CookiesSuper Hi-Vision demo op IBC2008 Amsterdam

17 mei 2008 15:18 door Hans Wind

Super Hi-Vision demo op IBC2008 AmsterdamNHK uit Japan, RAI uit Italy en de Engelse BBC zullen samenwerken om een unieke demonstratie op te zetten ter gelegenheid van de IBC2008 beurs in Amsterdam in september aanstaande.

Het gaat daarbij om een live demonstratie met internationale Super Hi-Vision verbindingen, een soort super HDTV systeem dat een resolutie van 7680 x 4320 beeldpunten combineert met 22.2 kanaals geluid.

De demonstratie zal worden ondersteund door Siemens als technologie partner van de BBC. Cable & Wireless zal zorgen voor een glasfiber verbinding van Londen naar Amsterdam en Eutelsat levert een satelliet koppeling van Torino naar Amsterdam.

In de demonstraties – die gedurende de hele IBC2008 conventie toegankelijk zullen zijn voor alle bezoekers – zal content die in Japan is gemaakt gecombineerd worden met live beelden van een camera in Londen.

De live feed uit Londen zal in MPEG-2 compressie worden overgezonden over een ultra-breedband fiber verbinding van Cable & Wireless. Vanuit een server in Torino in Italiƫ wordt het signaal doorgegeven over twee satelliet transponders van Eutelsat.

De uitzendingen worden in het NHK theater in volledige resolutie vertoond met een speciale 8k x 4k projector en daarnaast wordt een deel van de content vertoond op de EBU Village stand in de tentoonstelling. Daar wordt een “down-converted” beeld vertoond via de satelliet verbinding in een resolutie van 3840 x 2160 op een LCD scherm.

Even ter vergelijking Full HD TV zoals wij dat nu kennen heeft een resolutie van 1.920 x 1080 beeldpunten.

De IBC beurs zal van 11 to 16 september 2008 gehouden worden in de RAI in Amsterdam.