CookiesSURFnet stimuleert HDTV in hoger onderwijs en onderzoek

16 november 2006 11:57 door Hans Wind

Surfnet logoVandaag heeft SURFnet vier projectvoorstellen gehonoreerd in het kader van het zogenaamde HDTV Content project. In totaal ontvangen de projecten meer dan 100.000 euro om High Definition videomateriaal te ontwikkelen. De projectvoorstellen zijn afkomstig van het Energieonderzoek Centrum Nederland, Universiteit van Amsterdam, NHTV internationale hogeschool Breda en Waag Society.

Over het HDTV project
Het HDTV Content project van SURFnet heeft als doel om de ontwikkeling van High Defintion (HD) videomateriaal binnen het hoger onderwijs en onderzoek te stimuleren. Het project is gericht op het ondersteunen van de doelgroep om de ontwikkeling van HD content ten behoeve van primaire onderwijsprocessen, onderzoek, medische en culturele toepassingen mogelijk te maken. De nieuwe content zal breed ter beschikking gesteld worden onder andere via een nieuw HD kanaal dat door SURFnet wordt ingericht.


Dit project is een aanvulling op het toepassingsproject HDTV dat eerder dit jaar werd afgerond. In dat project zijn drie steden geselecteerd om hun netwerken naar studentenhuizen geschikt te maken voor HDTV. Tijdens dit project is vanuit de doelgroep duidelijk de wens naar voren gekomen om ondersteuning te krijgen bij de ontwikkeling van hoge kwaliteit HD videomateriaal voor de SURFnet doelgroep.

Voor SURFnet is stimulering van de ontwikkeling van HD content om drie redenen interessant:
• Het stimuleert intensief en innovatief gebruik van het netwerk voor onderwijsdoeleinden.
• Het levert kennis en ervaring met het ontwikkelen van HD content en het inrichten van het netwerk voor het distribueren van HD content.
• Het zorgt voor een divers aanbod aan HD materiaal dat beschikbaar is voor de hele doelgroep, inclusief HD kanalen.

Vanuit het project wordt een financiéle bijdrage geleverd aan de aanschaf van HD geschikte apparatuur, personeelskosten en voor implementatie / integratie van de content. De instellingen verplichten zich om enkele HD producties openbaar beschikbaar te maken.

Over de projectvoorstellen
Energie Centrum Nederland (ECN) gaat een HD productie maken over zon- en windenergie. De video moet informatie geven over de mogelijkheden van beide energiebronnen op basis van door ECN verworven inzichten. Deze video heeft als doel het brede publiek bewust te maken van de mogelijkheden van zon- en windenergie.

De Universiteit van Amsterdam gaat in haar project vier afleveringen produceren in een serie genaamd “De Fascinatie van”¦”. Als eerste wil de universiteit een spreker uit de medische hoek laten vertellen over de nieuwste HD-beeld en -visualisatietechnieken. De tweede spreker wordt een kunsthistoricus waarbij tot in detail wordt gefocust op kunstwerken. Voor de derde aflevering zal een bioloog worden benaderd die werkt met beeldmateriaal als anatomische plaatjes en microscopische structuren die om HD vragen. En voor de vierde aflevering komt een exacte wetenschapper aan het woord die met animaties en complexe draadmodellen werkt.

Bij de NHTV internationale school Breda werken studenten aan de productie van een eigen videopresentatie over een toeristische bestemming buiten Europa. Als onderdeel van dit project zullen studenten van het betreffende land een promotievideo maken in HD-kwaliteit. Studenten krijgen zo de mogelijkheid kennis te maken met de opbouw en toepassing van HDTV content en ervaring op doen met videostreaming in HD-kwaliteit via het internet.

Waag Society gaat in het kader van het KillerTV project, waarbij een internet tv-kanaal over eCultuur wordt opgezet en het publiek interactief betrokken kan worden, uitzendingen in HD verzorgen. Deze HD uitzendingen zullen via SURFnet bij aangesloten instellingen te ontvangen zijn. De uitzendingen gaan over het raakvlak tussen kunst, wetenschap en technologie.

SURFnet en HD
HD staat voor High Definition, een nieuwe techniek voor digitaal beeld en geluid. Met High Definition video wordt het beeld scherper, het formaat groter en het geluid beter. Het hoogwaardige netwerk van SURFnet is bij uitstek geschikt om deze digitale videosignalen door te geven. SURFnet verwacht dat HD streaming de komende jaren een grote vlucht zal nemen en dat het ook voor live verbindingen ingezet gaat worden.

HD video biedt met name voor de wetenschap en medische en culturele toepassingen nieuwe mogelijkheden. Maar ook voor het onderwijs is HD interessant. Uit onderzoek is gebleken dat het gebruik van hoge kwaliteit video het begrijpen en onthouden van lesstof bevordert. Hoe beter het beeld, hoe beter de boodschap aankomt.