CookiesTV en radio via glasvezelnetwerk Amsterdam

13 april 2007 06:46 door Hans Wind

TV en radio via glasvezelnetwerk AmsterdamInternetserviceprovider InterNLnet introduceert een Televisie en radio dienst over Citynet, het glavezelnetwerk van Amsterdam. Voor € 15,50 per maand kunnen de Amsterdammers beschikken over analoge televisie en radio van prima kwaliteit. Het eenvoudig te installeren televisie- en radiopakket kan naast het Flits Thuis Glasvezelinternet abonnement van InterNLnet worden afgenomen. Los hiervan kan men met Optibel van InterNLnet ook bellen via glasvezel. Het televisie- en radiopakket wordt geïntroduceerd met een : wie er nu voor kiest, betaalt het eerste jaar géén abonnementskosten.

Belangrijk voordeel van het televisie- en radiopakket is de eenvoud; men heeft er geen aparte setup box, en geen afstandsbediening voor nodig. De COAX-kabel kan direct worden aangesloten op het modem. Het pakket bestaat uit 39 televisiezenders, inclusief een erotiekkanaal, en 25 radiozenders. Indien gewenst kan het erotiekkanaal worden geblokkeerd.

Met de introductie van het pakket breidt InterNLnet haar aanbod van diensten uit. Naast TV en radio en biedt de internetprovider namelijk ook de telefoniedienst Optibel en de internetdienst Flits Thuis Glasvezelinternet.

Naast Flits Thuis Glasvezelinternet kan men de producten Televisie/Radio en Telefonie via Optibel afzonderlijk van elkaar afnemen. De kosten voor de verschillende diensten die de consument afneemt, worden gezamenlijk gepresenteerd op één rekening.

Andries Mijnhardt, directeur van InterNLnet: “We willen het de klant zo makkelijk mogelijk maken. We dringen hem geen volledige bundel op, maar bieden kwalitatieve diensten aan die flexibel kunnen worden afgenomen.”

Verdere uitrol Citynet
Na de start van de aanleg in oktober 2006 is de eerste fase uitrol van het glasvezelnetwerk in de stadsdelen Zeeburg, Oost-Watergraafsmeer en Osdorp nu in volle gang. 13 Maart jl. werd Citynet officieel in gebruik genomen door een klant van InterNLnet, de heer Van Kersbergen uit Zeeburg. De rest van de circa 40.000 huishoudens, bedrijven en instellingen in de eerste fase kunnen zich in de loop van dit jaar laten aansluiten op het glasvezelnetwerk. Later dit jaar wordt meer bekend over de verdere uitbreiding naar de hele stad Amsterdam.

Technische pilot VDSL (Very High Digital Subscriber Line)
InternNLnet maakte ook recent bekend dat gestart wordt met een test van VDSL voor de Nederlandse markt. In deze pilot wordt de VDSL2 technologie getest op snelheden tot 40 Mbps downstream en 10 Mbps upstream. De pilot, die de komende 4 maanden plaatsvindt moet een fundament leggen voor de verdere productontwikkeling van VDSL. InterNLnet werkt bij deze technische pilot samen met BBned en SURFnet. BBned maakt gebruik van het ALL IP programma van KPN. BBned is vooralsnog de enige netwerkprovider die met haar nieuwe strategie actief meegaat in de uitrol van ALL IP.

Enkele tientallen inwoners van Diemen, Duivendrecht en Amsterdam Zuid-Oost krijgen de kans om kosteloos deel te nemen aan de technische pilot met VDSL. Van hen wordt een oordeel verwacht over zaken als de techniek en het gebruiksgemak.In theorie zijn met VDSL snelheden mogelijk tot 52 Mbps download en 13 Mbps upload. Ter vergelijking, ADSL2+ haalt een maximale snelheid van 20-24 Mbps download en 1,2 Mbps upload. De techniek die in de pilot wordt
getest, VDSL2, is de nieuwste versie van VDSL. Up- en downloadsnelheden kunnen daarbij oplopen tot 100 Mbps.