CookiesSony Professional nieuws op IBC

12 september 2012 18:44 door Hans Wind

Sony Professional nieuws op IBCSony demonstreerde tijdens IBC 2012 in Amsterdam haar nieuwste oplossingen voor de broadcastindustrie. De ‘Believe Beyond HD’-visie, die Sony begin 2011 presenteerde, werd de afgelopen dagen verder uitgebouwd dankzij demonstraties en productintroducties op het gebied van onder andere 4K, HD live-productie, 3D en OLED . In dit artikel noemen we de belangrijkste punten van de beurs die inmiddels afgesloten is.

4K toegepast

Op de beurs was onder andere de Sony F65 CineAlta 4K-camera te zien, die in januari is geïntroduceerd en nu wereldwijd in gebruik is. Met deze camera’s zijn op dit moment al meer dan dertig speelfilms, verschillende commercials en tv-series opgenomen. In de nabije toekomst wil Sony de spectaculaire 4K-beeldkwaliteit ook introduceren in andere producties als sport, documentaires en live-uitzendingen.

Met de nieuwe update van de F65 (versie 2.0) kan er worden gefilmd met 120 frames per seconde (voorheen waren dit 60 frames), wat een groot voordeel vormt voor high-endprojecten als dramaseries en commercials.

Om 4K-productie in de filmindustrie verder te versnellen, introduceerde Sony ook nieuwe software tijdens de beurs. Deze Autodesk-software maakt het mogelijk opname in F65 RAW-formaat te bewerken. Hiermee komt Sony een groeiend aantal partners tegemoet die een F65RAW-workflow ondersteunen.

Tijdens IBC 2012 liet Sony zien hoe 4K in realtime kan worden uitgezonden, dit deed het bedrijf in samenwerking met het in Luxemburg gevestigde SES Astra, een van de grootste satellietbedrijven ter wereld. De uitgezonden 4K-beelden werden vertoond op de Sony KD-84X9005, een 84-inch 4K BRAVIA-tv.

Live-producties – HD

De vraag naar live-producties breidt uit. Niet alleen willen de muziek- en sportbranche live-producties, ook bedrijven en onderwijsinstellingen willen er gebruik van maken. Daarom breidt Sony het aanbod verder uit met een reeks nieuwe HD live-productieproducten.

Het gaat hier om onder andere dual-format camera’s, CCU’s (camerabesturingseenheden) en switchers, met functies en prestaties die volledig beantwoorden aan de hoge eisen van HD-videoproductie. Het nieuwe aanbod vormt een krachtig live-productiesysteem dat ideaal is voor gebruikers die op zoek zijn naar een klein tot middelgroot systeem met toekomstbestendige, geavanceerde technologie. Deze nieuwe systemen zijn een uitbreiding van de serie live-productiesystemen van Sony zoals die wereldwijd al bij omroeporganisaties worden gebruikt. De uitbreidingen maken het mogelijk om de systemen precies op de gebruikersbehoeften af te stemmen. Deze nieuwe reeks live-productieoplossingen biedt een scala aan onmisbare functionaliteiten, zonder afscheid te nemen van het concept en de betrouwbaarheid van succesformules als de HDC-2000-studiocamera’s en de MVS-8000-switchers.Klik hier en hier voor meer informatie.

Live-producties – IP

Tijdens IBC 2012 demonstreerde Sony ook de NXL-IP55 netwerkoplossing voor HD live-productiesystemen. De NXL-IP55 vereenvoudigt de productie van live-uitzendingen, terwijl de operationele efficiëntie toeneemt. Met dit product kunnen omroeporganisaties een IP-netwerk integreren in hun standaard HD-SDI-infrastructuur. Zo profiteren zij van hoogwaardige beeldkwaliteit met een uiterst lage latentie en een flexibele uitzendmodus.

De NXL-IP55 kan video, audio en data in uitzendkwaliteit verzenden met een uiterst lage latentie van minder dan één veld (1/2 frame) via een LAN-verbinding (afhankelijk van de netwerkomgeving). Dit is ideaal voor live-producties van evenementen doordat de integratie- en operationele kosten worden gereduceerd.

Om de waarde van de NXL-IP55 te benadrukken heeft Sony ook de BRC-H900-, BRC-Z700- en BRC-Z330-camera’s voorzien van optionele IP-functionaliteit. Deze camera’s kunnen worden gebruikt in combinatie met de NXL-IP55 zodat een scala aan configuraties kan worden aangemaakt, waardoor nieuwe mogelijkheden ontstaan voor dynamische live-uitzendingen in HD – van stadions en theaters tot openlucht-evenementen. Klik hier voor meer informatie.

