CookiesWereldwijd groeit HDTV naar 151 miljoen in 2011

14 februari 2007 08:49 door Hans Wind

Wereldwijde HDTV groeiVolgens recent gepubliceerd onderzoek van Informa Telecoms & Media zullen in het jaar 2011 wereldwijd 151 miljoen huishoudens een HDTV hebben – dat is driemaal zoveel als eind 2006.

Adam Thomas, de auteur van het onderzoek, zei: “Het publiek heeft HDTV al geaccepteerd, aangetrokken door dalende prijzen en aantrekkelijke apparaten. Maar het belangrijkste probleem blijft dat, wanneer de consument zijn HDTV mee naar huis heeft genomen, de kwaliteit tegen kan vallen. Eerst moeten ze hun abonnement aanpassen en zelfs dan is er vaak nog relatief weinig HD TV te bekijken.”

Opvallend in het onderzoek is dat van de 48,2 miljoen HD huishoudens aan het eind van 2006, slechts 16,4 miljoen daarvan de noodzakelijke HD settop box (of ge├»ntegreerde ontvanger) hadden die nodig zijn om HDTV te ontvangen. In feite gebruikt dus maar een derde van de HDTV bezitters hun toestel waar het voor bedoeld is. De onderzoekers verwachten dat rond 2011 veel meer HD materiaal zal worden uitgezonden en dat tegen die tijd zo’n 70 procent van deze groep ook HDTV zal ontvangen.

Volgens Simon Dyson, Senior Media Analist bij Informa, en mede auteur van het rapport zijn er indicaties dat in de US, Japan en Australi├ę HDTV penetratie ondersteund wordt door regelgeving. Zenders krijgen daar doelstellingen om een bepaald deel van hun programma’s in HDTV kwaliteit uit te zenden. Volgens hem een idee om ook in andere landen na te volgen

Het 100-pagina’s tellende rapport is bij Informa Telecoms & Media verkrijgbaar.