CookiesWaar blijft de HDTV met ingebouwde digitale ontvanger?

1 maart 2007 19:50 door Hans Wind

Waar blijft de HDTV met ingebouwde digitale ontvanger?Vandaag liep ik weer eens rond in een enorm groot, recent geopend consumenten electronika warenhuis Bij zo’n bezoek ben ik altijd weer verbaasd over het grote aantal mensen dat op een doordeweekse dag in de hoek van de LCD en Plasma HDTV apparaten te vinden is.

Meeluisterend naar een aantal gesprekken tussen potentiéle kopers en verkopers verbaas je je overigens wel over de hoeveelheid halve waarheden die bij de keuze voor een HDTV wordt uitgewisseld. Daarnaast is het beeld op de meeste HDTV’s die aangesloten zijn op een rechtstreekse uitzending, in dit geval de debatten rond de regeringsverklaring in de tweede kamer, van een uiterst bedroevende kwaliteit. Een kwaliteit waar het meest goedkope, ouderwetse, analoge TV toestel zich diep voor zou schamen. Opvallend was wel dat op de meeste duurdere schermen geen direct TV signaal werd vertoond maar een HD beeld van aanzienlijk hogere kwaliteit.

Ondanks dat alles verdringen de bezoekers elkaar met de betaalpas in de hand voor de enorme schermen waarbij vooral de grootte van het scherm in combinatie met de laagste prijs de doorslag bij de keuze lijkt te geven. Dat laatste is natuurlijk zeker niet het beste keuze criterium.

Bij het vertrek vroeg ik nog enkele kopers, met de reusachtige kartonnen HDTV doos op hun karretje, hoe ze dat apparaat thuis zouden gaan gebruiken. Dat bleek voor hen in een aantal gevallen simpel: de analoge antenne inpluggen in de HDTV en ook de DVD speler aansluiten op de Scart aansluiting want dat zouden ze zelf wel kunnen. De anderen zouden hun technische broer of zwager vragen om zich te ontfermen over de aansluiting op hun digitale decoder of HD recorder want dat was allemaal wel heel ingewikkeld, zeker met het toenemende aantal afstandbedieningen dat nu toch al op de bank bij de TV lag.

Voor mij was het meest opvallend dat ik tijdens mijn mini-enquête niemand hoorde klagen over het feit dat we in Nederland nog steeds geen simpele HDTV hebben met ingebouwde digitale kabel ontvanger waar direct de smartcard voor kabel ontvangst in geschoven kan worden en eventueel met een harde schijf voor opname van programma’s. Dergelijke apparaten bestaan natuurlijk wel ( bijvoorbeeld van Loewe of Metz ) maar ze werken niet altijd goed in ons land of de kabelbedrijven ondersteunen ze niet. Vooral dat laatste is natuurlijk complete onzin. Wat heeft een kabelbedrijf hiermee te maken in een markt waar zo langzamerhand wel wat standaarden aanwezig zijn.

We doen nog maar eens een oproep aan de grotere HDTV fabrikanten om zo snel mogelijk te zorgen dat het opstellen en kijken naar een breedbeeld HDTV weer net zo simpel, of misschien nog wat simpeler, wordt als bij onze vorige generatie TV’s. Uiteraard met beter beeld en wat extra functionaliteit zonder toevoeging van complexiteit. Wie is de eerste die met zo’n product komt dat ook volledig ondersteund wordt door de Nederlandse kabelaars?