CookiesSony SLT-A77 en SLT-A65 met Full HD video

24 augustus 2011 07:50 door Hans Wind

Sony SLT-A77 en SLT-A65 met Full HD videoDe Sony SLT-A77 en SLT-A65 zijn nieuwe digitale camera modellen in de serie met Translucent Mirror-technologie en A-Mount.

De recente aanpassingen in Sony’s Translucent Mirror-technologie maken van de SLT-A77 ( Alpha 77 ) en de SLT-A65 ( Alpha 65 ) volgens de fabrikant de snelste en meest reactieve camera’s met verwisselbaar objectief in hun categorie. De verbeterde ergonomie bij beide camera’s omvat een nieuwe, comfortabele greep en een nieuwe indeling van de aanraakknoppen voor een eenvoudige bediening terwijl de weergave in hoge resolutie te bekijken is via de XGA OLED Tru-Finder.

De Alpha 77 is de langverwachte opvolger van de Alpha 700 DSLR. Deze camera is op verschillende punten qua prestaties en robuuste constructie verbeterd zodat ook de lastigste fotoreportages met gemak zijn uit te voeren.

Sony Alpha 77 achterkantSnelle continue beeldopname

De Alpha 77 levert op dit moment, van alle digitale camera’s met verwisselbaar objectief en APS-C-sensor, ‘s werelds snelste continue opnameprestaties met AF. Hierbij worden een reeks beelden vastgelegd in volledige resolutie met 12 frames per seconde, inclusief voltijdse automatische scherpstelling met fasedetectie. De Alpha 65 haalt eenzelfde indrukwekkende snelheid van 10 fps, waarmee hij bijna alle semiprofessionele camera’s de loef afsteekt.

19-punts AF-systeem met 11 kruissensoren bij Alpha 77

De precisietracking met AF van bewegende onderwerpen is helderder en gevoeliger dan ooit dankzij het nieuw ontwikkelde 19-punts AF-systeem met 11 kruissensoren (Alpha 65: 15-punts AF-systeem met 3 kruissensoren). Met Tracking Focus wordt de scherpstelling accuraat vergrendeld op een aangegeven bewegend onderwerp, ook als het doel tijdelijk verborgen wordt door de beweging van een ander object.

De snelle reacties worden nog versterkt door een nieuw elektronisch sluitergordijn vooraan waarmee een professionele minimale afdrukvertraging van ca. 0,050 seconden kan worden gerealiseerd.

Beeldkwaliteit en creatieve opties

De Alpha 77 en Alpha 65 omvatten allebei de recent ontwikkelde Exmor APS HD CMOS-sensor van Sony met een resolutie van 24,3 effectieve megapixels.

Exmor APS HD CMOS-sensor met 24,3 megapixels en verbeterde BIONZ-processor
De sensor wordt gecombineerd met de nieuwste versie van Sony’s BIONZ-beeldverwerkingsprocessor die grote aantallen hogesnelheidsdata van de camerasensor verwerkt. Deze combinatie van sensor en BIONZ-processor levert zeer snelle opnamereacties op, alsook een perfecte beeldkwaliteit met uitermate weinig ruis bij het nemen van foto’s of het maken van Full HD-videomateriaal.

Een ruim gevoeligheidsbereik van ISO 100 tot 16000 is te verminderen (alleen Alpha 77) naar ISO 50. Bij de hoogste gevoeligheidswaarden kunnen de beide camera’s snelle sportscènes bevriezen met snelle sluitersnelheden, of sfeeropnames met weinig ruis en zonder flitser vastleggen. De lage ISO-instellingen zijn ideaal in combinatie met een lange belichting om expressieve opnames van bewegend water te creëren.

XGA OLED Tru-Finder

De beide camera’s zijn voorzien van ‘s werelds eerste XGA OLED Tru-Finder. Met een resolutie van 2359k punten (XGA) biedt deze elektronische precisiebeeldzoeker heldere, gedetailleerde en contrastrijke beelden met een 100 procent framebereik dat 10-maal hoger ligt dan bij conventionele elektronische beeldzoekers, alsook een ruim gezichtsveld waarmee hij kan wedijveren met de professionele optische zoekers.

De gedetailleerde opname-informatie wordt weergegeven in vijf verschillende weergavemodi. De effecten na aanpassing van de belichting, de witbalans en andere instellingen zijn in real time vooraf te bekijken op de Tru-Finder. Aanpassingen aan de fijn scherpstelling kunnen ook worden bevestigd via een ingezoomd gedeelte van het beeld.

Met één druk op een knop geeft de Smart Teleconverter een vergroot centraal gedeelte van de beeldsensor weer. Hierdoor kunnen composities haarscherp op de XGA OLED Tru-Finder worden weergegeven in hoge resolutie en vastgelegd als 12-megapixelbeelden met een digitale zoomfactor van 1,4x of 2x. Vanaf de compositie tot het eindresultaat houdt de fotograaf het ook op de Tru-Finder zodat hij zich maximaal kan concentreren op zijn creatie.

