Cookies
Wat is de beste OLED TV – hoe werkt OLED televisie

1 april 2017 08:01 door Hans Wind

De beste OLED TVEr verschijnen steeds meer betaalbare OLED televisies op de Nederlandse markt. Dat roept bij veel consumenten dan ook vaak de vraag op: Wat is de beste OLED TV?

Op beurzen hebben we al jarenlang OLED TV toestellen in 55 inch en grotere beeldformaten gezien. Helaas was dat in het begin wel gekoppeld aan een torenhoge prijs. Daar komt de laatste tijd duidelijk verandering in.

LG en Samsung waren de eerste merken die grootformaat Full HD OLED TV’s annonceerden. Deze Koreaanse bedrijven hebben destijds gekozen voor verschillende OLED technieken. LG koos voor het WRGB systeem. Samsung ging voor het RGB systeem. Wat betreft de beeldkwaliteit ontliepen deze twee systemen elkaar niet of nauwelijks.


Bij nieuwe technieken zoals OLED is het moeilijk om de yield snel op een acceptabel niveau te krijgen. Simpel gezegd is de yield het percentage van de productie dat aan vooraf gestelde kwaliteitseisen voldoet. Een lage yield maakt dit soort nieuwe producten, in de beginfase, vaak extreem duur door de hoge uitval tijdens het fabricageproces.

Inmiddels is duidelijk dat LG met haar WRGB techniek haar serieproductie op orde heeft. Bij Samsung lijkt dat nog steeds niet het geval. Dat bedrijf heeft zich geruisloos teruggetrokken uit de OLED TV markt en focus verlegd naar Ultra HD 4K LCD schermen. Wel maakt Samsung zeer grote aantallen OLED schermen voor kleinere apparaten zoals smartphones.

LG is ondertussen nog een stap verder gegaan. Het bedrijf heeft inmiddels ook Ultra HD 4K OLED TV’s in het assortiment. In feite is dat een mooiee combinatie tussen hoge resolutie en de beste beeldweergave. Die combinatie is nog wel kostbaar maar laat wel zien wat er staat te gebeuren in OLED land. LG heeft inmiddels ook platte 4K OLED televisies in haar aanbod. We zijn absoluut geen fan van gebogen televisieschermen. Daar zitten – wat beeldweergave betreft – meer nadelen dan voordelen aan gekoppeld.

Een Full HD OLED TV heeft vaak een betere scherpte indruk dan een LCD LED TV. Dat komt doordat bij een OLED TV elke beeldpunt afzonderlijk aangestuurd kan worden. Dat voorkomt “overstraling” naar aangrenzende beeldpunten. Bekijkt u dat maar eens in een winkel. Die techniek levert diep zwart op met behoud van een hoge helderheid. OLED is wat ons betreft dan ook zonder meer de techniek van de toekomst.

Wanneer u wat meer achtergrondinformatie over OLED televisie wilt hebben, lees dan ons eerdere artikel Wat is een OLED TV.

Wat is de beste OLED TV

Wanneer we het bovenstaande in aanmerking nemen dan is de vraag “wat is de beste OLED TV” op dit moment eenvoudig. De beste OLED TV is een OLED televisie die voor een redelijke prijs verkrijgbaar is. Dat is het geval bij maar één merk en dat is LG.

De beste OLED TV is wat ons betreft een plat Ultra HD model met ondersteuning voor High Dynamic Range (HDR) weergave. Dat zijn momenteel de volgende LG modellen:

55EF950V – een platte Ultra HD 4K OLED TV (2015 model) met 55 inch scherm.

OLED55E6V – een platte Ultra HD 4K OLED TV (2016 model) met 55 inch scherm. Deze TV is voorzien van een Harman Kardon soundbarvoet. Door die laatste toevoeging produceert deze TV duidelijk beter geluid dan soortgenoten.

OLED55B6V – een platte Ultra HD 4K OLED TV (2016 model) met 55 inch scherm.

65EF950V – een platte Ultra HD 4K OLED TV (2015 model) met 65 inch scherm.

OLED65E6V – een platte Ultra HD 4K OLED TV (2016 model) met 65 inch scherm. Deze TV is voorzien van een Harman Kardon soundbarvoet. Door die laatste toevoeging produceert deze TV duidelijk beter geluid dan soortgenoten.

OLED65B6V – een platte Ultra HD 4K OLED TV (2016 model) met 65 inch scherm.

Overige OLED TV leveranciers

Philips heeft op 1 september 2016 op de IFA beurs een 55 inch Ultra HD OLED TV aangekondigd. De TV komt met Android als besturingssysteem en is voorzien van HDR en Ambilight. Eind 2016 is de platte 55 inch Philips 55POS901F en 65 inch 65POS901F OLED TV beschikbaar. Het scherm van deze TV wordt overigens ook geproduceerd door LG. Het prijsniveau van deze TV ligt wel aanzienlijk hoger dan de LG modellen.

Ook Panasonic komt met 4K OLED TV modellen. Dat zijn de 65 inch TX-65EZW1004 en TX-65EZW954en de 55 inch TX-55EZW954. Opnieuw zijn de schermen door LG geleverd.

In mei 2017 begint ook Sony met het leveren van OLED TV modellen. Ook hier is LG de schermleverancier.

Wanneer u wat meer te besteden heeft kunt de platte 65 inch Loewe bild 7.65 overwegen. Ook dit scherm komt van LG.

Wanneer u toch liever gaat voor een gebogen OLED TV dan is de 55 inch Full HD LG 55EG910V een prima keus. Die TV is nu al onder de 1.200 euro te koop.

LG 55B6V review overzicht en prijsvergelijking

4,7 – 32 reviews
bekijk alle reviews
TVreus.nl   €  1.769   TVreus.nl
PlatteTV.nl   €  1.949   PlatteTV.nl
Coolblue.nl   €  1.949   Coolblue.nl
Televisiewinkel.nl   €  1.949   Televisiewinkel.nl
Foka Superstore   €  1.949   Foka Superstore
Beschikbaar in 12 webwinkels bekijk alle winkels