CookiesTV kopen – tips en advies voordat u koopt

21 december 2013 08:08 door Hans Wind

TV kopen - tips en advies voordat u kooptU wilt een nieuwe TV kopen maar ziet zo langzamerhand door de bomen het bos niet meer. In dit artikel geven we u wat tips en advies. Mogelijk helpt dat voordat u tot het kopen van een HD TV overgaat.

Er is bijna een boek te schrijven over dit onderwerp maar we proberen het in dit artikel zo compact en eenvoudig mogelijk te houden. De uiteindelijke koopbeslissing blijft natuurlijk volledig aan u na het afwegen van een aantal specifieke factoren. Laten we ze eens op een rijtje zetten.

TV Kopen – Led of OLED TV

Op het moment kunt u – in grote lijnen – kiezen uit de volgende soorten TV schermen: LCD LED of OLED.

Wat de prijs betreft kunt u op dit moment het beste kiezen voor een LCD scherm met LED achtergrondverlichting. Dat type TV scherm wordt vaak simpelweg aangeduid als LED TV. Deze Tv’s hebben een uitstekende helderheid en een hoog contrast bij een relatief laag energieverbruik.

OLED Tv’s zijn op dit moment nog relatief kostbaar maar betekenen wel weer een duidelijke stap vooruit in beeldkwaliteit. Doordat een OLED TV in staat is ook volledig zwart weer te geven hebben deze televisies een bijzonder hoog contrast.

HD ready, Full HD of Ultra HD

In kleinere TV modellen wordt soms nog wel de HD Ready resolutie met 1.280×720 beeldpunten aangeboden maar bijna alle middelgrote en grotere HD TV’s hebben tegenwoordig een Full HD (1.920×1.080) resolutie.

Ultra HD of 4K TV modellen met 3.840 x 2.160 beeldpunten komen nu in fikse aantallen op de markt. Ze zijn nog wel iets duurder. TV uitzendingen in Ultra HD zijn nog jaren verwijderd maar sommige streaming diensten zoals bijvoorbeeld Netflix bieden al Ultra HD content aan. Hiervoor is wel een abonnement nodig. Uw foto’s worden op een Ultra HD TV wel 4x scherper weergegeven.

Nederlands model

Gaat u een TV kopen, let er dan goed op dat u een Nederlands TV model koopt met NL garantie en een Nederlandse handleiding. Een toestel dat via zogenaamde “grijze import” ons land binnenkomt is vaak goedkoper maar kan problemen geven bij aansluiting op het kabelnetwerk van UPC of Ziggo. Als u hier meer over wilt weten lees dan ons artikel Nederlands of buitenlands model HD TV kopen.

TV kopen – vergelijk en lees reviews

Het kan verstandig zijn om de ervaringen van andere consumenten of reviews van professionals te lezen voordat u besluit een HD TV te kopen. Die reviews zijn vaak eenvoudig op het Internet te vinden.

Een goed startpunt om ervaringen van andere consumenten te lezen is de website van Kieskeurig.

Ook kunt u een kijkje nemen in ons artikel: Wat is de beste LED TV.

Pas op dat u zich bij uw keuze vooral niet alleen door relatief kleine prijsverschillen laat leiden. Koop liever bij een goed beoordeelde winkel dan iets goedkoper bij een minder beoordeelde webshop of winkel. Daar kunt u in geval van problemen veel ellende mee besparen. Controleer ook of de specificaties voldoen aan uw wensen van dit moment en de komende jaren.

Geschikt voor UPC of Ziggo

Wanneer u een Nederlands model televisie koopt zal die meestal geschikt zijn voor gebruik in combinatie met grote kabelbedrijven zoals Ziggo. Voor de zekerheid is het toch verstandig om nog wel even te checken of het type dat u op het oog heeft geschikt is voor gebruik bij uw kabelbedrijf.

Wanneer u de ingebouwde ontvanger van de HD TV wilt gebruiken heeft u vaak een zogenaamde CI+ CAM module en smartcard nodig. De extra kosten daarvan liggen meestal rond de 75 euro.

Koppeling met andere apparatuur

Wanneer u bestaande apparatuur aan de HD TV wilt koppelen is het verstandig om te controleren of alle benodigde aansluitingen en kabels aanwezig zijn. Moderne apparatuur wordt – voor de beste kwaliteit beeld en geluid – gekoppeld via een HDMI kabel. Wanneer u een HD bron aan uw HD TV koppelt met een Scart kabel blijft er helemaal niets over van de mooie beeldkwaliteit.

Laat u vooral geen superdure HDMI kabels aansmeren. Het is niet nodig om voor een kabel van enkele meters meer te betalen dan 10-20 euro al zal in menige winkel de verkoper met compleet andere verhalen aankomen. De marges op TV’s staan momenteel zwaar onder druk en soms verdient een winkel meer op een dure HDMI kabel dan op de TV zelf. Lees bijvoorbeeld eens ons (al wat oudere) artikel: Laat u niet foppen met te dure HDMI kabels.

Beeldformaat en de optimale kijkafstand

De meeste consumenten die hun eerste platte TV kopen, hebben de neiging een te klein scherm aan te schaffen. In veel gevallen heeft men daar dan binnen een half jaar tot een jaar al spijt van. Dat komt vaak door het achterhaalde idee dat je op een behoorlijke afstand van de TV zou moeten zitten. Door de beeldscherpte van moderne televisies en het feit dat het scherm ook geen straling afgeeft is er geen enkele reden om zo ver van een LED TV af te zitten. Het omgekeerde is het geval, wanneer u de scherpte van uw TV optimaal wilt zien zult u eerder moeten letten op de maximale kijkafstand in plaats van de minimale afstand. Een aanbevolen kijkafstand voor een Full HD TV is 3-4 maal de beeldhoogte. Meer hierover is te lezen in ons eerdere artikel: Wat is de juiste kijkafstand voor uw HDTV.

Gebogen of platte TV

In de hogere segmenten worden momenteel veel zogenaamde curved TV’s aangeboden. Naar onze mening kunt u geen zeker géén betere beeldkwaliteit van deze TV’s verwachten. Het gebogen scherm levert meer vervorming en aan één kant een slechtere kijkhoek wanneer u niet recht voor de TV zit. We zien de gebogen vorm meer als een design-element dan een stap vooruit wat betreft de beeldweergave. Meer daarover kunt u lezen in ons artikel Curved TV – zin of onzin?

Ophangen of op standaard

U heeft na de koop de keuze om de TV op de meegeleverde standaard te zetten – bijvoorbeeld op een kastje – of om hem op te hangen. Zorg er in beide gevallen voor dat u de TV niet te hoog staat of hangt. Dat kan leiden tot vermoeidheid of zelfs nekproblemen.

Lees ook: TV ophangen aan een muurbeugel of toch maar op de voet

Overspanningsbeveiliging

Uw dure HD TV kan door blikseminslag in uw woning volledig vernield worden. Er zijn contactdozen te koop die een zogenaamde overspanningsbeveiliging hebben. Daarmee voorkomt u dat een piekbelasting in het elektriciteitsnet uw nieuwe aankoop defect raakt.

Een verkoper is niet altijd uw beste adviseur

Bedenk tot slot dat een verkoper – hoe vriendelijk of voorkomend dan ook – zeker niet altijd uw beste adviseur is. Veel verkopers worden in hun voorkeur voor een bepaald model TV meer geleid door het financiële persoonlijke- of bedrijfsbelang dan uw belang als consument. Ook hun technische kennis laat nog wel eens flink te wensen over.

Hopelijk hebben we u een beetje op weg geholpen bij de eventuele koop van uw nieuwe TV.