CookiesVECAI wordt NLkabel

14 september 2007 08:23 door Hans Wind

VECAI wordt NLkabelDe vereniging van kabelbedrijven, die tot nu toe door het leven ging als VECAI, heet voortaan NLkabel. Volgens de vereniging is de kabelsector in de afgelopen jaren geheel van karakter veranderd. Uit plaatselijke netwerkbedrijven zijn multimediale spelers ontstaan. Die verandering komt nu ook tot uitdrukking in de naam van de vereniging.

Kabelbedrijven organiseren zich al 32 jaar onder de naam VECAI, de “Vereniging van Exploitanten van Centrale Antenne Inrichtingen”. In die periode – met een forse versnelling in de afgelopen jaren – is de sector veranderd. In het begin waren het veelal gemeentelijke instellingen en stichtingen die de kabelnetten exploiteerden. Nu zijn de meeste kabelnetten in handen van private ondernemingen, in sommige gevallen als onderdeel van een internationaal concern. Na miljardeninvesteringen zijn de netwerken volledig gedigitaliseerd en geschikt gemaakt voor digitale televisie, internet en telefonie. Felle concurrentie tussen kabel- en telecombedrijven leidde tot gunstige gevolgen voor de consumenten in Nederland. Ons land heeft de meeste internetters van Europa, die tegen lage kosten een zeer moderne dienst ontvangen.

“Kabelbedrijven zijn moderne ondernemingen die een scala aan diensten aanbieden. Denk aan analoge en digitale televisie, snel internet en telefonie.”, zegt Rob van Esch, directeur van NLkabel. “We vonden dat de naam VECAI te veel het verleden weergaf. NLkabel hult de vereniging in een bijdetijds jasje.”

De taken van VECAI blijven gehandhaafd binnen NLkabel. Tegelijk zal NLkabel nieuwe taken op zich nemen die te maken hebben met de positionering van de sector. Een voorbeeld daarvan is de sponsorovereenkomst met Goede Doelen TV, die in juli is afgesloten. Dit kanaal voor en over goede doelen zal op 26 september landelijk via de kabel van start gaan. Van Esch: “Onze leden hebben samen meer dan 6 miljoen huishoudens als klant, waarmee 90% van de bevolking wordt bereikt. Je mag dus wel stellen dat we midden in de samenleving staan. Tegelijk zijn we marktleider op het gebied van (digitale) televisie. We zullen als NLkabel activiteiten gaan organiseren die recht doen aan die positie.”