CookiesWindows Home Server op de Acer Aspire Easystore H340

25 november 2009 09:34 door Hans Wind

Windows Home Server op de Acer Aspire Easystore H340Gisteren kwam het zogenaamde Power Pack 3 uit voor Microsoft Windows Home Server. Een mooie gelegenheid om eens stil te staan bij de Acer Aspire Easystore H340 Home Server zoals die in Nederland al een tijdje op de markt is. Het is een bijzonder apparaat dat we zelf al lange tijd zonder enig probleem gebruiken om backup’s te maken van onze PC’s en ook als centrale opslag van muziek, video en fotomateriaal. Via DLNA is de server ook te gebruiken in combinatie met moderne HD TV’s.

De Acer Aspire Easystore H340 is een bijzonder compacte server waarin, ondanks het geringe formaat, maar liefst vier fikse harde schijven kunnen worden geplaatst via de klepjes aan de voorkant van de server.

Deze kleine server is behoorlijk geruisloos en biedt met de voorgeladen Windows Home Server software (gebaseerd op het Windows Server 2003 platform) veel functionaliteit en stabiliteit. Daarnaast zijn er van het Internet allerlei interessante gratis uitbreidingen te downloaden, de zogenaamde add-ins.

Laten we eens een blik werpen op de mogelijkheden die deze kleine server kan bieden.

Mediabestanden delen
Schakel Media Library Sharing in om bepaalde mappen met anderen te delen. Er is overigens ook een iTunes server beschikbaar binnen de server.

Back-up van uw PC’s
Nadat de clientsoftware van de Home Server op een PC is geïnstalleerd, zorgt WHS ervoor dat er elke nacht automatisch een back-up van de PC wordt gemaakt.
De eerste keer wordt er een volledige back-up uitgevoerd, daarna alleen van wijzigingen ten opzichte van de voorgaande back-up. Het tijdstip en de frequentie van de back-ups kunt u op een eenvudige manier zelf bepalen. Het is natuurlijk ook mogelijk om handmatig backups te maken op elk gewenst moment.

Terugzetten op de pc
Als de vaste schijf van een PC crasht, kan die PC met de PC Recovery Disc weer worden opgestart en kunnen er bestanden via het netwerk worden teruggezet vanaf een ‘image’ op de Home Server. De PC is dan weer compleet in de staat van de laatste backup.

Serverbeheer
Met Windows Home Server (WHS) Connector kan de Home Server worden beheerd vanaf elke willekeurige PC met beheerdersrechten. Dit beheer gebeurt via de zogenaamde WHS Console en omvat taken zoals het aanpassen van back-upopties, het toekennen van toegangsrechten, het instellen van gedeelde mappen en het configureren van opties voor serveropslag en beveiliging. De H340 heeft dus geen eigen toetsenbord en scherm aansluiting en heeft die in feite ook niet nodig. Voor de echte liefhebbers kan de server worden benaderd met remote desktop. Wel van belang te weten dat Home Server zelf als taal Engels heeft maar dat zal in de praktij niet zo’n probleem zijn voor de meeste gebruikers.

Uitbreiding van de opslagruimte
WHS Drive Extender geeft de mogelijkheid van bijplaatsing van een interne of externe vaste schijf zodat de totale opslagcapaciteit van de Aspire easyStore Home Server wordt vergroot.
Uitschakelen van het apparaat is hiervoor niet nodig.

Mapbeveiliging
Gedeelde mappen waarvoor de duplicatieoptie is ingeschakeld, kunnen op een aparte vaste schijf van de Aspire easyStore Home Server worden gedupliceerd als extra veiligheid. Het gaat hierbij niet om een zogenaamd RAID protocol maar een eigen functie van Home Server die in de praktijk prima werkt.

Toegang op afstand
Stel een gratis en beveiligd persoonlijk internetadres in voor externe toegang tot de Aspire easyStore Home Server via de WHS Console en Windows Live™.
De Aspire easyStore Home Server kan dan vanaf een andere PC via het internet worden bereikt als er via de WHS Console gebruikersaccounts zijn ingesteld en externe toegang wordt toegestaan.

Netwerktoegang
Installeer de clientsoftware op een andere PC en maak rechtstreeks verbinding met de Aspire easyStore Home Server.

Kopiëren met één druk op de knop via USB
Met één druk op de knop worden alle gegevens naar een apparaat geupload dat op een USB-poort aan de voorzijde is aangesloten. De gegevens worden hierbij automatisch gesorteerd en per bestandstype in daarvoor aangewezen mappen opgeslagen.

DLNA Certified
Geniet samen met gezinsleden en vrienden op de HDTV in de huiskamer van muziek, foto’s en video’s via de DLNA 1.5-gecertificeerde Home Server (DMS) en de digitale mediaspeler (DMP).

Lichten uit
Bespaar energie door stand-by- en activatietijden voor de Aspire easyStore Home Server in te stellen. De H340 kan zichzelf op een gekozen tijdstip inschakelen vanuit standby en daarna ook weer op een gewenst moment uitschakelen. Hiervoor zijn uitgebreide instelmogelijkheden beschikbaar via een soort ingebouwde agenda.

Acer Aspire Easystore H340 achterkantAcer Aspire Easystore H340 Home Server specificaties
• Processor: Intel® Atom™ Processor 230
• Chipset: Intel® 945GC Express Chipset + ICH7R
• Harde Schijven: maximaal 4x 3.5″ hot-swappable SATA HDDs
• Max. HDD capaciteit 4 TB
• Leverbaar met 1,2TB (2x Harddisk van 640 MB) of 1,5TB (2x harddisk van 750MB)
• Flash ROM: 256 MB flash
• RAM: 2 GB DDR2 SDRAM
• I/O poorten voorkant: 1x USB 2.0 port
• I/O poorten achterkant: 1x RJ-45 LAN port(Gigabit), 4x USB 2.0 ports, 1x e-SATA port
• Afmetingen: 200 (B) x 180 (L) x 212 (H) mm
• Gewicht: 4,5 kg (zonder HDD) 5,1 kg (met 1 HDD)
• Voeding 200 W, 100-240 V AC
• EMC/Veiligheid Nemko (CB & Bauart), MET, CE, FCC, BSMI, CCC, VCCI
• Internetbeveiliging McAfee® Total Protection™ Service (6-maanden gratis proefversie)
• Besturingssysteem: Microsoft® Windows® Home Server. Taalondersteuning is Engels, Spaans, Duits, Frans en Italiaans voor Europe
• Ondersteunde PC’s: Windows® XP, Windows Vista® en Windows 7 (met PowerPack 3)
• Garantie: 1 jaar

Met PowerPack 3 wordt nu ook Windows 7 volledig ondersteund en de multimedia bestanden op de home server worden automatisch herkend door Windows Media Center en geïntegreerd in de Window 7 bibliotheken.

Voor een actuele prijs vergelijking voor de Acer Aspire Easystore H340 kunt u een kijkje nemen bij Kieskeurig

Naast de Acer is sinds kort ook een HP Home Server op de Nederlandse Markt en wel de HP MediaSmart Server EX490. In tegenstelling tot de Acer komt deze HP server met slecht séén harde schijf van 1TB. De EX490 komt met een Intel® Celeron® processor. Voor een actuele prijs vergelijking voor de HP EX490 kunt u een kijkje nemen bij Kieskeurig