CookiesWat is OLED TV en wat zijn de verschillen met LED TV

22 augustus 2013 06:17 door Hans Wind

Wat is OLED TV en wat zijn de verschillen met LED TVDe term OLED TV valt de laatste tijd steeds vaker nu OLED televisies al weer een aantal jaren te koop zijn. Maar wat is een OLED TV nu eigenlijk?

Om te beginnen: de term OLED is een afkorting voor Organic Light Emitting Diode.

Het scherm van een OLED TV bestaat uit een aantal lagen met organische polymeren. Sommige lagen daarvan kunnen licht afgeven en andere fungeren als geleiding. Polymeren zijn verbindingen die uit een hele reeks van dezelfde soort moleculen bestaan.

OLED TV kenmerken

Het organische materiaal in een OLED scherm geeft licht af wanneer er spanning op de twee buitenste lagen wordt gezet. Door deze eigenschappen heeft OLED TV technologie geen achtergrondverlichting nodig zoals dat wel het geval is bij de huidige LCD LED televisies. Bij een LED LCD TV functioneren de LED lampjes alleen als achtergrondverlichting van een LCD scherm.

OLED TV techniek

Kenmerkend voor de OLED techniek is het feit dat de beeldpunten dus zélf licht kunnen afgeven. De beeldpunten kunnen daarnaast ook volledig uitgezet worden. Die combinatie van eigenschappen zorgt voor een zeer hoog beeldcontrast dat we nog niet eerder gezien hebben. Wel is het zo dat de maximale lichtopbrengst van een LED LCD TV nog steeds hoger is dan momenteel met OLED mogelijk is.

Daarnaast zijn er nog voordelen te noemen zoals een snelle reactietijd van het scherm waardoor bewegingsonscherpte niet meer optreedt. Ook het kleurspectrum is uitgebreider dan bij de huidige TV technieken.

Wat betreft beeldkwaliteit verslaat OLED zowel LCD LED als plasma.

Op dit moment zijn er twee soorten OLED schermen voor TV’s in gebruik:

RGB OLED

WRGB OLED of WOLED

Een OLED scherm kan makkelijk gebogen worden. De eerste OLED Tv’s die LG en Samsung in ons land uitbrachten hadden een gebogen(curved) scherm. Onze voorkeur blijft echter uitgaan naar een plat scherm omdat daarbij minder vervorming optreedt. Inmidddels zien we fabrikanten ook al weer overstappen naar het leveren van platte OLED schermen.

Wij hebben geen grote beeldkwaliteitsverschillen tussen beide OLED TV systemen kunnen ontdekken maar hebben wel kunnen constateren dat OLED alle voorgaande technieken voorbijstreeft.

Omdat we veel van OLED TV verwachten hebben we een aparte website met de naam OLED TV Nieuws opgezet. Daar kunt u onder andere het artikel lezen met de titel OLED TV – voordelen en nadelen.

Opmerking: Lees vooral ook het artikel – Wat is de beste OLED TV