CookiesTien TV schakelt over naar breedbeeld formaat

22 februari 2007 07:28 door Hans Wind

Tien TV schakelt over naar breedbeeld formaatVanaf 1 maart 2007 zendt de TV zender Tien, voorheen Talpa, haar programma’s uit in breedbeeld (16:9-formaat).

Naar onze mening is dit een goed initiatief gezien het grote aantal breedbeeld TV’s en HDTV’s dat al in Nederlandse huiskamers staan opgesteld en het feit dat steeds meer video materiaal en directe uitzendingen in breedbeeld formaat beschikbaar zijn.

Laten we eens kijken wat dat voor u kan betekenen.

  • Als u analoog via de kabel kijkt verandert er voor u niets, u blijft de uitzendingen gewoon in het huidige 4:3-formaat ontvangen.
  • Als u digitale televisie heeft (via kabel of satelliet), kunt u Tien in 16:9 ontvangen. Afhankelijk van uw distributeur moet u enkele instellingen wijzigen om het signaal goed te ontvangen. Kijk onder het kopje digitale televisie verderop in dit artikel voor meer informatie.
  • Als u kijkt via een decoder, dient u de deze af te stemmen op uw tv. U moet uw decoder melden naar het WSS-signaal te luisteren en automatisch te gaan schakelen. Verder moet u een correcte verbinding tussen de decoder en de tv hebben, zodat Pin 8 van de SCART-connector op uw decoder de tv kan aansturen.
  • Als u uitzendingen van Tien op internet bekijkt in Programma Gemist verandert er voor u niets, het formaat blijft hetzelfde.


Digitale televisie
Om breedbeelduitzendingen te kunnen bekijken heeft u een breedbeeldtelevisie nodig. Voordat u uw satellietontvanger instelt, dient u eerst te controleren of uw televisie breedbeeld ondersteunt. Dit kunt u nalezen in de gebruiksaanwijzing van uw televisie of navragen bij de dealer waar u het apparaat heeft aangeschaft. De distributeurs van digitale televisie zullen het 16:9-signaal zonder problemen doorgeven en dit via pin 8 van de SCART aan uw tv-toestel melden.

Digitenne
Algemeen: als een digitale ontvanger aangesloten wordt op een 4:3-toestel zal de ontvanger ingesteld moeten worden op de A/V instellingen 4:3 Letterbox. Bij een 16:9-toestel dienen de A/V instellingen op 16:9 (gemengd) te staan.
Hieronder volgen de stappen en verschillende instelmogelijkheden van de drie meest populaire ontvangers voor Digitenne van KPN:

1. Samsung (SMT-1000T, SMT-1100T, SMT-1100PVR ”“ KPN)
Het menu voor de A/V-settings op deze ontvangers is te bereiken door:
• Druk op de knop MENU van de afstandsbediening van de digitale ontvanger
• Selecteer ‘Systeem instellen’ en druk op OK
• Selecteer ‘Audiovisuele instellingen’ en druk op OK
• Selecteer ‘TV schermverhouding’

Hier wordt de keuze gemaakt voor de verhouding van het tv-scherm (4:3 (standaardinstelling) of 16:9) Bij de keuze voor 4:3 zijn twee ‘tv-beeldformaat’-keuzes mogelijk.
1. Letterbox
2. Pan & Scan

Voor een 4:3-toestel dient gekozen te worden voor Letterbox. Dit zal zorgen dat bij 4:3 uitzendingen het beeld vullend is en 16:9 uitzendingen boven en beneden een zwarte balk te zien is, zodat de hele uitzending in het beeld past. Bij keuze voor 16:9 schermverhouding zijn er vier verschillende ‘tv-beeldformaat’-keuzemogelijkheden:
1. Letterbox
2. Pan & Scan
3. Gemengd
4. Volledig
Voor een 16:9-toestel dient gekozen te worden voor Gemengd. Wanneer er een 4:3 uitzending is zullen aan beide zijkanten van het scherm zwarte balken verschijnen. Bij 16:9 uitzendingen is het beeld vullend.

2. Topfield (TF3000-d, TF5300-d PVR (KPN)
Het menu voor A/V instellingen is te bereiken door:
• Druk op de knop MENU van de afstandsbediening van de digitale ontvanger
• Selecteer ‘Systeem instellingen’ en druk op OK
• Selecteer ‘A/V-instellingen’ en druk op OK
• Selecteer ‘tv formaat’

Hier kan gekozen worden uit 4:3 of 16:9. Bij een 4:3 toestel dient de 4:3 instelling gekozen te worden. Wanneer gekozen wordt voor 4:3 zijn er 2 mogelijkheden:
1. Letterbox
2. Volledig
Voor een 4:3-toestel moet gekozen worden voor de instelling Letterbox. Bij een 16:9-toestel dient men de digitale ontvanger in te stellen op 16:9. Er zijn verder geen andere instelmogelijkheden.

3. Finepass (VTX5000CNX – Scarlet en Tele2)
Het menu voor A/V-instellingen is te bereiken door:
• Druk op de knop MENU van de afstandsbediening van de digitale ontvanger
• Selecteer ‘Gebruikersinstelling’ en druk op OK
• Selecteer ‘A/V-instellingen’ en druk op OK
• Selecteer ‘Schermverhouding’

In dit menu zijn vier mogelijkheden:
1. 4:3 Volledig
2. 4:3 Gecentreerd
3. 4:3 LetterBox
4. 16:9 Volledig
De juiste instelling voor een 4:3 tv-toestel is 4:3 LetterBox. Voor een 16:9 tv-toestel is er maar 1 mogelijkheid: 16:9 Volledig.

