CookiesSony TV 2014 lijn met veel Ultra HD modellen

7 januari 2014 09:14 door Hans Wind

Sony TV 2014 lijn met veel Ultra HD modellenDe Sony breedbeeld Bravia-TV lijn voor 2014 biedt verbeterde beeld- en geluidskwaliteit in een nieuwe vormgeving. Daarnaast kun je volgens Sony op een nieuwe manier aan de slag met je favoriete tv-content. Het Ultra HD tv-assortiment bestaat uit 3 series met elk 7 modellen. En het Full HD-assortiment bestaat uit 6 series met 14 modellen. Beide series zijn vanaf voorjaar 2014 in ons land te koop.

De nieuwe Sony X-tended Dynamic Range levert volgens de fabrikant meer helderheid en versterkt contrast. De Bravia X95 is het topmodel van de serie. Het is als enige uitgerust met X-tended Dynamic Range Pro voor diepere zwarttinten, gedetailleerdere kleurschakeringen en krachtigere beelden. Het energieverbruik wordt beperkt gehouden doordat de backlight in donkere zones op het scherm wordt gedimd, terwijl de heldere gedeeltes waar nodig driemaal zoveel stroom krijgen. Dankzij het bijzondere algoritme biedt X-tended Dynamic Range Pro het meest diepzwart en helder licht. Lichtlekkage wordt geminimaliseerd en de backlightniveaus worden per schermzone beheerst.

Ben je een sportliefhebber? Dan is 4K/60p de ideale standaard om naar snelle actie te kijken. De nieuwe Ultra HD-tv’s van Sony ondersteunen de nieuwste HDMI 2.0 standaard. Deze tv-toestellen zijn ook compatibel met MHL 3.0, dat 4K-output van smartphones en tablets ondersteunt. Daarnaast zit er een nieuwe decoder in die HEVC-decoding ondersteunt en streaming van 4K/60p-content vanaf het internet kan weergeven – bijvoorbeeld afkomstig van diensten zoals Netflix.

De Ultra HD-modellen gaan in alles een stapje verder dankzij de krachtige 4K X-Reality Pro-processor.

Wedge-structuur

Sony heeft een nieuw ontwerp toegepast onder de naam ‘Wedge’-structuur. Die biedt meer stabiliteit nu de tv-schermen steeds groter worden. Het zwaartepunt van het toestel wordt naar beneden gehaald, waardoor een minder grote (diepe) voet nodig is vergeleken met conventionele toestellen. De tv kan nu tegen de muur of op een smalle tafel staan zonder dat een grote onderbouw nodig is.

Tv-toestellen met de Wedge-structuur hebben extra ruimte aan de binnenkant. Daardoor is er plaats voor de nieuwe 2-wegs ´Long Duct Speaker´. De vorm biedt extra capaciteit aan de luidsprekerbox, die daardoor krachtige bassen levert en geluidsvervorming onder controle houdt. De Bravia X9 biedt een goed geluid dankzij de naar voren gerichte Magnetic Fluid Speakers. Het dempervrije ontwerp is nu voorzien van met mica versterkte glasvezel om vervorming tegen te gaan.

Enkele modellen zijn uitgerust met een nieuwe manier van kabelmanagement zodat alle kabels netjes zijn gebundeld. Van spelconsoles tot Blu-ray-spelers – alle aansluitsnoeren zitten keurig aan de achterkant.

Geluid

Alle Bravia-toestellen van dit jaar zijn uitgerust met “ClearAudio+”. “ClearAudio+” is een combinatie van verschillende digitale audioverwerkingstechnologieën van Sony voor een hoge geluidskwaliteit.

Voor wie een thuisbioscoopervaring wil met meer krachtige, diepe bassen is een optionele draadloze subwoofer beschikbaar: de SWF-BR100. Dit draadloze toestel is eenvoudig te installeren. Het past zich automatisch aan het tv-geluid aan voor een optimale frequentie en fasering.

