CookiesVoetbal belangrijke drijfveer voor HDTV

10 februari 2009 13:13 door Hans Wind

Voetbal belangrijke drijfveer voor HDTVCisco heeft in Nederland onderzoek gedaan naar de rol van online video in ons dagelijks leven. Als onderdeel van de Cisco-campagne Visual Networking hebben Nederlandse consumenten hun mening gegeven over het gebruik van video. Opvallend is dat video voor bijna 90 procent van de respondenten gemeengoed is geworden.

Voor video in HDTV kwaliteit ligt nog een markt open, concludeert het onderzoek. In het onderzoek wordt onder online video verstaan: filmpjes op internet en digitale televisie over IP. Aan het onderzoek deden 265 respondenten mee via online enquêtes op diverse Nederlandse blogs.

Hoewel het merendeel van de deelnemers (75 procent) online video vooral bekijkt ter vermaak, nemen met name educatieve videotoepassingen en online gaming toe. Het vergaren van informatie door online video wordt door 40 procent als nuttig ervaren. Video voor beveiliging van huizen blijkt met zo’n 5 procent nog niet veel te worden toegepast in de Nederlandse huishoudens.

Voordelen
Als een van de grote voordelen van online video in de vorm van digitale televisie wordt het on demand kijken naar programma’s aangegeven. Toch denkt ruim 60 procent van de respondenten dat de on demand-functie in 2012 de vaste tv-programmering niet heeft verdreven. Voor een vijfde van de deelnemers wordt HD-tv nog interessanter als de kwaliteit van live-uitzendingen en het downloaden van programma’s en films verbetert. Bijna een kwart verwacht een toename in het gebruik van online video als de apparatuur goedkoper zou zijn en 15 procent zou graag zien dat alle apparatuur dan ook met elkaar samenwerkt.

Verbeteringen
Reclame tijdens of voorafgaand aan video wordt als grootste ergernis beschouwd. Maar liefst 80 procent geeft aan dat de mogelijkheid van het overslaan van reclame van grote toegevoegde waarde zou zijn voor het bekijken van videobeelden. Bijna 45 procent vindt pauzeren van de live-uitzending en het weer verder kijken in een andere ruimte thuis een uitkomst. Het is dus vooral gemak dat een rol speelt in de keuze voor video. Deze conclusie wordt onderstreept door het gegeven dat ruim driekwart van de geénquêteerden eet of drinkt tijdens het kijken van video.

Verschil man-vrouw
Mannen zien vooral nieuwe mogelijkheden bij het bekijken van sportwedstrijden. Zo vindt een ruime meerderheid van 57 procent dat scheidrechters tijdens de wedstrijd toegang zouden moeten hebben tot videomateriaal voor het nemen van beslissingen. Over het algemeen willen mannen zich vooral kunnen concentreren op de wedstrijd en zijn ze niet geïnteresseerd om de mening van vrienden via webcams te volgen. Bijna een derde van de mannen heeft goede ervaringen met voetbal in HD TV kwaliteit en ruim de helft overweegt hierop over te stappen. Vrouwen lijken minder geïnteresseerd in nieuwe toepassingen van video. Alhoewel vrouwen wel interesse tonen in video-uitingen in uitgaansgelegenheden die modeshows laten zien.

Coks Stoffer, algemeen directeur van Cisco Nederland, is te spreken over de resultaten. “Met de Cisco Visual Network Index houden we de groei en gebruik van IP-netwerken wereldwijd in de gaten. De voorspellingen van onafhankelijke analisten geven aan dat IP-verkeer in vijf jaar tijd zal verzesvoudigen, met name door de groei van video. Dat Nederland daarbij een voortrekkersrol speelt, bleek al uit de Broadband Quality Study van afgelopen september. Maar dat video al zo breed is geaccepteerd in de Nederlandse huishoudens, verrast ons wel.”

Bron: Cisco

We moeten ons natuurlijk wel realiseren dat het Cisco onderzoek vrij kleinschalig opgezet is met maar 265 respondenten maar we herkennen wel een aantal gesignaleerde elementen.