CookiesToshiba 40WL768 3D LED TV review

8 december 2010 19:01 door Hans Wind

Toshiba 40WL768 3D LED TV reviewToshiba is in ons land zeer bekend op het gebied van laptops maar niet iedereen is op de hoogte van het feit dat Toshiba ook een uitgebreide HDTV lijn heeft. De Toshiba 40WL768 3D LED TV waar we in dit review naar kijken maakt deel uit van de top van dit assortiment dat in Nederland vooral via de vakhandel op de markt wordt gebracht.

De 40WL768 is een 40 inch 3D LCD TV met Edge LED backlight en 4 HDMI aansluitingen. De TV is voorzien van technieken als Resolution+ en Active M200HD Pro (200Hz) en is volledig klaar voor 3D weergave. Voor meer technische details verwijzen we graag naar ons eerdere artikel Toshiba 3D HD TV LED WL768-serie.

Voor het bekijken van films in 2D en 3D hebben we bij deze test gebruik gemaakt van de Toshiba BDX3100KE 3D Blu-ray speler.

Toshiba 40WL768 zijkantInstallatie

Bij het uitpakken van de 40WL768 valt meteen op hoe dun het scherm van deze TV is (2,89 cm). De TV is uitgevoerd in een modern, strak ontwerp met stevige voet. De voorkant van het scherm wordt gevormd door een doorlopende hoogglans glasplaat.

De 40WL768 wordt geleverd met tafelstandaard, NL handleiding, afstandbediening met batterijen, Scart- AV- en composiet verlengkabels (vanwege het zeer platte scherm), kabelklem en een doekje om het scherm schoon te maken.

Hoewel deze TV niet door Ziggo gecertificeerd is voor gebruik in combinatie met een CI+ module hebben we toch de TV op deze manier gebruikt voor bekijken van kabel TV. Wanneer als taal Nederlands wordt gekozen en als land “Overigen” worden alle Ziggo zenders probleemloos gevonden. De zogenaamde simulcast kanalen worden daarbij echter niet op de juiste plaats gezet. De zenders Nederland 1 HD, 2 HD en 3 HD blijven daarbij dus op posities 61, 62,en 63 staan terwijl die eigenlijk op de eerste 3 posities zouden moeten staan. De zender volgorde kan overigens wel handmatig worden aangepast.
Nadeel van het land instellen op “Overigen” is wel dat in die instelling de YouTube service niet beschikbaar is. Wanneer u de het land instelt op Nederland is YouTube wel te gebruiken als de TV tenminste aan uw netwerk gekoppeld is. Dat laatste kan zowel draadloos als bedraad.
In de praktijk bleek CI+ goed bruikbaar met incidenteel een probleemp bij de CI+ authenticatie. Het kort uitnemen en terugplaatsen van de module loste in alle gevallen dit probleem op. U dient zich echter te realiseren dat u geen ondersteuning van Ziggo heeft bij gebruik van CI+. Uiteraard werkt de TV probleemloos wanneer u het TV signaal van de HD decoder aan de TV doorgeeft via HDMI. In dat geval is instelling op Nederland als land aan te raden in verband met beschikbaarheid van de ingebouwde YouTube functie.

Voor dit review hebben we de Toshiba 40WL768 bedraad aangesloten op het thuisnetwerk. Zoals eerder vermeld heeft de TV ook draadloze netwerk functionaliteit ingebouwd.

Wanneer de TV aan staat brandt een blauw LEDje aan de voorkant van het scherm. We hadden graag gezien dat deze LED uitgezet zou kunnen worden maar dat bleek niet mogelijk.

Voor de energiebewuste consument vermelden we nog even dat op de TV een aparte knop aanwezig is om de TV volledig uit te zetten. Het spreekt vanzelf dat de TV dan niet meer reageert op de afstandbediening want daarvoor moet de TV in standby blijven.

Beeldkwaliteit en geluid

De beeldkwaliteit van standaard resolutie televisie uitzendingen was zonder meer goed te noemen maar deze TV komt pas echt tot zijn recht bij HD televisie uitzendingen of bij films vanaf Blu-ray.
In de basis instellingen uit de doos levert de 40WL768 al een goed beeld met mooie diepe zwarttinten en een hoog contrast. Vooral in HD materiaal was een mooie plastische weergave te zien met natuurlijke kleurverzadiging.

Voor een optimaal beeld hebben we alle vormen van ruisonderdrukking uitgezet en enkele kleine wijzigingen aangebracht in de overige instellingen. Dat leverde een zeer fraai plaatje op. De 40WL768 heeft zeer uitgebreide instelmogelijkheden aan boord wanneer u de zogenaamde ColourMaster optie aan zet waarna een extra functie “Basiskleuren bijstellen” beschikbaar komt.

