CookiesTeufel Central AV Cubycon 2 review

9 mei 2013 11:21 door Hans Wind

Teufel Central AV Cubycon 2 reviewIn deze Teufel Central AV Cubycon 2 review kijken, of liever gezegd luisteren, we naar dit 5.1 home entertainment systeem met een minimalistisch ontwerp van de 5 aluminium satellieten en een relatief compacte, actieve subwoofer.

Gezien de geluidskwaliteit die de huidige platte HD TV’s produceren is aansluiting op een home cinemasysteem met betere luidsprekers geen overbodige luxe. Terwijl Teufel zich in het verleden vooral toelegde op de bouw van luidsprekers is daar inmiddels enige verandering in gekomen. De Teufel Central AV Cubycon 2 uit deze review is daar een voorbeeld van. Dit is namelijk een compleet systeem met versterker en een ingebouwde FM-AM tuner.

Ingebruikname van de Teufel Central AV Cubycon 2

In de verpakking van deze set treffen we aan:
• De zeer compacte DecoderStation 7 voorversterker en AM-FM tuner met afstandbediening, batterijen, een AM draadantenne, een FM-antenne en de gebruiksaanwijzing
• De Subwoofer US 5305/6 SW (150W) met eindversterker en 3 x 3,0 m stereo cinch-kabel AC 7530 CA om het DecoderStation 7 aan te sluiten op de subwoofer
• De 5 satelliet luidsprekers (elk 100W) van het type CUB FCR
• 30 m luidsprekerkabel AC 1030 CS


Teufel aansluitingenTeufel heeft er voor gekozen om de DecoderStation 7 zeer compact te houden (17 x 27 x 6,5 cm) en dat is goed gelukt door de eindversterker voor de luidsprekers in de subwoofer (50 x 21 x 29,2 cm) te plaatsen. Er worden mooie, degelijke cinch-kabels meegeleverd voor alle noodzakelijke verbindingen tussen DecoderStation en SubWoofer. Standaard gaan vanuit de subwoofer dan de bekabelde verbindingen naar de 5 satelliet boxjes met afmetingen van 9,5 x 9,5 x 19cm. De diverse aansluitingen zijn duidelijk gemarkeerd waardoor de installatie eenvoudig uit te voeren is.

Het is ook mogelijk de achterboxjes draadloos aan het DecoderStation te koppelen via de apart aan te schaffen Rearstation 4 set van 299 euro. Die set bestaat uit een zender, die bij de DecoderStation wordt geplaatst en een ontvanger voor plaatsing bij de achterboxjes. Een kleine afstandbediening voor het afregelen van de achterboxjes wordt ook meegeleverd. Zender en ontvanger hebben hun eigen stroomvoorziening. Vanuit de ontvanger worden de achterboxjes weer bedraad aangesloten. Voor deze review hebben we van deze extra oplossing gebruik gemaakt.


Teufel Decoder 7DecoderStation 7

Het DecoderStation 7 (hierna DS7) is voorzien van een groot aantal aansluitingen en kan dienst doen als HDMI switch (versie 1.4a) voor de aangesloten apparaten. Er zijn 3 HDMI ingangen en 1 HDMI uitgang. Zo kan bijvoorbeeld een HD decoder, Blu-ray speler en game-console op de DS7 worden aangesloten. Vanuit de DS7 gaat er dan maar één HDMI kabel naar de TV.

Doordat de HDMI uitgang op de DS7 ook is voorzien van ARC (Audio Return Channel) wordt het geluid van de HD TV automatisch via de aangesloten luidsprekers weergegeven zodra de DS7 aan staat. Dat werkt in de praktijk erg goed en eenvoudig. De HDMI aansluitingen zijn ook voorzien van HDMI-CEC waarmee bijvoorbeeld via de afstandbediening van de TV het volume van de DS7 geregeld kan worden. Ook dit werkte zonder enig probleem.

