CookiesTweede kamer wil concurrentie op het kabelnet

24 oktober 2006 14:23 door Hans Wind

TV kabelDe tweede kamer wil dat het Nederlandse kabelnet toegankelijk wordt voor meerdere aanbieders zodat consumenten kunnen kiezen tussen de verschillende pakketten televisiezenders. Dat plan van CDA en PvdA moet dinsdag worden aangenomen door de Tweede Kamer.

De Kamer hoopt dat met een dergelijke stap de concurrentie toeneemt en de prijzen voor de verschillende pakketten lager worden. CDA-Kamerlid Jos Hessels vergelijkt het kabelnet met het telefoonnetwerk van KPN dat enkele jaren geleden ook werd opengesteld. “Mensen kunnen daarop nu ook andere aanbieders krijgen zoals Tele2. Zo moet het ook worden bij de kabelbedrijven. In een gebied waar een kabel ligt van Casema moet het mogelijk zijn een Essent televisieaanbod te krijgen.”


Volgens PvdA-Kamerlid Martijn van Dam gaan de prijzen van televisiepakketten vervolgens omlaag. “De ervaring met de telefonie leert dat de aanbieders op de prijs en service gaan concurreren.”

Van Dam hoopt dat Brussel akkoord gaat met het voorstel. “In het verleden waren de wegen van Brussel ondoorgrondelijk. Hoewel het logisch zou zijn dat ze concurrentie stimuleren, hebben ze concurrentie op het kabelnet tot dusver altijd tegengehouden.” Ook de VVD steunt het voorstel voor een open kabelnet. “Wij zijn tegen iedere vorm van monopolie”, licht VVD-Kamerlid Charlie Aptroot toe.

Op onze beurt hopen we ( HDTV Nieuws ) dat een dergelijke concurrentie meer vaart kan brengen in de beschikbaarheid van HDTV in ons land. Overigens zijn na de belangrijke politieke overeenstemming ook nog wel de nodige technische problemen op te lossen voordat de kabel daadwerkelijk door verschillende bedrijven kan worden gebruikt.

Bron: Novum

Update: 1 november 2006

Inmiddels is bekend geworden dat de Europese Commissie niet akkoord zal gaan met de wens van de Tweede Kamer om de netwerken van kabelexploitanten gedwongen open te stellen voor derden. Dit meldt een woordvoerder van het departement voor mededingingszaken in het Financieele Dagblad.

Met twee moties, die vorige week werden ingediend, trachtten CDA en PvdA minister Joop Wijn van Economische Zaken ertoe te bewegen de concurrentie op de kabelnetten verplicht te stellen.