CookiesTV ophangen aan een muurbeugel of toch maar op de voet

22 september 2013 11:01 door Hans Wind

TV ophangen aan een muurbeugel of toch maar op de voetZullen we de TV ophangen aan een muurbeugel of …. toch maar op de voet zetten? Die vraag stelt menig consument zich na aankoop van een HD TV. In dit artikel proberen we wat te helpen bij die afwegingen.

Het eerste en misschien wel belangrijkste punt – als het gaat om de vraag hoe de TV opgesteld moet worden – is de hoogte waarop de TV uiteindelijk komt te hangen of te staan. Het meest comfortabel kijkt u namelijk naar een TV waarvan het midden van het beeld wat lager staat dan de positie van uw ogen. In sommige gevallen is dat om esthetische of andere redenen niet gewenst maar ook dan moet u zich realiseren dat teveel omhoogkijken naar de TV een vermoeiende zaak is vanaf normale huiskamerstoelen of bank. Niet voor niets kregen de eerste rijen bioscoopstoelen vaak de bijnaam “nekkramp”.

Zowel bij TV ophangen als op de voet zetten zult u ook nog rekening moeten houden met de optimale TV kijkafstand maar daar gaan we in het kader van dit artikel nu even niet verder op in.

Wanneer u de TV met de meegeleverde voet op een kast zet heeft dat als voordeel dat overige apparatuur in die kast kan worden gezet en dat de kabels – minimaal antenne en stroom maar vaak ook HDMI – redelijk gebundeld achter de TV kunnen worden weggewerkt.

Wanneer u bijvoorbeeld een moderne AV receiver heeft dan zitten daarop vaak meerdere HDMI ingangen en minimaal één HDMI uitgang. U kunt dan volstaan met een enkele HDMI kabel van de receiver naar de HD TV terwijl alle andere apparatuur, zoals bijvoorbeeld een Blu-ray speler of spelconsole, via HDMI aan de receiver wordt gekoppeld. De receiver functioneert dan als een soort “doorgeefluik” naar de TV en dat scheelt veel kabels in het zicht.

TV ophangen aan muurbeugel

Wanneer u besluit om de HD TV aan de muur te hangen komt natuurlijk de vraag: hoe dan?

Bijna alle moderne televisies hebben de mogelijkheid om de TV op te hangen via een zogenaamde VESA bevestiging. Deze afkorting staat voor Video Electronics Standards Association en betekent simpelweg dat er op gestandaardiseerde afstanden (bijvoorbeeld 200x200mm of 400x200mm) schroefgaten in de achterkant van de TV zitten waarop een TV muurbeugel kan worden bevestigd. Er is inmiddels een enorm aanbod aan dergelijke muurbeugels en bevestigingssystemen. Samsung levert ook een eigen systeem met een draadbevestiging onder de naam Ultra Slim Wall Mount maar verreweg de grootste leverancier op dit gebied is Vogel’s. Die beugels kunt u overigens ook prima gebruiken voor een Samsung TV. Een overzicht van de best beoordeelde TV muurbeugels vindt u hier.

Bij de keuze van de muurbeugel moet u goed letten op de volgende zaken:

• Past de beugel bij het formaat van de televisie en bij de VESA bevestigingsmaten van de TV

• Past de beugel bij het gewicht van de TV

• Is de muurconstructie zodanig degelijk dat die het gewicht van de TV kan dragen. Vooral bij beugels die naar voren kunnen uitklappen komen er behoorlijke krachten op de muur te staan

• Heeft u geschikte pluggen en schroeven

• Kijk of er een oplossing te bedenken is om de kabels netjes weg te werken. Er zijn profielen te koop waarin de kabels kunnen worden weggewerkt. Als het kan, bijvoorbeeld tijdens nieuwbouw of een verbouwing, is het ’t mooiste om een wat dikkere kunststof pijp in de muur te laten frezen waar de kabels in weggewerkt kunnen worden. Houd daarbij rekening met het feit dat een HDMI stekker er ook makkelijk doorheen moet kunnen.

• Probeer rekening te houden met reflectie in het scherm. Licht achter u kan reflecteren in het TV scherm en soms kan een kleine verstelling van het scherm dat al voorkomen. De beugel moet dat echter wel ondersteunen.

• Beugels zijn duur. Vergelijk vooral goed de prijzen maar bezuinig uiteindelijk niet op kwaliteit om te voorkomen dat uw TV een ongewenste noodlanding maakt. Dat zou kunnen leiden tot heel wat hogere kosten.

Er zijn overigens ook verhoogde standaards te koop waarmee u de TV direct op de grond of zelfs op het plafond kunt plaatsen.

Er zijn ook liefhebbers van het plaatsen van – vooral kleinere TV’s – in een kast. Wanneer u dat van plan bent is het van groot belang om te zorgen dat de warmte van de TV weg kan. Zonder de nodige ventilatie in zo’n kast zal uw TV niet oud worden, zeker wanneer daar nog andere apparatuur in staat.

Hopelijk kunt u met bovenstaande punten een wat betere beslissing nemen als het gaat om de vraag: “TV ophangen aan een muurbeugel of toch maar op de voet”

Vogel’s Thin 345 muurbeugel wit prijs vergelijking