CookiesToshiba 55ZL1 3D LCD LED TV

8 september 2010 18:47 door Hans Wind

Toshiba 55ZL1 3D LCD LED TVDe Toshiba 55ZL1 3D LCD LED TV is de eerste Toshiba Tv die voorzien is van de zeer krachtige zogenaamde CEVO-Engine voor uitstekende beeldkwaliteit, krachtige 3D-functionaliteit, geavanceerde opnameopties en superieure webbeleving. Maar de CEVO-Engine is niet de enige innovatie in de 55ZL1: het heldere 55 inch (140 cm) Mega LED-paneel met zijn onzichtbare 512-cluster ‘local dimming’-oplossing staat in voor uitstekende beelden.

“Echte innovaties in de tv-sector zijn tegenwoordig voornamelijk gebaseerd op de nauwe interactie tussen grote rekenkracht en intelligente toepassingen waarin de gebruiker centraal staat,” zegt Dirk de Man, Dirk de Man, Product Category Manager Toshiba Consumer Products. “Vandaar dat wij onze uitgebreide kennis van en ervaring in het ontwerpen van semi-conductors en het ontwikkelen van software gebundeld hebben om een gloednieuw multi-processor platform inclusief maatwerkapplicaties te ontwikkelen dat tegemoetkomt aan de vraag van liefhebbers van home entertainment.”

De nieuwe CEVO-Engine speelt een hoofdrol in Toshiba’s strategie om een sterke positie te veroveren in de Europese high-end home entertainment-markt met op de gebruiker gerichte toepassingen. Volgens marktonderzoekers van Toshiba vraagt de Europese tv-markt om geavanceerdere tv’s. 91 procent van de gebruikers noemt een optimale beeldkwaliteit als het belangrijkste criterium bij de aankoopbeslissing. 69 procent van hen heeft behoefte aan een gemakkelijke toegang tot internet en 61 procent aan krachtige 3D-functionaliteit, zoals een kwalitatief hoogstaande conversie van 2D naar 3D. De nieuwe 55ZL1, aangedreven door de CEVO-Engine in combinatie met andere innovaties, is in staat om in deze behoeften te voorzien.

Toshiba 55ZL1 Intelligente 3D-technologie
Behalve een prima beeldkwaliteit biedt de CEVO-Engine ook een indrukwekkende helderheid in de 3D-modus. Aangezien de active shutter-bril, die nodig is om 3D-content te bekijken, de helderheid van de beelden die worden weergegeven duidelijk vermindert, stelt Intelligent 3D automatisch de juiste helderheid in zodra het programma een 3D-signaal oppikt. Ook andere beeldparameters, zoals het kleurcontrast, verslechteren door het gebruik van de shutter-bril. Intelligent 3D ondervangt ook dit ongemak. Omdat digitale tv-uitzendingen minder bandbreedte gebruiken en beelden overdragen in een lagere resolutie in de side-by-side modus dan bijvoorbeeld een Blu-ray 3D-disc kan de ervaren scherpte van 3D-programma’s teruglopen. 3D Resolution+, een technologie die ieder afzonderlijk beeld analyseert en aan de hand van complexe algoritmes de ontbrekende beeldcontent bepaalt, doet deze effecten teniet. Dit leidt tot een significant scherpere, gedetailleerdere, Full-HD-achtige 3D tv-beleving. Toshiba’s high-performance technologie om 2D-beelden in 3D-beelden om te zetten, ‘vangt’ en analyseert de beeldcompositie en -beweging in 2D-content en zet deze nauwgezet om in natuurlijke high-definition beelden. Om met complexe algoritmes te kunnen werken, beschikt de CEVO-Engine over een krachtige processor die zich uitsluitend bezighoudt met complexe algoritmes voor de conversie van 2D naar 3D.

Value-added services
De nieuwe ‘motor’ van Toshiba ondersteunt Hybrid broadcast broadband TV (HbbTV), een Europese standaard die apparaten in staat stelt om uitzendingen en daaraan gerelateerde content tegelijkertijd op het tv-scherm weer te geven. HbbTV geeft tevens rechtstreeks toegang tot online-services op de tv.

Dankzij de integratie van de Toshiba Places-portaal kan de gebruiker profiteren van nog meer value-added services. Deze cloud-gebaseerde oplossing is een uitbreiding op Toshiba’s Multi Screen Strategy door zich niet louter meer te richten op het aansluiten van apparatuur op locatie, maar ook op het aansluiten van apparatuur via het web, zodat gebruikers eenvoudig en intuïtief multimedia-content of apps kunnen delen, opslaan, benaderen en aanschaffen.

Beeldkwaliteit
De 55ZL1 biedt volgens de fabrikant ook een primeur: de functie voor de verbetering van filmbeelden, Active Vision M400HD. Dit is een hybride ‘frame interpolation’-techniek die met behulp van de rekenkracht van de CEVO-Engine 150 ‘interpolated frames’ toevoegt aan de met het signaal meegestuurde beelden en deze combineert met ‘backlight scanning’ om een 400 Hz ‘frame sequence’ tot stand te brengen. Dit resulteert in zichtbaar scherpere bewegende beelden.

Voorts beschikt de 55ZL1 over een helder Mega LED-paneel. De innovatieve local dimming-technologie die de 512 LED-clusters activeert om de achtergrondverlichting aan te passen aan de content die wordt weergegeven, staat garant voor een uitzonderlijk groot contrast en een nauwkeurige zwart/grijsschaal.

Jacob Jensen Design
Om de high-end technologie te verpakken in een spectaculair ontwerp, besloot Toshiba een samenwerkingsverband aan te gaan met de gerenommeerde ontwerpstudio Jacob Jensen Design. In nauwe samenwerking creëerden de partijen een modern en tijdloos ontwerp, uitgevoerd in hoogwaardige materialen, dat opvalt door zijn zwarte, frameless glazen front met een naadloos geïntegreerd aanraakpaneel dat harmonisch contrasteert met de zilverchromen omlijsting. Door de geraffineerde overgang tussen voet en scherm wordt de indruk gewekt dat de tv door de kamer ‘zweeft’.

Toshiba 55ZL1 specificaties
• Eerste model met nieuwe CEVO-Engine
• Full HD 16:9 LCD-paneel met Direct LED-backlight, 1.920 x 1.080 pixels
• Mega LED-paneel met 512-cluster local dimming
• Active Vision M400 HD (400 Hz)
• 3D Full HD
• AVCHD-, HD-JPEG-, MP3-playback
• Ingebouwde high-performance conversie van 2D naar 3D, Intelligent 3D Resolution+
• HbbTV-ondersteuning
• Geïntegreerde Toshiba Places-portaal
• Beeldschermfromaat: 140 cm (55-inch)
• Ontworpen in samenwerking met Jacob Jensen Design

Toshiba 55ZL1 prijs en beschikbaarheid
De Toshiba 55ZL1 is leverbaar in het eerste kwartaal van 2011 tegen een adviesprijs die, naar verwachting, onder de € 5.000 ligt (inclusief BTW).

Bron: Toshiba