CookiesTIPA 2008 awards

29 april 2008 21:35 door Hans Wind

TIPA 2008 awardsOndanks het feit dat we het belang van de award lijstjes van organisaties als TIPA en EISA wat willen relativeren kunnen dergelijke onderscheidingen toch een indicatie zijn voor de consument.

Uiteindelijk zullen natuurlijk uw persoonlijke eisen uw keuze moeten bepalen en we adviseren om ook vooral ervaringen van andere gebruikers in uw overwegingen te betrekken en vóór uw aankoop het apparaat in de praktijk te gaan bekijken.

Ook dit jaar staan we weer even stil bij een selectie uit de digitale video en foto gerelateerde TIPA 2008 awards. We geven bij elk product ook een samenvatting van het TIPA juryrapport.

TIPA 2008 awards

• Beste Camcorder: Panasonic HDC-SD9
Met deze 3 CCD, full HD-camera is Panasonic erin geslaagd een heel compact model in de markt te brengen. Behalve een uitstekende beeldkwaliteit heeft deze camcorder ook heel geavanceerde eigenschappen als gezichtsherkenning en de unieke Intelligence Shooting Guide. Ondanks de minieme afmetingen bergt de camera maar liefst 5 microfoons voor een heel goede geluidsweergave. De Panasonic HDC-SD9 heeft een full HD-resolutie van 1920x1080p en het Leica Dicomar objectief en het geavanceerde O.I.S geven de zekerheid van scherpe, levendige beelden. Andere eigenschappen zijn de mogelijkheid met heel weinig licht op te nemen (slechts 5 lux), de beeldverhouding van 16×9, een 10x optische zoom en een 6,9 cm groot LCD-scherm. De camera is zeer gemakkelijk te bedienen en slaat de beelden op een SD-memorycard op. De afmetingen zijn 65x67x126mm en het gewicht is slechts 275 gram. Een indrukwekkende camcorder, een echte winnaar in een zeer concurrerende markt

• Beste “imaging” innovatie: Casio EXILIM Pro EX-F1
De Casio EXILIM Pro EX-F1 opent nieuwe gebieden van de fotografie, dankzij de ongelooflijke snelheid. Deze camera maakt 60 beelden op per seconde op het volle formaat van 6 megapixels, en op een kleiner formaat videoclips tot een snelheid van maar liefst 1200 beelden per seconde. Dit stelt de gebruiker in staat altijd het beslissende moment te pakken en zelfs beweging weer te geven die voor het menselijk oog normaal niet te volgen is. Door de unieke Slow Motion View functie kan de gebruiker dat kritische moment zien en bepalen. Zo kunnen foto’s worden gemaakt terwijl tegelijkertijd in slow motion de actuele actie op het display wordt getoond. Een indrukwekkende stap voorwaarts en een waardige winnaar van de Best Imaging Innovation Award.

• Beste professionele foto projector: JVC DLA-HD100
Gebaseerd op de eerdere TIPA Award-winnaar de DLA-HD1, beschikt deze nieuwe high-end JVC DLA-HD100 over verbeterde 0,7 inch, full HD D-ILA inrichtingen en een ‘wire grid optical engine’. Hierdoor werd het contrast opgevoerd tot tweemaal de ratio van de beste conventionele projectoren en heeft de projector nu een indrukwekkende eigen contrastratio van 30.000:1, zonder het gebruik van een iris. De DLA-HD100 is compatibel met de laatste HDMI versie 1.3 (Deep Colour) specificaties, waarmee miljarden kleuren kunnen worden bereikt en subtielere grijstinten kunnen worden gereproduceerd. De verrassende beelddetaillering, dankzij de resolutie van 1080p en de buitengewone eigen contrastratio garanderen een fraaie levendige en accurate kleurweergave.

• Beste ultra compacte digitale camera: Samsung NV24HD
Deze op meer dan één punt innovatieve camera van circa 300 euro heeft een 24-86mm (equivalent) Schneider-zoomobjectief. Optische beeldstabilisatie reduceert cameratrilling. De sensor heeft 10 megapixels met een maximale gevoeligheid van ISO 1600. De camera maakt geen opname als de ogen van het model gesloten zijn. Andere innovaties: Auto Contrast Balance voor goed belichte opnamen bij tegenlicht, een groot AMOLED scherm van 6,3 cm, en de mogelijkheid videosequenties in hoge definitie (720p) op te nemen.

• Beste compacte digitale camera: Panasonic Lumix FX-500
De FX500 is de eerste van een nieuwe familie compactcamera’s met een 25-125mm (equivalent) zoomobjectief, een redelijk en voldoende bereik. De op de 10,1 megapixel sensor vastgelegde beelden worden verwerkt door de nieuwe Venus Engine IV processor. De gevoeligheid loopt van ISO 100 tot 1600 en in Hifgh Sensitivity modus van 1600 tot 6400. Het 7,6 cm LCD-scherm biedt touch-screen bediening. Handmatige bediening van de camera is mogelijk.