Kijk voor meer informatie op de site van Digitenne.

Canal Digitaal
Met Direct to Home via Canal Digitaal kunt u een perfect 16:9-beeld ontvangen. Daarvoor hoeft u alleen uw decoder goed in te stellen. Hieronder staat beschreven hoe u de diverse goedgekeurde CanalDigitaal satellietontvangers instelt om de uitzendingen in breedbeeld te kunnen bekijken.

Philips DSR-2210 / 2211 / 2212 en Thomson TS4H
Ga naar menu. Kies optie 4 en daarna optie 2.Voor een 16:9 toestel zet u het beeldformaat op 16:9 en voor een 4:3 toestel op 4:3.

Arion AF-9280PVR
Ga naar menu. Kies voor Installatie en daarna Uitgangsinstellingen. Voor een 16:9 toestel zet u het beeldformaat op 16:9 en voor een 4:3 toestel op 4:3 Letterbox.

Rebox RE-2250 MG en Strong
Ga naar menu. Kies voor Installatie en toets uw pincode in. Ga daarna naar Systeeminstellingen en kies voor TV Formaat. Voor een 16:9 toestel zet u het beeldformaat op 16:9 en voor een 4:3 toestel op 4:3 Letterbox.

Adimo Jazz DVB S6800V1+ / Jive
Ga naar menu. Kies voor Installatie, vervolgens voor Gebruikersinstellingen en daarna voor AV Output Instelling. Voor een 16:9 toestel zet u het beeldformaat op 16:9 en voor een 4:3 toestel op 4:3 Letterbox.

Homecast S5001 CI
Ga naar menu. Kies voor Instellingen, vervolgens voor TV-uitgang en daarna voor TV-scherm. Voor een 16:9 toestel zet u het beeldformaat op 16:9 en voor een 4:3 toestel op 4:3 Letterbox.

Inverto IDL 7000s CD en Lemon 070 PVR
Ga naar menu. Kies voor Instellingen, vervolgens voor Beeld&Geluid Instellingen en daarna voor Beeldverhouding. Voor een 16:9 toestel zet u het beeldformaat op 16:9 en voor een 4:3 toestel op 4:3 Letterbox.

Kijk voor meer informatie op de site van Canal Digitaal, trefwoord ‘breedbeeld’.

Mine TV
U kunt het beeldformaat instellen dat de Mine Tuner aanbiedt aan uw tv-toestel. Dit gaat als volgt:
– Druk op uw afstandsbediening voor Mine op de MENU-toets
– Blader in het menu naar: ‘Instellingen’. Druk op: OK
– Voer uw pincode in
– Kies ‘Systeeminstellingen’ in het menu ‘Instellingen’. Druk op: OK
– Ga naar: ‘Beeldschermverhouding’. Kies:
– 4:3, als u een gewoon tv-toestel heeft aangesloten
– 4:3lb, als een gewoon tv-toestel heeft aangesloten maar toch breedbeeld wilt zien
– 16:9, als u een breedbeeld tv-toestel heeft aangesloten op uw Mine Tuner
– Druk op OK op uw afstandsbediening voor Mine.

Kijk voor meer informatie op de site van Mine.

Tele2
Ga in de Mediabrowser naar [Mijn Instellingen]. Kies vervolgens [Decoder instellingen] en kies met de cursor [16:9]. Vervolgens selecteert u [Bewaar].

Kijk voor meer informatie op de site van Tele2.

Begrippenlijst

4:3
Het beeld dat Tien nu uitzendt en op de klassieke tv-toestellen een ‘normaal’ beeld geeft.

4:3 Letterbox
De manier waarop Tien tot 1 maart 2007 breedbeeldprogramma’s uitzendt. Op een klassiek tv-toestel krijgt u dan zwarte balken boven en onder. Op een breedbeeldtelevisie zijn er mogelijkheden ingebouwd om toch een schermvullend beeld te krijgen.

16:9
Wordt ook wel anamorf, 16F16 of breedbeeld genoemd. Hierbij zien gezichten er op een klassiek tv-toestel langgerekt uit, maar op een breedbeeldscherm volledig beeldvullend met een hogere beeldkwaliteit dan bij 4:3 Letterbox.

ARC (aspect ratio converter)
Een apparaat dat bijvoorbeeld van een 16:9-signaal een letterboxsignaal maakt, zodat het beeld normaal te zien is op een klassieke 4:3 televisie. Deze functie is ingebouwd in de meeste decoders, en ook in de moderne TV toestellen.

Pin 8 van de SCART
De SCART-connector wordt frequent gebruikt om decoders aan een tv-toestel te koppelen, Op pin 8 staat een signaal dat de setup box heeft gedetecteerd, om dan de tv te melden of het beeld 4:3 of 16:9 is.

WSS-signaal
De zender stuurt een signaal in de teletextlijnen van het beeld mee om te melden welk soort beeldformaat er op dat moment wordt uitgezonden. Hier kunnen de ARC en de tv-toestellen dan op reageren.

Bron: Tien