Sony Optical Disc Archive system

Verder was het mogelijk om tijdens IBC kennis te maken met het nieuwe archiefsysteem met een hoge capaciteit. Dit archief bezit twaalf optische schijven in een compacte behuizing. Sony werkt samen met een groot aantal fabrikanten bij de ontwikkeling van dit type archivering en heeft een nieuw logo ontworpen voor alle producten die voldoen aan de specificatie, ongeacht de fabrikant. Sony werkt samen met adviesgroepen ter promotie van een breed gebruik van dit systeem in de media- en amusementsindustrie. Klik hier voor meer informatie.

XDCAM HD422 handheld-camcorder en SxS-veldapparatuur

IBC 2012 bood Sony ook een platform om een aantal technologische innovaties voor de XDCAM te presenteren, met name voor de workflows van nieuwsreportages en algemene producties.

De populaire XDCAM HD422 50Mbps-workflow die door veel omroeporganisaties in Europa en de rest van de wereld wordt toegepast, wordt nu nog beter dankzij de nieuwe PMW-50 SxS-Fieldunit. Dit product is ideaal voor werk op locatie waarbij snelheid, gewicht en betrouwbaarheid van essentieel belang zijn. Dankzij de aanwezigheid van een accu is men niet langer afhankelijk van een vaste stroomvoorziening en kan er veel flexibeler worden gewerkt. Daarnaast is het LCD-display van 3,5 inch ideaal voor het doornemen van filmfragmenten en voor mediabeheer. De PMW-50 vormt de ideale combinatie met de populaire PMW-500 camcorder.

Sony presenteerde de nieuwe XDCAM-studiorecorder, die op dit moment nog in ontwikkeling is. De XDCAM-studiorecorder is een deck op half-rackformaat met dubbele SxS-sleuf, waarmee XDCAM-gebruikers hun SxS-workflow op betaalbare wijze kunnen beheren voor een scala aan toepassingen..

Daarnaast heeft Sony de operationele functionaliteit van het XDS-station verder ontwikkeld en verbeterd. Dit multifunctionele deck voor omroeporganisaties en live-toepassingen vormt een overbrugging tussen de SxS en ProDisc, en combineert traditionele uitzendactiviteiten met moderne IT-workflows. Klik hier voor meer informatie.

3D-producten en oplossingen voor sportproductie

Bezoekers van de Sony-stand konden filmfragmenten bekijken van het nieuwe arbitragesysteem Hawk-Eye. Maar dit was niet het enige op de stand dat met sport te maken had. Er was verder de uiterst mobiele PMW-TD300 3D-schoudercamera en een 3D-cameraconfiguratie te zien met twee universele HD HDC-P1-camera’s en een HDFA-200 glasvezeladapter. Met deze en andere getoonde apparaten en systemen is ondersteuning voor 3D-opnamen, -montage en -weergave mogelijk. Dit is een toevoeging voor de groeiende markt van 3D-producties in de sportindustrie.

In de reportagewagen die buiten de stand stond, demonstreerde Sony een 3D-slowmotion-systeem met 1080/100i-kwaliteit. Daarnaast waren er twee sets draagbare universele HD-camera’s, de HDC-2500 en het SR-R1000 SR MASTER-opslagapparaat waardoor opname en afspelen in realtime kan plaatsvinden .

Verder zal de SR-R1 draagbare SR-recorder (die gebruikmaakt van dezelfde opnamecodec als de industrienorm HDCAM-SR) een software-upgrade krijgen naar versie 2.1. Dit betekent dat het binnenkort mogelijk is een 3D-video (met meerdere kanalen) op te nemen met één SR-R1, waardoor de productie van 3D-materiaal opnieuw toegankelijker wordt.

Professionele monitoren

Op IBC was de volledige productlijn TRIMASTER EL OLED-monitoren te bekijken. De verkoop van deze monitoren loopt momenteel uitstekend en naar verwachting zullen er eind september wereldwijd 15.000 exemplaren zijn verkocht. Er werden ook andere aanvullingen op de productlijn met professionele beeldschermen getoond, zoals OLED PVM-741 en LCD LMD-941W. De PVM-741 is een 7,4-inch TRIMASTER ELOLED-monitor met een beeldresolutie van 960 x 540 pixels. De LMD-941W is de eerste 9-inch monitor binnen de branche die is uitgerust met een full-HD LCD-scherm. Hiermee wordt een ongekend scherp en helder beeld geproduceerd, waardoor beeldbeoordeling veel gemakkelijker wordt.

Bron: Sony Professional