CookiesUPC standaard met 29 digitale, ongecodeerde TV zenders

27 maart 2013 12:02 door Hans Wind

UPC standaard met 29 digitale, ongecodeerde TV zendersMet ingang van 3 april a.s. biedt UPC standaard en ongecodeerd 29 zenders in digitale beeldkwaliteit aan haar klanten en dat betekent dat deze kanalen zonder extra decoder of CI+ CAM kunnen worden ontvangen op elke TV met een DVB-C ontvanger. Nederland 1, 2 en 3 worden in dit standaard pakket aangeboden in HD TV kwaliteit.

Hiermee schaft UPC dus de codering van digitale televisie voor deze zenders af. Voor alle 1,7 miljoen UPC-klanten betekent dit dat ze naast het analoge signaal ook het digitale signaal geleverd krijgen. Zonder extra kosten en zonder randapparatuur kan elke UPC-klant met een geschikte televisie (DVB-C) hiervan gebruik maken. Deze dienst is in potentie beschikbaar voor alle 2,8 miljoen huishoudens binnen het verzorgingsgebied van UPC. UPC lanceert hiermee een ingrijpende en naar onze mening belangrijke wijziging op de Nederlandse tv-markt.

De digitale zenders zijn via de tv-kabel van UPC, die direct op de televisie is aangesloten, zonder mediabox of CI+ kaart, op iedere tv in huis te bekijken. Ook alle klanten die al digitale televisie van UPC kijken kunnen nu op álle daarvoor geschikte tv’s in huis naar beeld in digitale kwaliteit kijken.

Het enige wat klanten van UPC nodig hebben om digitale tv te kijken, is een moderne televisie met een DVB-C ontvanger. Inmiddels zit deze ontvanger standaard in ca. 90% van de 1,6 miljoen televisies die per jaar in Nederland worden verkocht. Naar schatting heeft op dit moment tenminste 40% van alle UPC-klanten een of meerdere televisies met DVB-C-ontvanger in huis.

Naast de vanaf nu standaard digitale beeldkwaliteit biedt UPC klanten via een mediabox vele andere mogelijkheden en interactieve diensten, zoals extra digitale zenders, premium zenders (bijvoorbeeld Film1, Sport1 en HBO), kijken in HD-kwaliteit, programma’s opnemen, een elektronische tv-gids, Programma Gemist en Video on Demand. Deze extra diensten blijven wel gecodeerd en alleen toegankelijk met een Mediabox of CI+ CAM oplossing.

UPC heeft 1,7 miljoen klanten, van wie bijna 1,1 miljoen digitaal televisie en ruim 600.000 analoog kijkt. De introductie van Digitale Kabel TV en Radio heeft vooralsnog geen gevolgen voor het huidige analoge zenderaanbod van UPC. Ook de prijs van het analoge kabelabonnement met digitaal signaal blijft gelijk.

Bron: UPC