CookiesTV signaalneutraliteit essentieel voor nieuwe diensten

22 juni 2013 08:03 door Hans Wind

TV signaalneutraliteit essentieel voor nieuwe dienstenVoor brede invoering van nieuwe diensten als bijvoorbeeld HbbTV is het essentieel dat kabelbedrijven en andere providers het TV signaal van de bron ongefilterd doorgeven aan de consument. Voor Internet providers geldt al zo’n soort wetgeving onder de noemer netneutraliteit maar er ontbreekt nog dergelijke duidelijke wetgeving als het gaat om TV signaalneutraliteit.

Tot nu toe is het mogelijk dat bijvoorbeeld een kabelbedrijf bepaalde delen van het TV signaal wegfiltert en op die manier in feite een nieuwe dienst verwijdert uit het signaal. HbbTV is daar een voorbeeld van. HbbTV (Hybrid Broadcast Broadband TV) is een nieuwe vorm van “super-teletekst” waarmee omroepen hun diensten kunnen aanvullen door interactiviteit aan het televisiekanaal te koppelen. Een HbbTV-toestel dat verbonden is met het Internet kan extra informatie weergeven van de omroep, bijvoorbeeld programma-gerelateerde apps, achtergrondinformatie en video. Andere mogelijkheden zijn “nu en straks” informatie, via HbbTV zappen naar andere relevante programma’s, en interactieve applicaties zoals “uitgesteld kijken”. HbbTV-diensten zijn te activeren met de rode knop op de afstandsbediening van televisietoestellen die de HbbTV-standaard ondersteunen. Ook kan bijvoorbeeld via HbbTV informatie als “Ambert Alert” zeer snel worden verspreid.

De Tweede kamer geeft betrokken partijen, zoals het ministerie van OCW en de omroepbranche, 6 maanden de tijd om zonder aanvullende wetgeving afspraken te maken over de zogenaamde TV signaalneutraliteit. Martijn van Dam (PvdA) maakt zich sterk voor deze signaalneutraliteit met steun van de VVD.

Wat ons betreft is TV signaalneutraliteit van zeer groot belang om de content leverancier te laten bepalen welke extra diensten worden aangeboden zonder dat partijen die de distributie van deze signalen verzorgen door filtering elementen mogen verwijderen.

We houden u op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen op dit vlak.