• Beste D-SLR entry-level: Sony Alpha 200
Gemakkelijk te gebruiken en mee te nemen, en aantrekkelijk geprijsd met zijn 18-70mm zoom is de Sony Alpha 200 een droomcamera voor beginners die willen profiteren van de voordelen van de digitale reflexfotografie. Zijn sensor van 10,2 megapixels levert foto’s van zeer topkwaliteit tot ISO 400 en hoger, en het autofocussysteem is snel en accuraat. Het grote LCD-scherm achterop biedt alle comfort bij het bekijken van de foto’s. Ook de beeldstabilisatie via de sensor en het anti-stofsysteem zijn effectief. Een uitstekende billijk geprijsde camera die gemakkelijk in het gebruik is, en een waardige winnaar in zijn klasse.

• Beste D-SLR Advanced: Canon EOS 450D
Met zijn 12,2 megapixel sensor, een gevoeligheidsbereik tussen ISO 100 en 1600, een gevoelig autofocussysteem en zijn uitstekende beeldkwaliteit, is de Canon EOS 450D een uitstekend toestel om de volgende stap in de digitale fotografie te ontdekken. Aangeboden in een kit met een 18-55mm f:3.5-5.6 objectief, beschikt hij over veel geavanceerde functies, waaronder Live View, en een groot LCD-scherm dat scherpe, zuivere beelden weergeeft. Licht en compact is de EOS 450D eenvoudig te gebruiken en met 3,3 beelden/seconde ook nog snel.

• Beste D-SLR Expert: Nikon D300
Mooi van bouw, aangenaam in het gebruik en beschermd tegen slechte weersomstandigheden, biedt de Nikon D300 een professionele beeldkwaliteit tegen een aanvaardbare prijs. Zijn CMOS-sensor van 12,3 megapixels levert beelden van hoge kwaliteit, zelfs bij ISO 1600 en indien nodig bij ISO 6400. Hij is uitgerust met een snel, gevoelig autofocussysteem, een zoeker met een 100% beeldveld, een 7,6 cm LCD-scherm en alle moderne digitale functies (Live View, HDMI, bescherming tegen stof). De D300 kan opnamen maken met 6 b/s: 27 JPEG- of 17 RAW-beelden op een rij.

• Beste D-SLR Professional: Nikon D3
Deze reflexcamera vormt een mijlpaal voor Nikon: het is de eerste camera van deze fabrikant met een full-frame sensor van 24×36 mm (formaat FX). Daardoor zijn de 12,1 megapixels van zijn CMOS-sensor groter, wat de prestaties van de camera bij weinig licht verhoogt. De D3 kan zonder probleem worden gebruikt bij ISO 6400 en indien nodig zelfs bij ISO 25.600. Met 9 b/s is de camera snel genoeg voor de meest veeleisende fotograaf.

• Beste superzoom digitale camera: Fuji S100 FS
De S100 FS is een ‘brug’-camera die een aantal kenmerken biedt van de Fuji Finepix S5-Pro reflex. Zijn achtste-generatie Super CCD-sensor heeft 11,1 miljoen pixels, en volledige handmatige bediening is mogelijk. Het zoombereik van het optisch gestabiliseerde 28-400mm f:2.8-5.3 objectief is geschikt voor uiteenlopende fotografische doeleinden en het kantelbare 6,3 cm scherm biedt een optimale inkijkhoek. De filmsimulatie-modi van de camera emuleren het contrast en de verzadiging van Velvia- en Provia-emulsies. Opnemen in RAW-formaat is mogelijk.

• Best beeld opslag medium: SanDisk Extreme Ducati range
Enthousiaste fotografen maken steeds meer foto’s en video’s in hoge resolutie, en de SanDisk Ducati geheugenkaarten leveren meer snelheid om aan hun wensen tegemoet te komen. De Ducati-serie biedt CF- en SD-kaarten en USB 2.0 memorysticks met de hoogst mogelijke snelheid. De SanDisk Extreme Ducati Edition SD Plus kaart is tegelijkertijd een 4GB SD-kaart en een USB-kaart. Het omklappen van een deel van de kaart toont de aansluiting voor USB 2.0, waarmee hij direct aan de computer kan worden aangesloten. De lees-/schrijfsnelheid gaat tot wel 20MB/s. De SanDisk Extreme Ducati Edition CompactFlash kaart is een prima keuze voor professionele fotografen. Hij is beschikbaar in 4GB en 8GB met tot 45MB/s lees-/schrijfsnelheid.

• Beste foto software: Apple Aperture 2
Vandaag de dag hebben fotografen de taak ervoor te zorgen dat zij kunnen beschikken over een efficiénte digitale workflow, van de opname tot aan een verscheidenheid aan outputmogelijkheden. Apple Aperture 2 is een oplossing die speciaal hiervoor werd ontwikkeld. Naast de verbeterde, gemakkelijker te gebruiken interface en projectverwerking introduceert het programma nieuwe gereedschappen voor verbetering van hoge lichten, kleurweergave, plaatselijk-contrastbeheersing, retouche, beheersing van vignettering, en verwerking van RAW-bestanden. De nieuwe Quick Preview modus laat snel browsen van foto’s toe, waardoor beelden sneller kunnen worden vergeleken en gewaardeerd; de open plug-in architectuur maakt het voor fotografen gemakkelijk software van derde partijen direct binnen het programma te gebruiken.

Nog even voor de goede orde. Dit is dus slechts een selectie uit de TIPA 2008 lijst.

Bron: TIPA