• PMW-EX1R, december 2009
• SxS-1 (SBS-32G1), december 2009
• MEAD-MS01, december 2009
• PXU-MS240 mobiele opslagunit, oktober 2009
• PXU-HC240 HDD-cassette, oktober 2009

(1) CBK-DV01-optie vereiste om DVCAM opnemen/afspelen toe te voegen aan PMW-350
(2) Nieuwe opnameformaten voor de Clip Browser zijn 1440 x 1080 (HQ) en DV-AVI

Bron: Sony Professional