CookiesUltra HD

29 oktober 2012 09:28 door Hans Wind

Ultra HDUltra HD is de officiële aanduiding voor een TV met een resolutie van 3.840 x 2.160 beeldpunten. Soms wordt deze resolutie ook wel aangeduid als 4K. 4K staat ook voor een resolutie zoals die vaak in bioscopen wordt gebruikt en heeft een resolutie van 4.096 x 2.160.

Doordat deze beeldweergave bij Ultra-HD zowel horizontaal als verticaal 2x meer pixels kent dan Full HD (1.920 x 1080) bevat een Ultra-HD scherm 4x meer beeldpunten dan Full HD en dat levert een zeer scherpe beeldweergave op.

De term Ultra HD is vastgelegd door de CEA (Consumer Electronics Association). Op dit moment (medio 2013) zijn in Nederland geen uitzendingen in deze resolutie beschikbaar en is er nog zeer beperkt andere content beschikbaar in deze hoge resolutie.

Ultra HD ondersteunt ook een grotere kleurruimte en hogere beeldsnelheden dan Full HD.

Om aan de officiële eisen van de CEA te voldoen moet een Tv naast het ondersteunen van de resolutie en de 16:9 beeldverhouding ook minstens beschikken over één ingang voor Ultra-HD signaal weergave. Alleen ondersteuning voor zogenaamde “upscaling” naar Ultra-HD is dus niet voldoende om aan de norm te voldoen.