CookiesTest zelf een HDTV met de HD HQV benchmark

8 juni 2007 08:40 door Hans Wind

Test zelf je HDTV met de HD HQV benchmarkAls het gaat om beeldmateriaal waarmee plasma, lcd schermen en beamers kunnen worden getest dan is de HQV Benchmark DVD, van het bedrijf Silicon Optix, een begrip. Dat is nog steeds zo als u bijvoorbeeld wilt bekijken hoe uw HDTV omgaat met standaard resolutie video materiaal op punten zoals upscaling, de-interlacing, bewegings correctie en detail verbetering. Tien testpatronen op de DVD vormen een stevige test voor de video processor en de handleiding geeft de punten aan waarop u moet letten bij het bepalen van de test score. Helaas is de DVD versie alleen in NTSC uitvoering beschikbaar. In de VS te koop voor 20 dollar.

Silicon Optix heeft sinds gisteren nu ook een HD HQV benchmark die op Blu-ray of HD DVD formaat geleverd wordt. Deze test is meer specifiek gericht op HDTV producten met als doel om de beeldkwaliteit van HD producten te beoordelen zoals de HDTV monitor, de video scaler, HD DVD speler of Blu-ray speler en soortgelijke apparaten.

Net als bij de standaard definitie benchmark bevat ook de HD versie weer uitbreide test patronen. Een groep van vijf tests maakt evaluatie mogelijk van factoren zoals HD ruis reductie, verlies van film en video resolutie en het optreden van”zogenaamde “jaggies” (trapjes in schuine lijnen). De tests kunnen helpen om de verschillen tussen een aantal apparaten te beoordelen. Het materiaal is opgenomen in 1080i/60 resolutie.

Voor degenen die niet vertrouwd zijn met HD testen en HDTV terminologie, bevat de HD HQV benchmark een introductie, een samenvatting van de tests en een uitleg hoe u de scorecard kunt gebruiken. ( alles in het Engels).

Je kunt natuurlijk je bestaande apparatuur met deze tests aan de tand voelen maar nog beter zou het zijn om een schijfje mee te nemen naar de winkel te nemen en daar te vragen om die af te spelen op uw potentiƩle aankoop.

Uiteraard is er veel meer professioneel materiaal en apparatuur op de markt voor kwaliteits tests maar dit is materiaal dat primair bedoeld is voor de consument.

De HD HQV benchmark heeft een adviesprijs van 20 dollar. We kennen nog geen Nederlandse distributeur. Bij bestelling in de US van de HQV website komt er helaas nog wel eens 20 dollar transport kosten bij. Op de website van AV Science forum is overigens een 5 dollar kortingscode te vinden.

Een ander bekend product om HD tests uit te voeren is Digital Video Essentials. Op zowel HD DVD als DVD wordt 1080p en 720p VC-1 gecodeerd materiaal aangeboden maar hierbij wordt (in tegenstelleng tot HQV) zowel NTSC als PAL compatibiliteit aangeboden. Vooral dat laatste maakt dit product natuurlijk beter geschikt voor de Nederlandse markt. Helaas is er nog geen Blu-ray versie van Digital Video Essentials beschikbaar. De adviesprijs is 34,95 dollar en bestellen kan hier.