CookiesTribbox open-source set-top box introductie

29 januari 2008 12:29 door Hans Wind

Tribbox open-source set-top box introductieAHT, een nieuwe Nederlandse set-top box fabrikant, brengt een product uit voor de open-source gemeenschap genaamd de “Tribbox”. De Tribbox is een nieuwe generatie set-top box die de televisie met het internet verbindt.

De nieuwe Tribbox kan ook worden gebruikt als harddisk recorder, voor internet telefonie en voor digitale televisie. Omdat de software van het product onder een ‘open source’ licentie wordt uitgebracht, is de technologie beschikbaar voor iedereen om mee te experimenteren en eigen nieuwe producten mee te maken.

De Tribbox is gebaseerd op STMicroelectronics’ ST7109 HDTV single chip H264 decoder, met een ‘embedded’ real-time Linux besturingssysteem.

Tribler is ontwikkeld door de TU Delft in samenwerking met de Vrije Universiteit van Amsterdam. Zij zullen helpen met het ondersteunen van iedereen die de Tribler peer-to-peer software gaat gebruiken. De Tribler peer-to-peer technologie kan worden gebruikt voor het uitwisselen van bestanden, films en muziek. Bovendien is Tribler ‘sociale software’, hetgeen betekent dat men binnen Tribler vrienden en smaakgenoten kan ontmoeten. Deze personen met wie een relatie bestaat kunnen helpen bij het zoeken naar en downloaden van de delen waarnaar u op zoek bent. Hoe meer u anderen helpt, des te meer krijgt u terug.
De TU Delft is natuurlijk tevreden dat Tribler is een open-source set-top box gaat worden gebruikt. “Tribler wordt ontwikkeld als een open platform voor het bekijken van films en luisteren naar muziek op een prettige manier.”

De Tribbox werkt onder Linux en wordt geleverd met alle documentatie, programmeerhandleidingen en ontwikkelingssoftware, evenals een Linux desktop distributie met veel voorbeeldprogramma’s.

Het Tribbox ontwikkelingssysteem is een lid van AHT’s op de ST7109 gebaseerde familie van business-to-business (oem) en business-to-consumer producten. Het eerste consumentenproduct “Ariana Media Center”, wordt onder AHT’s eigen merknaam “Allsii” geïntroduceerd tijdens de laatste CES show in Las Vegas.

Meer informatie over de Tribbox is beschikbaar op www.tribbox.com.

Prijs en beschikbaarheid van de Tribbox
De Tribbox is momenteel alleen via Internet te koop en kost 310,80 (exclusief harde schijf)

Bron: AHT