CookiesVPRO geeft helicopterbeelden vrij

28 maart 2012 09:25 door Hans Wind

VPRO geeft helicopterbeelden vrijDe luchtopnamen die voor Nederland van Boven werden gemaakt, komen beschikbaar voor particulier gebruik. De redactie van Nederland van Boven heeft drie uur ruw materiaal geselecteerd, gerangschikt op thema en ondergebracht in tien verschillende pakketjes die via de VPRO winkel gratis kunnen worden gedownload. Hiermee is de VPRO de eerste publieke omroep die opnamen ter beschikking stelt aan het publiek. Dat kan nu zelf met het materiaal aan de slag.

Met het vrijgeven van het prachtige materiaal stimuleert de VPRO creatief hergebruik van de helikopterbeelden door de mensen thuis. Die kunnen het materiaal naar eigen inzicht samenstellen tot iets nieuws: van een eigen avondje Nederland van Boven tot een videowall op een feestje, een bewegende achtergrond bij een voordracht uit eigen werk, een screensaver en alles wat daartussen ligt. Hierbij geldt één keiharde regel: de beelden mogen uitsluitend voor niet-commerciële doeleinden worden ingezet.

De tien pakketjes bevatten tussen de 16 en 20 minuten aan materiaal en beslaan de volgende thema’s: verkeerstromen, handel en industrie, Hollands landschap, ontspanning, dieren, water, bebouwd gebied, kunst en abstractie, energie, luchtruim.

De redactie van Nederland van Boven is erg benieuwd naar de resultaten van het hergebruik. Iedere creatieveling kan zijn eigen compilatie naar de VPRO mailen. De redactie plaatst deze dan op de site van Nederland van boven en maakt deze toegankelijk voor een breder publiek.

Op deze manier groeit in aanloop naar de tweede serie, waarmee de VPRO deze zomer een begin wil maken, op de site alvast een ‘Nederland van boven revisited’, dat voor de makers ter inspiratie kan dienen voor het vervolg.

Bron: VPRO