CookiesTV digitalisering trend zet door in 2007

26 juli 2007 10:26 door Hans Wind

TV digitalisering trend zet door in 2007Uit recente resultaten van het Establishment Survey, dat Intomart GfK namens SKO ( Stichting Kijkonderzoek) uitvoert, blijkt dat op alle vlakken de digitalisering in de Nederlandse televisiehuishoudens verder stijgt.

Het percentage traditionele analoge kabelaansluitingen is gedaald van 84 naar 80 procent, terwijl het totale percentage met digitale aansluitingen is gestegen van 25 naar 31 procent.

Bij de randapparatuur die op een tv-toestel is aangesloten, is de DVD-speler (59%) nog steeds verreweg het populairst. De videorecorder wordt massaal vervangen, getuige de daling van 61 naar 45 procent. Het percentage huishoudens dat een DVD- of hard disk recorder op de TV heeft aangesloten is gestegen van 15 naar een kleine 24 procent.

Het percentage PC bezit is gestegen van 78 naar 81,5 procent, het percentage PC’s dat is aangesloten op internet is gestegen van 73 naar een kleine 76 procent. Het percentage huishoudens dat wel eens naar tv-programma’s kijkt via de PC is logischerwijs ook doorgestegen, van 13 naar ruim 17 procent.

Bas de Vos (directeur SKO) zegt hierover: ‘Deze cijfer laten zien waar televisie zich in Nederland naartoe beweegt. Wij sluiten daar met het KijkOnderzoek bij aan. In het najaar gaat SKO rapporteren over streaming TV-content. Vanaf 2008 gaan we uitgesteld kijken via video, dvd of HD-recorder in de kijkcijfers
opnemen’.

Bij de basistoestellen zet de opmars van de platte beeldbuis verder door ten koste van de traditionele beeldbuis. Inmiddels heeft 13 procent van de huishoudens een basistoestel met een LCD scherm, bij ruim 4 procent is dit een Plasma scherm. Toch heeft nog 78 procent van de basistoestellen een klassieke beeldbuis.