CookiesUPC komt met Digitale Video recorder

17 oktober 2006 12:01 door Hans Wind

UPC Digital Video RecorderUPC komt eind november met een Digitale Video Recorder (DVR), die haar klanten naast de UPC MediaBox zal worden aangeboden. De DVR is een digitale decoder met daarin een harde schijf. Hiermee kan de klant zelf bepalen wat hij wanneer op zijn televisiescherm wil zien. De woordvoerder van UPC verklaarde tegenover HDTV Nieuws dat het hier gaat om een apparaat van de fabrikant Thomson. De recorder wordt speciaal voor UPC geproduceerd en lijkt qua uiterlijk en de globale grootte op de huidige UPC Mediabox.

Met de DVR ontvangt de consument interactieve digitale televisie én kan hij programma’s opnemen. De harde schijf biedt ruimte voor minstens 65 uur aan programma’s en films. Daarnaast geeft het de klant ook de mogelijkheid om live televisie te pauzeren. De DVR neemt namelijk continu 2,5 uur op van het kanaal dat je op dat moment aan het kijken bent. Zo wordt het bijvoorbeeld mogelijk om tijdens het kijken naar voetbal toch nog even dat ene mooie doelpunt te herhalen (en om daarna rustig de wedstrijd verder te kijken, zonder een minuut te hoeven missen). Ook kan de kijker rustig zijn favoriete programma verder afkijken nadat hij halverwege dat ene belangrijke telefoontje beantwoord heeft.


Maandelijks betaalt de UPC klant 9,99 euro voor de DVR. Daarnaast heeft de klant een abonnement voor digitale televisie van UPC voor 2,16 euro. De DVR heeft eenmalige activeringskosten van 29,99 euro. Voor de standaard digitale decoder (de UPC MediaBox) bestaat er geen maandelijkse bijdrage boven op de maandelijkse abonnementskosten van 2,16 euro. De DVR blijft, net als de standaard digitale decoder, eigendom van UPC, en kan met regelmatige software updates onderhouden worden. Voor de goede orde moet worden opgemerkt dat het hier niet gaat om een HDTV ontvanger maar om het standaard digitale TV signaal.

Ruim 425.000 klanten van UPC hebben al voor digitale televisie gekozen, en dit aantal neemt gestaag toe. Een deel van de klanten heeft dit gedaan na de UPC MediaBox zes maanden gratis op proef te hebben gehad. UPC blijft het aanbod verder verbeteren en verfijnen. Na overleg met de Consumentenbond en het Ministerie van Economische Zaken zal onder meer de communicatie verder uitgebreid worden, onder andere door een elektronische pop-up schermen te vertonen bij ingebruikname van de digitale decoder, vergelijkbaar met de licenties van computer softwareprogramma’s. Ook op deze wijze zal aan het einde van de proefperiode de klant expliciet om bevestiging gevraagd worden of zij gebruik wil blijven maken van de digitale televisie van UPC. UPC Nederland blijft ook de komende maanden in dialoog met alle partijen om de introductie van digitale televisie zo soepel en eenvoudig mogelijk te laten verlopen.

update 16 november 2006
Na een succesvolle proef is de UPC MediaBox-Digital Video Recorder van UPC vanaf vandaag verkrijgbaar