CookiesToshiba WL863 en YL863 3D HD TV series

1 september 2011 19:00 door Hans Wind

Toshiba WL863 en YL863 HD TV seriesToshiba introduceert twee nieuwe 3D HD TV’s die zijn uitgerust met de Toshiba CEVO-Engine: de WL863 en de YL863. Dankzij dit krachtige multi-processorplatform bieden deze toestellen een mooie beeldkwaliteit en een uitstekende 3D-rendering in combinatie met gebruiksvriendelijke SMART TV-functies, zoals online toegang tot value-added services of de mogelijkheid om films op te nemen op externe harde schijven (USB-recording).

Handige Personal TV-functies vergroten het gebruiksplezier. Toshiba werkte nauw samen met de Deense Jacob Jensen Design-studio om een ‘sexy’ ontwerp te creëren dat zich kenmerkt door een bezel van filigrain en de toepassing van eersteklas materialen, zoals gezandstraald aluminium. De zwarte WL863 en de zilverkleurige YL863 zijn verkrijgbaar in drie schermgroottes: 107 cm (42”), 117 cm (46”) en 139 cm (55”):

o 42WL863: 107 cm (42”)
o 46WL863: 117 cm (46”)
o 55WL863: 139 cm (55”)
o 42YL875: 107 cm (42”)
o 46YL875: 117 cm (46”)
o 55YL875: 139 cm (55”)

CEVO-Engine

“High-end tv’s als de nieuwe WL863 en YL863 moeten een breed scala van aantrekkelijke functies bieden: van online connectiviteit met toegang tot value-added services van tv-programma’s of de mogelijkheid om films met een uitmuntende beeldkwaliteit in 2D en 3D af te spelen,” zegt Dirk de Man, Product Category Manager bij Toshiba. “Deze functies – die dikwijls parallel aan elkaar functioneren – vragen om nieuwe, geavanceerde bedieningsconcepten en gigantisch veel rekenkracht. Deze waren niet beschikbaar in tv’s tot de introductie van Toshiba’s 55ZL1. Dat was het eerste apparaat voorzien van de CEVO-Engine met een multi-core processing unit die in staat was een groot aantal berekeningen tegelijk uit te voeren. Het additionele high-speed DRAM-geheugen voert de rekensnelheid nog eens extra op. Een coprocessor, die zich uitsluitend bezighoudt met het berekenen van complexe algoritmes voor de beeldkwaliteit, maakt de weergave van superieure beelden in 2D en 3D mogelijk, inclusief de bijna real-time conversie van 2D naar 3D.”

Personal TV

De CEVO-Engine verandert de WL863- en YL863-tv’s in persoonlijke apparaten voor verschillende gebruikers. Personal TV stelt maximaal vier gezinsleden in staat om hun voorkeursbeeldinstellingen, individuele zenderlijsten en privé-verzamelingen opgenomen content op te slaan, waardoor het vervelende en tijdrovende gezoek naar films op een aangesloten harde schijf tot het verleden behoort. De nieuwe toestellen bieden tevens de mogelijkheid om geluidsinstellingen te personaliseren: óf ze onthouden het volumeniveau van iedere gebruiker nadat het toestel is uitgezet óf ze selecteren automatisch het opgeslagen volumeniveau van de gebruiker zodra ze worden aangezet. Om te achterhalen wie er voor het scherm zit, hebben de tv’s een geïntegreerde camera met gezichtsherkenningssoftware aan boord, zodat de persoonlijke instellingen van de betreffende kijker geselecteerd worden. De toestellen ‘zien’ ook als er helemaal niemand voor het scherm zit. Als er een tijdje niemand kijkt, schakelen ze automatisch over op de standby-modus.

SMART-TV

De WL863- en YL863-tv’s zijn compatibel met Toshiba Places, Toshiba’s webgebaseerde content- en serviceplatform voor tv’s en laptops. Gebruikers van de nieuwe toestellen hebben toegang tot Video Place, dat een ruime keus aan films biedt, News Place, dat nieuws uit alle delen van de wereld verspreidt, Music Place, dat gebruikers in staat stelt diverse muziekcatalogi en internetradioservices te benaderen, en Social Place, dat toegang geeft tot diensten gericht op het delen van privé-content met familie en vrienden over de hele wereld. Ter completering van Toshiba Places ondersteunen de tv’s tevens HbbTV (Hybrid broadcast broadband TV), een Europese standaard die voorziet in een open platform dat een naadloze combinatie mogelijk maakt van tv-diensten die geleverd worden via de ether en diensten die geleverd worden via breedband, zoals aanvullende informatie over het tv-programma dat bekeken wordt of over Catch-up TV. Bezitters van een iPhone hebben met Toshiba Apps Connect geen afstandsbediening meer nodig, maar kunnen de tv met hun smartphone aansturen.

Auto Calibration

Dankzij Active Vision Rate 800 vormen snelle actiescènes geen enkel probleem voor de WL863- en YL863-tv’s: de beelden die ze produceren zijn altijd haarscherp en fraai gedetailleerd. Om te garanderen dat het platte ontwerp geen afbreuk doet aan de beeldkwaliteit integreerden de ingenieurs van Toshiba PRO LED 32 in de nieuwe high-end toestellen. PRO LED 32 verdeelt de Edge LED-backlight-verlichting in 32 clusters die onafhankelijk van elkaar ingeschakeld en bediend kunnen worden. Ook bouwde Toshiba de Auto Calibration-tool in de nieuwe tv’s in. Aangestuurd door een sensor die wordt aangesloten via de USB-poort kiest deze tool automatisch de parameterinstellingen die een beeldkwaliteit genereren die normaliter alleen in professionele studioapparatuur wordt gevonden. Dankzij de CEVO-Engine heeft Auto Calibration geen externe PC nodig.
De sensor wordt overigens niet meegeleverd; deze is alleen beschikbaar als optie.

Toshiba WL863 en YL863 specificaties

• Cevo-Engine-technologie
• Advanced 3D-functies: Active Shutter 3D-technologie, 2D/3D-conversie met Depth Control, Intelligent 3D+
• Full HD 16:9 LCD-paneel, Edge LED-backlight, 1.920 x 1.080 pixels
• Advanced Motion and Resolution (AMR) 800
• Personal-TV: voorinstellingen voor maximaal vier gebruikers, geheugen voor volumeniveau, gezichtsherkenning, persoonsgebonden bundeling van opgenomen programma’s
• SMART-TV: toegang tot Toshiba Places, HbbTV, USB-recording op externe harde schijven, Windows 7 ‘Play To’-compatibel, DLNA-gecertificeerd, Toshiba Apps Connect
• Geïntegreerde WLAN met WPS, 4 x HDMI, 2 x USB
• Auto Calibration
• Jacob Jensen-design
• Ingebouwde DVB-T/T2/DVB-C/DVB-S/S2-tuner

Toshiba WL863 en YL863 prijs en beschikbaarheid

De tv’s uit de WL863- en YL863-serie zijn leverbaar in het derde kwartaal van 2011. De adviesprijzen zijn op dit moment nog niet bekend.

Bron: Toshiba