Het geluid van de 40WL768 is van behoorlijke kwaliteit maar mist, net als de meeste platte televisies, wel wat lage tonen. In de praktijk zullen veel consumenten de TV aansluiten op een Home Cinema Set of AV receiver. In dat geval kan worden volstaan met één HDMI kabel omdat de TV ook Audio Return Channel over HDMI ondersteunt. Hierbij wordt het geluid van de TV ontvanger via HDMI doorgegeven aan de versterker.


Toshiba 40WL768 3D bril3D beeld

De TV is volledig klaar voor 3D en wordt geleverd met één 3D bril. Dat zouden er wat ons betreft trouwens wel twee mogen zijn.

Een mooie eigenschap van de 40WL768 is het feit dat de helderheid, kleurweergave en contrast worden aangepast zodra in 3D gekeken wordt. Toshiba noemt dit Intelligent 3D. Op deze manier wordt automatisch het lichtverlies en de kleurverschuiving van de bril gecompenseerd.

Ook in 3D presteert deze TV zonder meer goed al zagen we, net als bij alle andere 3D TV’s die we getest hebben, een lichte mate van crosstalk. Dit fenomeen is vooral zichtbaar bij een hoog contrast tussen de weergegeven onderwerpen en de achtergrond. In normale filmscènes met een gemiddeld contrast zal dit fenomeen wat minder opvallen.

Toshiba heeft techniek ingebouwd waarmee het kwaliteitverlies dat eigen is aan 3D TV uitzendingen in het zogenaamde Side-by-side systeem, door de ingebouwde processor gedeeltelijk wordt gecorrigeerd. Dat systeem geeft in de praktijk inderdaad een kleine kwaliteitverbetering.

Vanaf 3D Blu-ray leverde de 40WL768 een mooi 3D plaatje met een goede diepteindruk.

40WL768 afstandbedieningDe afstandbediening

De meegeleverde afstandbediening maakt bij de eerste aanblik een wat hoekige, plastic indruk maar in de praktijk werkt hij toch plezierig.

De belangrijkste toetsen zijn voorzien van duidelijke opdruk en hebben een herkenbaar klikpunt.
Onderaan de afstandbediening (onder een schuifje) is een apart blokje toetsen opgenomen voor bediening van apparaten die via HDMI aangesloten zijn en die voldoen aan de zogenaamde HDMI-CEC specificatie. Toshiba noemt dit Regza-Link. Deze functie werkte probleemloos met de Toshiba Blu-ray speler maar ook met apparaten van enkele andere merken hebben we geen problemen ervaren.

Op de afstandbediening zijn naast de standaard functies ook aparte knoppen aanwezig voor 3D, een snel-menu en de ingebouwde mediaspeler.

Toshiba 40WL768 EPGMenu’s, EPG en extra functies

De menu’s maken een verzorgde indruk en zijn duidelijk leesbaar met een logische navigatie indeling. Naast het standaard menu is een zogenaamd quick menu beschikbaar via een aparte toets op de afstandbediening. Hiermee kunnen een aantal basis functies van de TV snel veranderd worden.

De Elektronische Programma Gids (EPG) maakt op het eerste gezicht een wat drukke indruk maar daar staat wel tegenover dat zeer veel informatie op één scherm wordt weergegeven. Via de EPG kan een timer worden aangezet waarmee op het juiste tijdstip naar een gekozen programma wordt overgeschakeld.
De ingebouwde Mediaspeler werkte uitstekend en we konden zowel via de USB aansluiting als via het netwerk vanaf een Windows PC (DLNA) foto’s, video en muziek weergeven.

Daarnaast konden we direct vanaf en Windows 7 PC, via de “play-to” functie op de PC muziek en films naar de TV streamen. Om de TV zichtbaar te maken in Windows 7 moet binnen het TV menu de “Media renderer” functie worden aangezet. Dit is een bijzonder handige functie, vooral voor Notebook gebruikers die multimedia content draadloos op de TV willen weergeven.

Handleiding

De meegeleverde Nederlandstalige handleiding beslaat bijna 90 pagina’s waarin duidelijk de installatie en de mogelijkheden van de Tv worden beschreven. Ook aan de diverse aansluit opties en bedieningfuncties wordt uitgebreid aandacht besteed.
Naar ons idee een goed verzorgde en leesbare handleiding met veel illustraties.

Toshiba 40WL768 review samenvatting en conclusie

De Toshiba 40WL768 behoort zonder meer tot de top van het LCD LED HD TV segment. De TV levert een prachtig beeld dat nog eens extra tot zijn recht komt bij het bekijken van HD materiaal.
Ook in 3D presteert de TV goed met een mooie dieptewerking ondanks een lichte vorm van crosstalk.
De koppeling met andere HDMI apparaten verliep probleemloos en de ingebouwde draadloze netwerkfunctie is een voordeel ten opzichte van concurrenten waarbij hiervoor apart moet worden betaald.
Al met al een aanrader.


Toshiba 40WL768 prijs vergelijking