CookiesSony XEL-1 is eerste OLED TV

1 oktober 2007 13:12 door Hans Wind

Sony XEL-1 is eerste OLED TVSony zal de XEL-1, de eerste OLED (organic light emitting diode) TV ter wereld, op 1 december aanstaande in Japan gaan leveren en daarmee een nieuwe TV categorie toevoegen aan haar assortiment.

De huidige TV lijn van Sony is gepositioneerd rondom de BRAVIA LCD TV serie en de toevoeging van OLED TV’s zal consumenten een ongekend dun scherm (zie foto) geven met een prachtige beeldkwaliteit.

Sony maakte bekend dat het bedrijf geleidelijk aan haar OLED TV serie zal uitbreiden in een positionering naast de huidige BRAVIA serie om zo haar aandeel in de totale TV markt te vergroten.

OLED is een relatief nieuwe technologie die de fabrikanten in staat stelt om tot nu toe ongekend dunne en lichte schermen te produceren. OLED levert ook enorme contrast en helderheids verbeteringen op in combinatie met zeer snelle responstijden en een breder kleurenspectrum. De OLED schermen die we eerder op beurzen bewonderden hadden dan ook een indrukwekkende kwaliteit. Ook vanwege een lagere milieu belasting heeft de OLED technologie de aandacht getrokken.

Sony begon in 1994 al organische materialen te onderzoeken en heeft sindsdien de OLED technologie verder ontwikkeld met als doel om uiteindelijk tot praktische toepassingen te komen zoals nu in de XEL-1 TV. In 2004 begon Sony de massaproductie van kleinere formaten OLED schermen voor commercieel gebruik in mobiele producten. In september 2007 is het bedrijf begonnen met de productie van haar eigen ontwikkelde ÔÇťOrganic Panel”, zoals dat gebruikt gaat worden in de nieuwe Sony XEL-1.

De XEL-1 is een 11 inch model TV met een resolutie van 960 x 540 pixels, een scherm van slechts 3mm dik, een contrastomvang van maar liefst 1.000.000 : 1 en een laag energieverbruik van 45 Watt.

Aanvankelijk verkeerden we in de veronderstelling dat het hier om een HD TV ging maar dat is dus niet het geval. De XEL-1 kan wel 1080p signaal als input verwerken. De menustructuur lijkt sprekend op de user interface van de Sony Playstation. De prijs ligt in de buurt van de 200.000 YEN en dat is ongeveer 1.750 dollar.

Update: 30-12-2007 Op dit moment gaan er sterke geruchten dat Samsung op de CES in Las Vegas een 31 inch OLED TV zal introduceren.


Sony XEL-1 prijs vergelijking