CookiesWeinig schot in de digitale doorgifte van lokale omroepen

28 december 2006 13:18 door Hans Wind

OLON logoEen jaar na de motie Bakker en Aptroot zit er nog steeds weinig schot in de digitale doorgifte van lokale omroepen en dit ondanks het feit dat inmiddels al ruim 1 miljoen Nederlandse huishoudens geabonneerd zijn op digitale televisie via de kabel.

De Organisatie van Lokale Omroepen in Nederland ( OLON ) vindt dat onacceptabel want lokale omroepen verliezen elke dag een deel van hun publiek en als gevolg daarvan een deel van de inkomsten omdat ook adverteerders afhaken.

Minister Maria van der Hoeven deelt de zorg van de OLON, zo blijkt uit haar schrijven van 8 december 2006 aan de branche-organisatie van Nederlandse kabelbedrijven, de VECAI. Ze vraagt de VECAI hierin om op uiterlijk op 12 januari 2007 te komen met de resultaten van het onderzoek van de kabelmaatschappijen naar de technische mogelijkheden voor de digitale doorgifte van de lokale omroep.


Daarnaast wil ze weten op welke termijn de lokale omroep digitaal kan worden doorgegeven. De minister zal mede op basis van het onderzoek beoordelen of een wijziging van de Mediawet noodzakelijk is om het gewenste doel te bereiken.

kerncijfers: aantal actieve lokale omroep media in de laatste jaren. Let op: een lokale omroep exploiteert vaak meerdere media, per lokale omroep zijn in sommige gevallen meerdere dezelfde media actief, zo exploiteert de lokale omroep in Amsterdam meerdere radio en televisie zenders.

Enkele cijfers over lokale omroepen
Hieronder volgen enkele kerncijfers van de OLON over het aantal actieve lokale omroep media in 2006. Let op: een lokale omroep exploiteert vaak meerdere media, per lokale omroep zijn in sommige gevallen meerdere dezelfde media actief, zo exploiteert de lokale omroep in Amsterdam meerdere radio en televisie zenders.

  • Radio: 279 omroepen met 294 actieve zenders
  • Televisie: 122 omroepen met 124 actieve zenders
  • Tekst-tv: 189 omroepen met 189 actieve zenders
  • Teletekst: 76 omroepen met 76 actieve zenders
  • Website: 267 omroepen met 270 actieve zenders