CookiesWD TV HD Media Player review

30 december 2008 10:51 door Hans Wind

WD TV HD Media Player reviewDe nieuwe WD TV HD Media Player met type aanduiding WDAVN00 kan digitale mediabestanden direct in HDTV kwaliteit afspelen en dat was voldoende reden om deze speler maar eens aan een review onderworpen.

In deze test zullen we niet de specificaties herhalen want die kunt u vinden in ons eerder artikel WD TV HD Media Player introductie.

WD TV HD Media Player installatie
Het eerste punt dat opvalt na het uitpakken is hoe klein dit kastje in feite is. Op de foto’s komt dat niet zo duidelijk naar voren maar de afmetingen van 4 cm x 10 cm x 12,5 cm spreken voor zich.

WD levert deze media speler met stroomadapter, afstandbediening met batterijen, een composiet audio video kabel, een standaard voor een kleine (niet meegeleverde) harddisk plus een CD waarop de software en de Engelstalige elektronische handleiding staat. De Engelstalige Quick Install Guide staat op een uitklapbaar enkel vel papier.


WD TV HD Media Player achterkantWat ons betreft was het verstandiger geweest om een HDMI kabel mee te leveren omdat met de bijgeleverde composiet kabel op een HD TV een zeer matig beeld wordt weergegeven. Ook een wat uitgebreidere papieren handleiding, en dan uiteraard in het Nederlands was handig geweest.

Installeren is werkelijk een fluitje van een cent want de WD TV HD Media Player gaf meteen beeld via de HDMI kabel en automatisch werd de hoogste resolutie (in dit geval 1080p) gekozen.

De speler gaat meteen zoeken of er een externe harddisk is aangesloten en vervolgens op zoek naar foto’s, films en muziek op de externe harde schijf. In ons geval hebben we getest met een kleine 160GB harddisk die van stroom werd voorzien via de USB aansluiting van de Media Player. Al snel bleek dat deze harddisk niet uitgeschakeld werd na het uitzetten van de MediaPlayer. Wat ons betreft zou dat wel moeten gebeuren.

De Media Player kan alleen content weergeven van een harddisk, camera of USB stick die op USB is aangesloten. Er is geen netwerk aansluiting aan boord en zoals gezegd beschikt het apparaat niet over een ingebouwde harddisk. Gezien de adviesprijs van 99 Euro is dat ook niet zo vreemd.

Omdat er geen ventilatoren in deze speler zitten is het kastje muisstil.


WD TV HD video menuMenu’s
De menu’s zien er in 1080p resolutie bijzonder fraai en overzichtelijk uit. Helaas is alle tekst in het Engels. Er zijn nog wel enkele andere talen in te stellen maar daarbij is opnieuw Nederlands niet als optie aanwezig. Omdat op ons test apparaat een oude firmware versie stond hebben we eerst de firmware maar even bijgewerkt maar ook daarna was nog geen Nederlands als menutaal in te stellen.

Het hoofdmenu bestaat uit de onderdelen Video, Photos, Music en Settings. In dat laatste menu kunnen de nodige systeem instellingen voor beeld, geluid en het systeem worden gezet.

Foto’s kunnen worden onder andere worden weergegeven op datum, per map en uiteraard kan een diashow worden weergegeven. In dat geval kan op de achtergrond muziek worden gekozen uit de aanwezige muziekbestanden. De foto’s kunnen worden geroteerd, een zoom functie is aanwezig en het beeld kan worden verschoven.

Muziek kan bijvoorbeeld worden weergeven per artiest, genre, album, datum, map, of met een playlist. Uiteraard zijn een aantal opties afhankelijk van de beschikbaarheid van de genoemde informatie in de muziekbestanden op de harddisk. Beschermde bestanden die b.v. van iTunes werden gedownload worden helaas niet weergegeven.

De beeldkwaliteit en geluid
De beeldkwaliteit was, de prijs van het apparaat in aanmerking genomen, goed. We hebben de instellingen van de HDMI ingang op onze HDTV wel wat moeten veranderen om een al te enthousiaste kleurweergave te corrigeren.

De Media Player is op zich niet kieskeurig als het gaat om bestandsformaten (zie specificaties). Erg veel materiaal werd probleemloos weergegeven maar bij filmpjes waarbij het geluid in DTS formaat is vastgelegd geeft de Media Player de wat cryptische boodschap “audio channel 1 unsupported” en wordt geen geluid op de TV weergegeven. Wanneer de Mediaplayer wordt aangesloten op een versterker met DTS decoder blijkt het geluid wel te worden doorgegeven. Kennelijk heeft de Mediaplayer dus zelf geen DTS decoder aan boord maar kan hij dat wel via HDMI of de optische audio uitgang doorgeven. Dat is dus wel iets om rekening mee te houden.

Nadat we op een PC met behulp van het meegeleverde programma ArcSoft Media Converter (Engelstalig) de filmpjes met DTS signaal hadden geconverteerd werd wel geluid weergegeven op onze HDTV. Er zijn overigens meer programma’s op internet beschikbaar waarmee het geluid ook omgezet kan worden naar een ander formaat.

De afstandbediening
Hoewel de afstandbediening wat klein is en in eerste instantie wat goedkoop aanvoelt ligt hij goed in de hand en is de bediening intuitief. De “play” knop had misschien iets groter mogen zijn maar we konden vlot overweg met dit apparaatje.

WD TV HD Media Player review samenvatting en conclusie
• Installatie is probleemloos en menu’s zijn mooi uitgevoerd en logisch opgezet
• Compleet geruisloos (kies dus ook een stille harddisk)
• Een HDMI kabel zou naar ons idee standaard moeten worden meegeleverd
• Documentatie, software en menu’s in het Engels
• Filmpjes met DTS audio kunnen niet rechtstreeks op de HD TV worden weergegeven
• Al met al een mooi compact apparaatje met veel mogelijkheden voor de prijs indien u de geschetste beperkingen acceptabel vindt


Voor een actuele WD TV HD Media Player prijs vergelijking kunt u een kijkje nemen bij Kieskeurig