Foto’s en video’s zijn ook te bekijken op het kantelbare Xtra Fine LCD-scherm van 7,5 cm (3,0″) dat niet alleen een hoge resolutie (921.000 punten) biedt, maar ook de TruBlack-technologie voor schitterende details en hoge contrasten. Als extra feature heeft de Alpha 77 als eerste een scherm dat in 3 richtingen kan kantelen en vrij rond zijn as draait voor eenvoudige kadering vanuit elke hoek (Alpha 65: in 2 richtingen aanpasbaar lcd-scherm).

Films in Full HDTV kwaliteit met snelle AF, AVCHD Progressive compatibiliteit en flexibele P/A/S/M Belichtingscontrole in manuele scherpstellingsmodus
De Alpha 77 en de Alpha 65 brengen ook vernieuwingen op het gebied van de Quick AF Full HD Movie-opnamefunctie, bekend van eerdere Sony-camera’s met de Translucent Mirror-technologie. Dankzij fasedetectie wordt een accurate scherpstelling behouden terwijl portretonderwerpen op video zijn vast te leggen, zelfs wanneer ze bewegen.

Een andere primeur voor de APS-C-camera’s is het feit dat Full HD-video voortaan wordt ondersteund bij framesnelheden van 50p (progressief) door de recente verbeteringen van het AVCHD (versie 2.0)-formaat. Opnemen in 25p is ook mogelijk voor uitstekend videomateriaal. De creatieve video-opties zijn verder uitgebreid door toevoeging van manuele scherpstelling en P/A/S/M-belichtingsmodi die bekend zijn bij diegenen die vooral gewone foto’s maken.

Alpha 77 Translucent Mirror-technologie

Als natuurlijke opvolger van de Alpha 700 DSLR, die zich vooral richtte op de fotofans, voegt de Alpha 77 twee draaiwieltjes voor intuïtieve vingertopbediening toe en een afzonderlijk bovenaan gemonteerd lcd-datascherm. De duurzame behuizing bestaat uit magnesiumlegering voor stevigheid en lichtheid. De belangrijkste knoppen zijn beschermd tegen stof en vocht, gelijkaardige beschermingsniveaus worden geboden op het nieuwe SAL1650 objectief, de VG-C77AM verticale greep voor de Alpha 77 en de HVL-F43AM flitser.

Robuust en GPS

Om het robuuste karakter van de camera te benadrukken is de nieuwe sluitereenheid getest op 150.000 cycli die een uiterst snelle minimale sluitertijd van 1/8000 ondersteunt (1/250 sec flitsersync). Dankzij de ingebouwde gps worden foto’s en videoclips indien gewenst automatisch voorzien van locatiegegevens.

DT 16-50 mm F2.8 SSM zoomobjectief

Het steeds groter wordende aanbod aan compatibele A-Mount objectieven voor de beide camera’s omvat de geruisloze, heldere standaardzoom DT 16-50 mm F2.8 SSM met een groothoekbereik van 16 mm. Dit objectief is ideaal voor dagelijkse en portretopnames.

Het krachtige objectief heeft een stof- en vochtbestendig design en biedt een zoombereik van ongeveer 3x het bereik bij een constant maximaal diafragma van F2.8. De optische prestaties worden verzekerd door twee asferische elementen en drie ED-glaselementen die de afwijking op alle brandpuntsafstanden minimaliseert. Een interne SSM (Super Sonic wave Motor)-drive zorgt voor een snelle en geruisloze automatische scherpstelling.

De optioneel beschikbare stof- en vochtbestendige verticale greep VG-C77AM verzekert een comfortabele bediening bij verticale opnameposities. De camera kan tot twee NP-FM500H InfoLITHIUM-batterijen bevatten, waardoor de opnamecapaciteit verdubbelt tot bijna 1060 opnames (via lcd-scherm)/940 opnames (via Tru-Finder) wanneer een Memory Stick PRO Duo wordt gebruikt.

De compacte, maar veelzijdige HVL-F43AM externe flitser is geoptimaliseerd voor goede prestaties met alle camera’s met A-Mount zoals een krachtig vermogen bij richtgetal GN43, aanpassing van de Quick Shift Bounce, draadloze controle van de verhouding en een stof-/vochtbestendig design. Dit wordt aangevuld met andere nieuwe systeemaccessoires voor A-Mount waaronder een rugzak, zachte draagtassen, lcd-bescherming en zoekerkappen.

Sony SLT-A77 en SLT-A65 prijs en beschikbaarheid

• De winkeladviesprijs van de SLT-A77V (body) is 1.300,- euro
• De winkeladviesprijs van de SLT-A77VK (body + 18-55mm) is 1.400,- euro
• De winkeladviesprijs van de SLT-A77VQ (body +16-50mm) is 1.900,- euro
• De winkeladviesprijs van de VG-C77AM (verticale greep) is 300,- euro

• De winkeladviesprijs van de SLT-A65V (body) is 900,- euro
• De winkeladviesprijs van de SLT-A65VK (body + 18-55mm) is 1.000,- euro
• De winkeladviesprijs van de SLT-A65VY (body + 18-55 + 55-200mm) is 1.200,- euro

Alle producten zijn beschikbaar vanaf oktober 2011

Bron: Sony

 
Sony SLT-A77 body prijs vergelijking
 
 
 
Sony SLT-A65 body prijs vergelijking