CookiesVlaamse bedrijven verzorgen HDTV Nieuwjaarsconcert

30 december 2006 19:02 door Hans Wind

Nieuwjaarsconcert in HDTV kwaliteitTwee Belgische bedrijven uit Vlaanderen, Alfacam en Euro1080, spelen aanstaande zondag een belangrijke rol bij de opnames en het doorstralen van HDTV beelden van het Nieuwjaarsconcert in Wenen.

Het facilitair TV bedrijf Alfacam verzorgt voor de vijfde opeenvolgende keer de opnames en de transmissie van het Weense Nieuwjaarsconcert in opdracht van de Oostenrijkse publieke omroep ORF. Alfacam registreert het concert live in HDTV kwaliteit en 5.1. surround-geluid. De beelden en het geluid worden onmiddellijk doorgegeven aan televisiestations uit meer dan 80 landen die uiteraard vervolgens zelf bepalen of ze al of niet in HDTV kwaliteit uitzenden.

Voor de opnames zet Alfacam 2 televisietrucks, 2 assistentie-vrachtwagens, één audiovoertuig en 20 HDTV-camera’s in. In totaal zijn er op 1 januari 26 medewerkers van Alfacam in de Oostenrijkse hoofdstad aan het werk.


Euro1080, de eerste HDTV-mediamaatschappij van Europa en een zusterbedrijf van Alfacam, zendt het Weense nieuwjaarsconcert rechtstreeks in HDTV-kwaliteit uit op HD2. Daarnaast levert Euro1080 het HD-signaal ook aan bioscopen in België, Nederland, Frankrijk en Zweden, waar de bioscoopbezoekers van het concert kunnen genieten in HD en 5.1. surround.