CookiesVan fotografie naar film videospecials

17 oktober 2011 08:37 door Hans Wind

Van fotografie naar film videospecialsMet als thema “Van Fotografie Naar Film” is het fotovakblad P/f, in samenwerking met het Nederlands Instituut voor Digitale fotografie (NIDF), begonnen met het geven van voorlichting aan fotografen die met hun digitale camera, naast fotografie, ook willen gaan filmen. Door middel van verschillende, gratis toegankelijke, videospecials worden de fotografen voorbereid om ook als filmmaker aan de slag te gaan.

Iedereen heeft de wereld het afgelopen decennium zien veranderen. We gingen van analoog naar digitaal naar multimediaal. De digitale revolutie heeft ervoor gezorgd dat bijna iedere fotocamera ook video kan vastleggen en dan meestal in HD TV resolutie. Dat maakt echter niet van iedere fotograaf ook gelijk een filmer. Het creëren van een goede video is een vak apart. Het vereist een andere kijk op de opname, waarbij voor beweging en geluid belangrijke rollen zijn weggelegd. Veel fotografen zijn bezig de overstap naar het filmen te maken. P/f zorgt ervoor dat het overschakelen een stuk makkelijker wordt.

Op de website van P/f zijn, onder het hoofdje “videospecial” verscheidene filmpjes te vinden. Hierin vertellen gebruikers hoe ze met hun camera’s werken en worden er instructies gegeven over welke apparatuur gebruikt kan worden voor de beste resulaten. Daarnaast laat het NIDF Testlab zien op welke essentiële punten je bij de aanschaf van producten moet letten. Alles in de vorm van korte handige video’s, die in een hoge frequentie op de website worden geplaatst. Nu al zijn er rond de 20 filmpjes onder “videospecial” te vinden. De komende weken zal dat aantal alleen maar toenemen. De video’s zijn verdeeld in ‘actueel’, ‘techniek’, ‘gebruikers’ en ‘instructie’. Uiteraard worden er in ‘actueel’ nieuwe interessante producten getest of besproken. Deze nuttige informatie is gratis en voor iedereen toegangelijk.

Met Van Fotografie Naar Film probeert P/f de fotograaf zo goed mogelijk voor te bereiden om speciale momenten vast te leggen op video. Het fotovakblad ziet veel kansen voor een filmende fotograaf op een immer groeiende markt. Langzamerhand dringt het ook tot vakfotografen door dat hier voor hen grote kansen liggen. Vanuit hun achtergrond van dramatiseren met licht kunnen zij met enige extra kennis en opleiding filmpjes gaan maken voor klanten.

Door internet en sociale media is onze manier van communiceren veranderd. We zijn allemaal gewend geraakt aan heel veel foto’s en video’s. Commercieel biedt het veel kansen voor de fotograaf. Klanten hebben veel baat bij een talrijk verkeer op hun websites. De digitale visitekaartjes moeten steeds mooier en professioneler gepresenteerd worden. Filmen geeft de mogelijkheid om een boodschap op een andere manier uit te beelden dan met een enkele of een kleine reeks foto’s mogelijk is.

Wanneer de fotograaf gaat filmen, kan hij verschillende fantastische mogelijkheden van de ‘still’camera, zoals scherptediepte en beweging, gebruiken. Dat noemen we “filmen met de grote sensor”. Voor zoiets hoeft helemaal geen speciale camera aangeschaft worden, zo lang maar de juiste voorbereidingen worden getroffen. De apparatuur en kennis zijn al voorhanden. Veel fotografen hebben alleen dat laatste zetje nodig om zich de spannende mogelijkheden van hun camera eigen te maken. Van Fotografie Naar Film zorgt ervoor dat de fotograaf in relatief korte tijd klaar is voor zijn of haar filmshoot.

U kunt de leerzame filmpjes vinden op de P/f website

Bron: NIDF