CookiesUltra HD via HbbTV internetverbinding

26 september 2014 14:55 door Hans Wind

Ultra HD via HbbTV bij Anixe HDDe commerciĆ«le zender Anixe HD is in Duitsland begonnen met het doorgeven van Ultra HD 4K content via het HbbTV protocol. Dat lijkt een slimme methode omdat daarbij de Ultra HD stream niet via het reguliere TV pad – in Nederland vaak de kabelaansluiting – maar via de Internet verbinding binnenkomt. Omdat de HbbTV functionaliteit in veel nieuwe TV’s al is ingebouwd kan dit een mooie manier zijn om hoge kwaliteit video binnen te halen zonder afhankelijk te zijn van de bandbreedtebeperkingen van het TV kabelsignaal.

Anixe HD is begonnen met documentaires die al in Ultra HD kwaliteit binnengehaald kunnen worden via HbbTV. Films zullen de volgende stap zijn voor deze zender. Eind van het jaar verwacht Anixe HD al 100 uur Ultra HD filmmateriaal via haar on demand dienst Anixe Mediathek te kunnen doorgeven. Anixe stelt een 25Mbps Internet verbinding als minimum voorwaarde voor deze service. Daarnaast moet de TV de nieuwe HEVC (H.265) standaard en uiteraard HbbTV ondersteunen.

Het gebruik van HbbTV staat in Nederland letterlijk nog in de kinderschoenen. Dat komt mede doordat sommige providers dit protocol weigeren door te geven.

Een bijzonder interessante stap die navolging verdient! We houden u natuurlijk op de hoogte.