Naast de HDMI aansluitmogelijkheden heeft de DS7 nog een aantal aansluitingen: 2x digitale coax ingang coax, 1x digitale optische ingang, 3x analoge ingangen, 2x cinch stereo ingang, 1x minijack 3,5 mm ingang, 10 analoge uitgangen, 1x cinch stereo uitgang, 5.1 cinch-uitgang, 1x hoofdtelefoon 3,5mm uitgang. Het valt op dat USB of netwerk aansluitingen niet aanwezig zijn.

Het radio tuner gedeelte kan 30 FM zenders en 10 AM opslaan als voorkeuzezenders.

Op de TV kan het instellingsmenu van de DS7 worden weergegeven. Dat ziet er wel heel erg simpel uit maar alle initiële instellingen kunnen hiermee wel worden aangebracht. Daarna zal men waarschijnlijk niet vaak meer in dit menu terecht komen.

Bij de DS7 zit een afstandbediening waarmee bijna alle functies van de DS7 eenvoudig benaderd kunnen worden. Ondanks de soms wat kleine tekst op de knopjes werkte de afstandbediening in de praktijk goed zolang hij maar duidelijk op de DS7 werd gericht.

Het geluid

Uiteindelijk gaat het bij deze set natuurlijk om het geluid en dat is dik in orde. Teufel is een echt audio bedrijf en dat is meteen te horen. De kleine luidsprekers weten in combinatie met de regelbare subwoofer een mooi strak en transparant geluidsbeeld te produceren zonder onnodige franje. Uiteenlopende muziekgenres werden fraai weergegeven. Wel moesten we af en toe, bij het wat opgeblazen geluid van sommige films, het volume van de subwoofer wat terugschroeven. Dat kunnen we eigenlijk deze set niet verwijten maar zegt in feite meer over het filmgeluid.

De DS7 kan naast stereo de volgende systemen weergeven: Dolby Digital, Dolby TrueHD, Dolby Digital Plus, Dolby Pro Logic II, DTS, DTS-HD Master Audio, DTS-HD High Resolution Audio en NEO:6

De balans tussen hoog, midden en laag is bijzonder goed als we de omvang van de luidsprekertjes en de prijs van de set in aanmerking nemen. Wanneer u deze set voor de eerste keer koppelt met uw Blu-ray spelers zult u aangenaam verrast zijn door de enorme geluidsverbetering ten opzichte van het “platte” geluid van onze hedendaagse HD TV’s.

Teufel Central AV Cubycon 2 review samenvatting en conclusie

Het Teufel Central AV Cubycon 2 systeem was voor ons een aangename verrassing. Prima geluid uit compacte, kwaliteitselementen. Natuurlijk is er altijd wat te wensen en dat zou in dit geval minimaal een USB aansluiting kunnen zijn en wat meer uitgewerkte instellingenmenu’s. Ook zouden we Teufel adviseren om, naast deze zwarte versie, ook nog een witte of zilverkleurige set aan te bieden. Aan de andere kant doet deze set wat hij zou moeten doen: veel betere audio kwaliteit toevoegen aan onze HD TV en gekoppelde randapparatuur.

Teufel levert haar apparatuur zelf, direct aan de consument via het web. De fabrikant lijkt overtuigd van de kwaliteit van haar producten want na bestelling mag u ze 8 weken proberen en wanneer u niet tevreden bent kan het product, als origineel verpakt, terug naar de leverancier en krijgt u uw geld terug. Teufel betaalt de verzendkosten. Teufel geeft 12 jaar garantie op de luidsprekers.

Teufel Central AV Cubycon 2 prijs en beschikbaarheid

• De nieuwe Central AV | Cubycon 2 is per direct verkrijgbaar op www.teufelaudio.nl voor 1.570 euro inclusief verzending.

• De RearStation4 (wireless module) is los verkrijgbaar voor 300 euro.