CookiesSony Smart lenscamera serie voor de smartphone

8 september 2014 09:52 door Hans Wind

Sony ILCE-QX1smart lens cameraDe nieuwe modellen van de Sony smart lenscamera serie bieden een combinatie van twee werelden: het spontane en het sociale van je smartphone en extra fotografische mogelijkheden en creatieve opties van een meer serieuze camera.

De smart lens kan via wifi aan een smartphone gekoppeld worden. De koppeling via One-Touch Connection en NFC is voor alle smart lenscamera’s sneller mogelijk dankzij de firmware-upgrades voor de QX100- en QX10-camera en de verbeterde PlayMemories Mobile App.

Dankzij de nieuwste editie van Sony’s gratis PlayMemories Mobile App versie 5.0 voor Android en iOS is de bediening van je lenscamera eenvoudiger geworden. De nieuwe gebruikersinterface maakt het fotograferen eenvoudiger, ook als je slechts één hand gebruikt.


Het kadreren van de opnames verloopt gemakkelijker dankzij de nieuwe rasterlijnen op het scherm. GPS zorgt ervoor dat je foto’s tijdens de opnames van locatie-informatie worden voorzien. Voortaan kun je de camerasluitertoets vanaf het aanraakscherm bedienen. En omdat je foto’s automatisch naar je smartphone worden doorgestuurd, kun je je mooiste momenten direct met anderen online delen.

Sony ILCE-QX1 met verwisselbare objectieven

Met de Sony ILCE-QX1 kun je als serieuze fotograaf je E-mount lenscollectie gebruiken. Kies je favoriete objectief – zoom, breedbeeld, tele of macro – en laat je creativiteit de vrije loop, want je kunt de belichting, de focus en de opnamewijze zelf bepalen en instellen.

De relatief grote APS-C Exmor CMOS-sensor van 20,1 megapixel legt veel details vast. Dit wordt gecombineerd met Sony’s BIONZ X-beeldverwerker, die nu is voorzien van zonespecifieke ruisonderdrukking.

De relatief grote sensor in de ILCE-QX1 maakt ook een bokeh-effect (scherpte-diepte) mogelijk met een zijdezachte, wazige achtergrond. Iets waartoe een smartphone normaal gesproken niet in staat is.

Superior Auto herkent tientallen verschillende scènes – zoals landschappen en portretten met achtergrondbelichting – en past de camera-instellingen automatisch aan voor de allerbeste resultaten. Fotografen die de foto’s achteraf graag bewerken, kunnen met de Sony ILCE-QX1 beelden in RAW–formaat opnemen. De QX1 is ook de eerste smart lenscamera met pop-upflitser, voor betere resultaten in het donker.

De degelijke LCS-QXA draaghoes en draagriem zijn mooi en stijlvol afgewerkt met een bruine lederlook. De QX1 is daardoor goed beschermd. Je kunt kiezen of je de camera onderweg over je schouder of aan je riem wilt hangen.

Sony DSC-QX30

Sony smart lens camera'sElke smartphone-gebruiker weet dat sterk inzoomen lastig is. De resultaten zijn vaak korrelig en onscherp. De compacte Sony DSC-QX30 houdt alles helder en scherp dankzij de krachtige 30x optische zoom, gecombineerd met Optical SteadyShot beeldstabilisatie tegen wazigheid.

Je kunt nu soepel inzoomen, van een 24mm groothoekopname tot een equivalente brandpuntsafstand van 720mm (30 x). Zo krijg je bijna alles volledig en schermvullend in beeld, ook als iemand op bijvoorbeeld 40 meter afstand staat.

De zoom mogelijkheden worden gecombineerd met Lock-on AF en snelle continue opnames van tot wel 10fps. Zo leg je snelle actie scherp vast met een reeks snelle beelden. En als je wilt filmen, druk je gewoon op de videoknop voor Full HD-video’s met een frame rate van bijvoorbeeld 60p (60 beelden per seconde).

Beide nieuwe smart lenscamera’s zijn compatibel met Sony’s draagbare RM-LVR1 en RM-LVR2V Live View Remotes. Met deze polsafstandsbedieningen bedien je de smartlenzen, bekijk je de opnames en selecteer je de beste foto’s van tot wel vijf aangesloten camera’s tegelijk.

Nieuwe kleuren voor de DSC-QX10

De QX10 is er nu in twee nieuwe trendy kleuren, afgestemd op de kleur van smartphones van vandaag. Naast zwart en wit zijn er nu ook een roze en een koperkleurige versie. Zo breng je nog meer kleur in je mobiele leven.

Sony ADP-FSK1

De Sony lenscamera’s zijn geschikt voor flexibele opnames. De Sony ADP-FSK1 vormt een geschikte aanvulling hierop, want je kunt er je opnamestijl mee uitbreiden. Deze Free Angle Shooting Kit omvat een kantel-adaptor en een handgreep. Deze monteer je op de smartphone die je als beeldscherm gebruikt. Zo kun je fotograferen van een hoog punt of juist van laag bij de grond – ook zijn selfies gemakkelijker dan ooit te maken. Deze kit wordt standaard geleverd bij de ILCE-QX1 en is optioneel beschikbaar voor alle andere QX-modellen.

Sony Smart lenscamera serie prijs en beschikbaarheid

• De Sony ILCE-QX1 (incl. 16-50mm lens) heeft een winkeladviesprijs van 450 euro en is beschikbaar in zwart.

• De Sony QX30 heeft een winkeladviesprijs van 300,- euro en is beschikbaar in zwart.

• De Sony QX10 heeft een winkeladviesprijs van 200,- euro en is beschikbaar in de kleuren roze en koper.

• De Sony QX1- en de QX30-lenscamera en de nieuwe kleurvariaties van de QX10 liggen vanaf oktober 2014 in de winkels in Europa.

Bron: Sony