Om het tv-geluid nog meer impact te geven, adviseert Sony de HT-CT770 Sound Bar. Een andere mogelijkheid is de HT-XT1 TV Base Speaker. Die past onopvallend onder je tv. De dunne, maar krachtige woofer levert een krachtige basis voor actie op het scherm. De glazen bovenzijde is stevig. Voor een volledige 5.1-kanaals ervaring is er het BDV-N9200W Home Cinema Systeem. Blu-ray Disc-films en muziek komen er mee tot leven en audio wordt in hoge resolutie weergegeven dankzij de vijf Magnetic Fluid Speakers. Dit surroundsoundsysteem maakt gebruik van Sony’s Surround Digital Signal Processing-technologie. Hierdoor krijg je het gevoel dat je in de concert- of bioscoopzaal zit.

Door content bladeren is eenvoudiger dankzij One Flick Entertainment. Met de nieuwe Bravia-interface kun je content van YouTube of persoonlijke bestanden zoals bij PlayMemories bekijken naast de conventionele televisie uitzendingen. Het menu is toegankelijk door via de ‘One-Flick Remote’. Door omhoog en omlaag te ‘flicken’ is eenvoudig en snel door de beschikbare content te navigeren. ‘Top Picks’ is het bovenste kanaal, en laat de meest recent bekeken programma’s, Video on demand (VOD) en foto’s en video’s van je vrienden zien. Daarnaast staan er ook contentsuggesties op basis van je kijkgedrag. Via je televisie kun je zo nieuwe content ontdekken. Het gebruiksvriendelijke startscherm toont de categorieën bloksgewijs in rijen bovenaan het programma waar je op dat moment naar kijkt. Zo vind je in één oogopslag wat je zoekt. Blader door de meest bekeken ‘Hot TV shows’, ‘You might like’ internetvideoaanbevelingen, fotoalbums van vrienden en je eigen opnames. Alles is handig ingedeeld in eenvoudig te doorbladeren pagina’s: net zo handig, snel en aangenaam als door een stijlvol magazine bladeren.

Met Quick TV kom je rechtstreeks uit bij de content die je zoekt. De tv start in minder dan 2 seconden op en apps zoals YouTube worden rechtstreeks vanaf de startpagina opgestart.

Interactie met de tv is verbeterd met de nieuwe One-Flick Remote. Blader door je content en kies snel met de afstandsbediening met touchpad. De afstandsbediening hoeft niet op je tv gericht te worden. De afstandsbediening is voorzien van NFC voor draadloze aansluiting via aanraken op andere mobiele toestellen: One-Touch Mirroring laat in een handomdraai op het grote scherm zien wat er op je smartphone gebeurt.

Social Viewing is een nieuw snufje waarmee tv kijken een nog socialere, gemeenschappelijke activiteit kan worden. Volg de tweets van je vrienden over het tv-programma waar je naar kijkt. Chat via de ingebouwde camera en microfoon met je vrienden en familie via Skype terwijl je tv kijkt. De videokwaliteit blijft ook in het halfdonker uitstekend, terwijl de echo-onderdrukkingstechnologie van Sony de conversatie helder en duidelijk houdt.

Met Live Football Mode zit je middenin de wedstrijd. Het beeld en geluid wordt geoptimaliseerd. De fraaie interface omvat ook nieuws en hoogtepunten van de FIFA. Wil je je zonder afleiding op de actie concentreren? Druk op de knop en de commentaarstem valt weg.

Upload foto’s en video’s naar ‘PlayMemories Online’, Sony’s eigen cloud, vanaf je smartphone, tablet of pc. Vervolgens kun je ze gemakkelijk benaderen vanaf je tv en bekijken in 4K-kwaliteit op je 4K Ultra HD Bravia-tv. Bekijk je vakantiefoto’s als diavoorstelling met de achtergrondmuziek naar keuze en beleef al die mooie momenten opnieuw, samen met je familie en vrienden.

Ook is er een bijzondere fotogemeenschap genaamd “500px”. Daarmee bekijk je extreem hoge resolutie 4K-foto’s van over de hele wereld, gewoon op je tv.

Beschikbaarheid

De nieuwe Bravia-serie 4K Ultra HD en Full HD LCD tv’s van Sony is vanaf de lente van 2014 te koop.

Bron: Sony