CookiesTalpa overname door RTL een feit

26 juni 2007 17:21 door Hans Wind

Talpa overname door RTL een feitHet is nog nauwelijk nieuws te noemen na de aanhoudende stroom berichten over een mogelijk overname van Talpa door RTL maar de overname is nu een feit.

Wel bijzonder is naar onze mening de laconieke manier waarop op de website van RTL Nederland dit nieuws in een zeer kort artikel wordt aangekondigd met de titel “Overeenkomst RTL Nederland en Talpa”.

Het lijkt ons goed om u de letterlijke tekst vooral niet te onthouden:
“Mediabedrijven RTL Nederland en Talpa gaan nauw samenwerken. Dat hebben ze na maanden van overleg in een persbericht bekendgemaakt. De overeenkomst betekent het einde van de zender Tien.

Ontslag
Het voltallig personeel van Tien wordt ontslagen. Wel is er een ‘ruimhartig’ sociaal plan. Talpa’s Radio 538 gaat over naar RTL, maar daar verandert niets op personeel en programmatisch vlak. Talpa en RTL gaan ook samenwerken op het gebied van tv-formats.

Zenders
Ook gaat een aantal succesprogramma’s naar RTL. RTL is voornemens een vierde zender te starten.”

Toch wel een heel bijzondere samenwerking als al het personeel wordt ontslagen en de zender Tien ophoudt te bestaan.

CEO Fons van Westerloo van RTL Nederland is blij met het resultaat. “Een radiostation met de doelgroep en het bereik van Radio 538 sluit naadloos aan op de bestaande activiteiten van RTL Nederland. Daarbij blijven de succesrijke programma‚Äôs van Talpa bewaard. We zijn trots dat een man van het kaliber van John de Mol als belangrijke aandeelhouder de gelederen komt versterken.”

John de Mol vindt het vervelend dat de medewerkers van Tien op straat komen te staan. “De overeenkomst met RTL Group heeft gevolgen voor de werkgelegenheid en dat doet pijn. Uiteraard sta ik garant voor een ruim bemeten sociaal plan, want ik vind dat ze dat hebben verdiend. Van alle partijen die ons in de afgelopen tijd hebben benaderd, is het voorstel van RTL veruit het meest aantrekkelijk.”

Update 30 juni 2007: RTL-baas Fons van Westerloo zegt in een interview met de Telegraaf dat de nieuwe zender RTL-8 als naam zal krijgen.

Update 13 augustus 2007:Inmiddels heeft de NMa de overname goedgekeurd en zal RTL 8 zaterdag 18 augustus “in de lucht” zijn.